FV Flickr Top 5 (2-4)

Een zware strijd om een eerste en tweede plaats. Twee uitzonderlijke foto’s vochten om deze posities. Sneu, want tweede worden is net zoiets als verliezen; je hoort het sporters vaak zeggen. De keuze voor ons was moeilijk. Het zijn twee totaal verschillende foto’s en beide uniek in hun concept. Waarom dan de ene eerste en de andere tweede? Heel even speelde de gedachte om ze beide op de eerste plaats te zetten, maar als het lukt, om elk jaar een ako literatuurprijs te vergeven, dan moet het ons toch lukken om de ene foto op één en de andere op twee te zetten.
De zeer fraaie uitvoering, het moment, het licht, het lijnenspel en technische perfectie hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. Het is eigenlijk flauw om te zeggen dat al deze superlatieven ook opgaan voor de nummer twee. Een andere jury had de volgorde misschien andersom gelegd, we weten het niet. Het blijft mensenwerk met persoonlijke voorkeuren.

Weekwinnaar:

the stairs
“the stairs” van leuntje

Leuntje laat met deze foto overduidelijk zien dat er situaties zijn waarbij het onderwerp wel centraal geplaatst moet worden. Regels van derden, gulden snede,enz. enz. gaan absoluut niet op voor dit soort foto’s. Als je je hieraan zou binden zou de foto enorm aan kracht inboeten. Door de centrale plaatsing wordt in deze foto zowel de afgelegde weg, maar ook de weg die nog gegaan moet worden zeer sterk uitgedrukt. De persoon staat centraal en alles eromheen staat ten dienste van deze persoon.
Heel centraal dus en zo mooi het scherpe silhouet van de figuur die net afstapt van de laatste trede. De foto is opgebouwd uit een spannend lijnenspel van elkaar kruisende diagonalen, verticalen en horizontalen, waardoor verschillende vlakken ontstaan, die dankzij de spiegelingen deels in elkaar overgaan. De sterkste, meest in het oogspringende lijnen, de tapleuningen, trekken je blik naar de centrale figuur. Sterk zijn ook de verschillende kleuren van het licht. De foto is perfect belicht met een mooie scherpte overall. Een droomfoto, maar om toch nog een beetje kritisch te blijven niet 100% perfect. Had aan de rechterkant niet nog een klein streepje eraf gemoeten? Of maakt dit de foto juist zo spannend, net als een symfonie van Beethoven, waar ook menig foutje in te ontdekken is.

Tweede plaats:

De Terp
“De Terp” van Pieter Musterd

Geen kerk maar een kunstwerk, een “nepkerkje” dus. Het heeft geen ramen, je kunt er niet in, maar het heeft wel een klokkenspel. Dit kerkje, dat dus geen kerk is, staat in Leidschenveen, dat sinds de herindeling van de gemeenten in dat gebied een vinexwijk van Den Haag is geworden. Het is onderdeel van een locaal kunstproject. Het bijzondere aan de foto is de combinatie van licht, lucht (hemel) en kleuren. Dankzij de schaduwwerking wordt het kerkje plastisch, krijgt het diepte. De wolkencombinatie zorgt voor een boeiende lucht. Verder straalt de symboliek je tegemoet. Het groen van het aardse tegen het blauw van de hemel, met op de scheidslijn het kerkje, de toren als een waarschuwende vinger omhoog geheven. De lucht als een aureool rondom de kerk en tot slot nog een wolkenkolom die vanaf of juist richting de “kerk” wijst. Als slagroom op de taart, mede vanwege het fantastische standpunt, zie je de laaghangende wolken, die je de indruk geven dat de foto hoog in de bergen is genomen. Het is een fantastisch gekozen moment om de terp met kerkje zo vast te leggen en ook op de technische uitvoering is niets aan te merken. Een foto die ook zo weekwinnaar had kunnen zijn, eentje om in te lijsten of op je bureaublad te zetten, wat dan ook, als hij maar vereeuwigd wordt.

Derde plaats:

Sunset, White Sands, New Mexico
“Sunset, White Sands, New Mexico” van Eduard van Mil

Hebben de globetrotters onder ons het nu makkelijker, of is dat slechts schijn. Op het moment dat wij ons buigen over de analyse van deze mooie foto, heeft Eduard – waar we al menig verweggistanfoto van hebben gezien – “(Sorry, no respons, traveling” achter zijn naam staan op Flickr. Natuurlijk spreekt je een nieuwe andere natuur meer aan, dan onze dagelijkse omgeving. Het is echter een drogreden om te denken dat je het dan makkelijker hebt. Iemand die niet in staat is om mooie goede en verrassende foto’s te maken van zijn woongebied, gaat dat ook niet doen ergens ver weg van die plaats.
Een desolaat woestijnachtig landschap. Vrijwel kleurloos, maar vol licht. Het licht van de avondzon scheert over de zandduinen en geeft het landschap vorm en structuur. Op de voorgrond zijn een paar details vaag zichtbaar en mogelijk lopen er wat sporen naar het bosje rechts. Verder is alles gladgestreken door het late licht. De foto toont de grootsheid van de natuur, maar straalt ook een serene rust uit.
Misschien zou de verlatenheid nog meer werken zonder dat bosje rechts. En dan ook aan de onderkant een evenredig stukje er af. ook de scherpte vinden we net niet helemaal lekker liggen. Doet er niet aan af dat het een erg fraaie plaat is geworden en wij natuurlijk wat te zeuren moeten hebben.

Vierde plaats:

Daisy Bottom
“Daisy Bottom” van Arumes

Arumes wilde ook een bijdrage leveren aan ons lentedraadje: “lentegevoel”.  Hij verontschuldigde zich met de woorden dat zijn fotografie even stilstond en daarom een foto uit 2010 postte. Alsof we het erg zouden vinden dat deze foto uit 2010 komt….. Het zou erger zijn geweest als de foto nooit op ons forum (of Flickrgroep) terecht was gekomen.
Bloemen bekijk je normaliter van boven. Foto’s worden van de bloem in volle glorie – met meeldraden en stamper – gemaakt. Althans, meestal toch. 
Arumes laat zien hoe mooi het kan zijn om bloemen ook eens vanaf de onderkant te bekijken. Ook hier speelt – zoals dat bij foto’s hoort – het (zon)licht een belangrijke rol. De bloemblaadjes worden er semi-transparant door, waardoor de dunnere en dikkere delen zichtbaar worden. De kleuren zijn prachtig teer gehouden, evenals de toon. De scherpte lijkt bijna softfocus. De vlakverdeling is mooi met net dat hoekje blauw rechtsboven en de witte onscherpe bloem op de achtergrond waartegen de groene bloemkelk mooi afsteekt. Laat nog maar meer foto’s uit de oude doos komen Arumes, wij vinden het niet erg.

Vijfde plaats:

Sunset @ Bergumermeer Yesterday
“Sunset @ Bergumermeer Yesterday” van Martijn // Tijntjesmile

In de zware competitie kon de foto van Martijn nog net zijn hakken binnen de Top 5 zetten. Knap, want dit soort foto’s zien we in grote getale langs komen op Flickr en om je dan toch te onderscheiden, moet je wel wat in huis hebben.
Nou dat heeft Martijn dan ook. Een prachtige avondopname met een opvallende fraaie vlakverdeling. Alweer een voorbeeld die laat zien dat je met verstand regels van derden e.d. toe moet passen. Op deze foto kan je goed zien dat er met een horizon in het midden niets mis is. Zeker niet wanneer het beeld gespiegeld wordt, zoals hier het geval is. Heel mooi de uitwaaiering van het laatste zonlicht over de volle breedte van het beeld. Ook de dubbele gebouwen zijn sterk in de compositie.
Technisch een knap uitgevoerd (en fraai nabewerkt) geheel omdat ondanks het tegenlicht er toch volledige doortekening in de donkere partijen is. De scherpte is voortreffelijk.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

When I look at you Gans

Dauwdruppel IMG_2670-22

Kijk eens wat een eervolle vermeldingen. Er zijn tijden geweest dat onze Top 5 minder mooie foto’s bevatte…..
Allen dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *