FV Flickr Top 5; 2-39

Een tweede Top 5 op dezelfde dag, de zondag kan dus niet meer stuk naar het aanschouwen van al die mooie foto’s. De jury – die nog steeds maar uit 3 personen bestaat; waar blijven de aanmeldingen!!! – was opmerkelijk eensgezind. In het totaal scoorde acht foto’s drie nominaties, zodat het bij deze acht unaniem geselecteerde foto’s bleef. Vervolgens kregen van die acht foto’s maar zes foto’s punten in de finale, zodat er uiteindelijk zelfs maar één eervolle vermelding overbleef. In een andere week zou elk van de acht foto’s zo in de Top 5 kunnen komen, deze week viel voor twee foto’s het doek in zijn geheel.
Dit jaar waren er maar opmerkelijk weinig (interessante) nieuwjaarsfoto’s, in de vorige editie zagen we er één en hier komen we er weer (maar) één tegen. Een mooie tocht door Bolivia zorgde voor een zeer uitgebreide opmerkelijke serie. De weekwinnaar komt uit deze serie en doet je gelijk naar de rest verlangen. Het blauwe uurtje doet het in deze tijd van het jaar ook altijd goed en als je dan ook nog goed fotografeert, dan komen ze vanzelf in de Top 5, evenals een mooie registratie van een violist, waarbij maar weer eens aangetoond wordt dat niet alleen de muziek mooi is. Tot slot zien we nog een getriggerde foto, foto’s die je blijven verbazen en daarom zo leuk zijn. Veel kijkplezier.

FV Flickr Top 5; 2-39 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-39, Weekwinnaar: Bolivia-62
“Bolivia-62” van bartfincken

Bart heeft een fantastische serie foto’s geproduceerd naar aanleiding van zijn verblijf in Bolivia (de teller in zijn stream staat nu op 150!). Als je even tijd hebt, is de serie meer dan een bezoekje waard.
Deze, toch wel erg mooie foto, is zeker niet zijn mooiste foto, maar wel, naar ons idee, de mooiste die hij afgelopen week in onze Flickr-groep heeft gepost. Kenmerkend is de subtiele manier waarop de kleuren worden gepresenteerd, alsof het allemaal van fluweel gemaakt is en je het zo voelt door er alleen maar naar te kijken. Maar daar blijft het niet bij, het standpunt, de belichting, de scherpte, het onderwerp, enz. enz., het is allemaal dik voor elkaar en we zouden geen enkel puntje van kritiek kunnen verzinnen. Kortom gewoon een superfoto, die afgetekend de eerste plaats voor zich opeiste.

FV Flickr Top 5; 2-39 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-39, Runner-Up: New Years Eve Fireworks
“New Years Eve Fireworks” van RobK1964

Er zijn vuurwerkfoto’s en vuurwerkfoto’s. Je zult niet gelijk aan een foto als deze denken als je het over dat onderwerp hebt, en dat maakt hem nou juist zo leuk. Rob heeft gekozen om zijn neefje, voorzien van een veiligheidsbril,  er mooi scherp op te zetten, waardoor de fonken als onscherpe dikke streepjes op de foto komen. Het is knap dat de belichting van het onderwerp goed is, zonder dat de sterretjes uitbijten. Dat zorgt dat de foto nog eens extra aan levendigheid wint. 100mm (100mm FF-eq) met f/2.8 zorgt voor een perfecte scherptediepte (mede dankzij de full frame camera). De scherpte en ruis zijn opmerkelijk, gezien de ISO 6400. Petje af.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-39: Making a recording
“Making a recording” van Philip Van Ootegem

Een nieuwkomer in onze groep en gelijk in de Top 5! Het komt wel eens vaker voor, doordat de fotograaf en/of de foto in een andere groep is gespot en dan vanwege de opmerkelijke kwaliteit voor onze groep wordt uitgenodigd. Zo is het ook bij Philip gelopen. In zijn stream staat een opmerkelijke “concertserie” waarvan hij o.a. deze in onze groep heeft gepost. Nog net zijn de fraaie contouren van het gezicht van de violist waarneembaar die onze naar het belangrijkste onderwerp leidt. Niet in dit geval de viool, maar de setting van de vingers op de snaren. Het scherpte verloop en de diagonale lijn, die abrupt onderbroken wordt door de onscherpe strijkstok, ogen zeer prettig in de foto en zorgen voor de nodige diepte. De belichting is fraai en de kleurtoon past perfect bij de sfeer die de foto oproept. Een erg mooie binnenkomer Philip.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-39: Tomato
“Tomato” van thijsdub

Niet helemaal origineel – maar probeer eens iets origineels te brengen op dit gebied, met mensen als Bram en Martijn in je groep – maar wel erg goed uitgevoerd is deze getriggerde tomaat die een waterbadje neemt. De achtergrond is mooi zwart en het spoor  in het water wordt mooi opgelicht. Op de lastige rode kleur van de tomaat is ook al niets aan te merken.   Hoewel in de Exif staat dat er geen flits is gebruikt zijn we toch zo vrij om dat te betwijfelen. Waarschijnlijk dat de Nikon een getriggerde flits niet registreert, wat al vaker is opgevallen. Toch is er nog wel wat puntjes ter verbetering: een f/20 zorgt zelfs met een mooie 60 mm prime voor onnodige diffractie (heeft nl. niets met de prime van doen) en dus scherpte verlies. I.p.v. f/20 en 1/100 seconde zou ook gewerkt kunnen worden met f/13, 1/250 sec of op de D7100 zelfs met f/11 1/320s. Deze snelheden zijn allemaal te synchroniseren met een flits, tenzij Thijs met studiolampen heeft gewerkt, dan is het erg afhankelijk van zijn gebruikte set. Ondanks dat is het een mooie foto, een type foto die je toch altijd weer verbaast.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-39: Oversteek @ Blue hour
“Oversteek @ Blue hour” van 50D-Ray

Raymons heeft van deze brug een waarlijk studie-object gemaakt. Naast andere foto’s heeft hij van dit type er 4 in zijn stream geplaatst. Eén daarvan (ruwweg de portraituitvoering van deze) haalde twee weken geleden al een eervolle vermelding. Deze waarderen wij iets hoger en staat dan ook gelijk in de Top 5, ondanks de hevige concurrentie deze week. De horizon is bijna in het midden geplaatst waardoor je een prettig verloop krijg van de schuine lijnen en er ook nog ruim voldoende plaats is voor de reflectie. Het natriumlicht contrasteert mooi met de blauwe lucht, die door de lang sluitertijd licht vervaagd is. Als extra kwam er nog een boot voorbij, maar of dit een pluspunt is zal per lezer anders ervaren worden.

FV Flickr Top 5; 2-39 Eervolle vermelding:

 

FV Flickr Top 5; 2-39, Eervolle vermelding: Een bewolkt maar vooral nat Dwingelderveld

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

6 gedachten over “FV Flickr Top 5; 2-39”

 1. Mooie, gevarieerde TOP-5 weer! Mijn felicitaties gaan naar de winnende foto’s en hun fotografen.
  Jullie bedankt voor de eervolle vermelding, deze opname is bovendien in een discussie over ‘kijkrichting’ beland. Ook erg leuk. Niet om te bepalen wie er gelijk heeft maar wel om kennis te nemen van de onderbouwing die bepaalde kijkers/fotografen geven bij hun mening.
  Kortom, voor mij is 2014 alweer verassend goed begonnen 🙂

 2. Bedankt en overige top 5 en eervolle vermelding gefeliciteerd! Model in de vuurwerkfoto is trouwens een neefje van mij en ik heb de foto gewoon met twee handen geschoten. Dat van die ene hand is ook een misverstand want in een reactie op een opmerking van Rosa zeg ik dat ik ook niet van vuurwerk afsteken hou omdat fotograferen met één hand lastig is 🙂

  Ik heb stuk of honderd foto’s gemaakt waarvan er maar twee echt helemaal gelukt waren; het scherpstellen in het donker is erg lastig. Als je makkelijk vuurwerkfoto’s wil maken dan doe je dat in de schemering.

  1. LOL, Rob maak het ons niet zo moeilijk… 😀 :D.
   Ik zal de tekst aanpassen, iig is de foto er niet slechter of beter door hè.

   1. wat mij betreft hoeft de tekst niet aangepast te worden Pierre maar dit was een aanvulling om misverstanden te voorkomen 🙂

 3. Bedankt voor de eerste plaats en de commentaar! Er volgen misschien nog wel wat foto’s komende week… Bolivia is een fantastisch land om te bezoeken en een geschenk voor elke fotograaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *