FV Flickr Top 5; 2-38

De eerste de beste Top 5 van 2014 liep een beetje de mist in. Ondanks de vele “goede en gezonde” wensen voor 2014 heb ik tot nog toe voornamelijk het lappenmandje gezien. De spaarzame momenten dat ik boven zeil kwam, stond mijn hoofd er echt niet naar om een Top 5 te schrijven, hoewel de jury zijn werk netjes op tijd had afgerond. Zelfs nu valt het zwaar en zal ik me beperken korte beschouwingen. We gaan wat de Top 5 betreft een unieke dag tegemoet: zowel ‘s morgens als later inde middag (als het goed is) een top 5.

FV Flickr Top 5; 2-38 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-38, Weekwinnaar: Untitled
“Untitled” van RYBAK VIKTOR

Wat een eenvoudig onderwerp en wat een impact…. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de regelmatigheid van de flessen het patroon van de foto bepaalt en hoe de onregelmatigheid van diezelfde flessen in grootte (en positie) net datgene toevoegt waardoor deze foto eruit springt. Het licht achter de flessen versterkt dit beeld. Een foto waarin je ogen gedwongen worden om naar de details te kijken. De belichting is mooi, hoewel een reflector wat meer van de etiketten had kunnen onthullen.

FV Flickr Top 5; 2-38 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-38, Runner-Up: Scheveningen
“Scheveningen” van marco18678

Als je niet goed kijkt, waan je je in het buitenland met deze foto. Het lijkt een rotskust, totdat je je realiseert dat de rotsen dan wel erg groot van vorm zijn en het dus losse blokken moeten zijn. De titel brengt uitkomst: “Scheveningen”, de mooie pier van de haven, een plaats waar al zoveel erg mooie foto’s zijn geschoten, maar vanuit dit perspectief hebben we ze nog niet gezien en verdient daarmee een plaatsje in de absolute top van die mooie foto’s. De lichtval, die niet heel natuurlijk lijkt, doet vermoeden dat er “wat” aan deze foto geshopt is; het vergroot het WOW-effect, maar maakt de beoordeling van de foto ansich wel lastiger. Toch een tweede plaats vanwege (zie wat losse jurycommentaren):
“Zeer fraaie zonsondergang met nu eens niet heel oranje of rood gekleurde hemels, maar heel fraai geel licht van de zon. Dit contrasteert zeer fraai met het grijs en groen van de blokken van de zeewering. Door de lange sluitertijd is de zee enigszins vaag geworden, maar niet overdreven. De lucht is licht bewogen.”
“Een zonsondergang die er uitspringt door de pier, de lucht, zee en strand. De pier met blokken schuift als het ware verder de foto in en wordt mooi ingekaderd door de wolken en reflectie in de zee. Een foto die je dagelijks kan zien maar dat vastleggen is een verhaal apart. De fotograaf is hierin goed geslaagd!”

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-38: Sunset / Rijnhaven / Rotterdam
“Sunset / Rijnhaven / Rotterdam” van zzapback

Rob is een oud gediende die zijn sporen op het vastleggen van de fantastische sky-lines van Rotterdam (absoluut uniek in Nederland, hoewel Amsterdam ook aan die deur begint te kloppen) ruim verdiend heeft. Menigmaal hebben we van zijn topfoto’s kunnen genieten en deze week kunnen we deze foto aan de lijst toevoegen.
De reflectie in deze foto is hetgeen dat direct je aandacht vraagt. De leegte links wordt mooi opgevuld met de dreigende wolkenpartij. Het lijkt wel een alsof de foto uit twee gedeeltes bestaat: de blauwe kleur van de lucht aan de rechterkant met de scherpe moderne gebouwen en de bijna leegte links waar de wolken partij dominant is. De weg die diagonaalsgewijs door de foto loopt verbindt deze werelden. Een knappe foto waar je gefascineerd naar kan blijven kijken.
Er was echter ook wel een kritiekpunt/overweging die we Rob mee willen geven: De rechter zijde van de foto is een beetje een “rommeltje”. Verschillende onderwerpen vechten om aandacht: De ertussen “gepropte” Erasmusbrug, met daarin weer een bebouw, de betonnen muur, de lantaarnpalen en draad met zijn reflecties. Wellicht dat een crop langs het rode gebouw een rustiger beeld geeft wat de andere zaken in de foto meer tot zijn recht laat komen.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-38: Winterdream 2013
“Winterdream 2013” van Canon_1956

Fraaie foto van een reuzenrad, met een enigszins afwijkend perspectief. Apart is het streepjes effect van de cirkels, veroorzaakt door het knipperen van de lichtjes op het ronddraaiende rad. Het kleurige patroon van dit reuzenrad komt hierdoor mooi centraal te staan. Door het lage standpunt helt het rad wat achterover en dat maakt deze foto bijzonder (hoewel dat achterover hellen niet door alle juryleden werd gewaardeerd). Kermis attracties blijven boeien om vast te leggen. Deze foto is daar een voorbeeld van, hoewel technisch er nog wel wat aan te verbeteren is, zoals een nog iets preciezer gekozen standpunt zodat de schuine balken mooi symmetrisch in de foto komen te staan.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-38: I wish everyone a good and healthy 2014
“I wish everyone a good and healthy 2014” van zilverbat.

Een nieuwjaarswens vanaf een bijzonder plekje in Florence, de Ponte Vecchio. Een brug vol met goud & zilverwinkels, waar de viering van nieuwe jaar “uitspat”. Omdat we het in de inleiding nog niet hadden gedaan (misschien ook wat laat), wensen wij net als Elvin al onze lezers een goed en gezond 2014 toe. Opvallend aan de foto is de centrale opbouw (die overigens niet door de gehele jury als positief werd beoordeeld) het fantastische licht en de mooie stervorming door het kleine diafragma waarmee de foto geschoten is. De lichtval op de brug steekt sterk af t.o.v. de achtergrond en het vuurwerk in het midden voegt daar iets aan toe. De weerspiegeling onder de brug geeft extra diepte aan de foto terwijl aan de linker- en rechterkant het water zwart blijft. Kun je op een mooiere manier het Nieuwjaar beginnen (of is dat een foute vraag, gezien het fraaie vuurwerk in bijvoorbeeld Rotterdam rondom datzelfde uur :p).

FV Flickr Top 5; 2-38 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-38. Eervolle Vermelding: The stairs FV Flickr Top 5; 2-38. Eervolle Vermelding: Amaryllis

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Eén gedachte over “FV Flickr Top 5; 2-38”

  1. Thanx allemaal dat ik de 2e plaats heb bereikt deze week!! Ik hoop een inspiratie te zijn voor velen net zoals iedereen met dezelfde passie ook een inspiratie is voor mij! Ik hoop nog veel top 5 foto’s te maken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *