FV Flickr Top 5; 2-37

De FV Flickr Top 5; 2-37 is de laatste Top 5 die volledig in 2013 valt. De volgende (van 27 december tot/met 2 januari) zal het begin van het nieuwe jaar meepakken. We zijn benieuwd of die jaarovergang ook terug te vinden zal zijn in de Top 5.
Met de aankondiging van het nieuwe jaar komen we direct voor een nieuwe uitdaging te staan: het voortbestaan van de Top 5. De analyticus bij uitstek in onze jury (Eric Veth) heeft aangekondigd zich volgend jaar terug te trekken. Daar zijn een aantal redenen voor, waar we hier niet verder op ingaan. Dat het een grote aderlating is mag duidelijk zijn. We danken Eric alvast voor zijn tomeloze inzet in de afgelopen (ruime) anderhalf jaar.  Twee andere juryleden dreigen het komende jaar in grote tijdnood te komen (oppakken van een pittige studie en toename werkdruk). Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een jurylid die vanwege een blessure  niet aan jurering deel kan nemen. Dus, als jullie de Top 5 een warm hart toe dragen, dan is nu de tijd gekomen om actie te ondernemen. Een PB naar ondergetekende is genoeg en…. je hebt gelijk je eerste “goede voornemen” voor het nieuwe jaar ingevuld. Dat op zich is dan al een heugelijk feit, want hoeveel goede voornemens gaan er niet in de rook van het Nieuwjaarsvuurwerk op?
Terugblikkend op 2013 kunnen we zeggen dat de Top 5 zich altijd mocht verheugen in erg positieve commentaren en behoorlijke belangstelling van de lezers. Het is een vaste – en vrij uniek – waarde van Technyx geworden. De Flickr-groep zelf is in 2013 gegroeid van precies 500 leden op 1 januari naar 671 leden op dit ogenblik. De grote spurt van 2012 is er een beetje uit, maar de groei is toch wekelijks waarneembaar. Waar wel een grote groei inzit, is het aantal geplaatste foto’s. Nu is kwantiteit niet het belangrijkste, maar als je ziet dat de kwaliteit ook nog gestegen is, dan begint het wel wat te zeggen over het soort leden dat in de groep actief is. Hoeveel foto’s geplaatst zijn in 2013 kunnen we niet precies zeggen, omdat het pas bijgehouden wordt vanaf het tweede jaargang (dus nu 37 weken lang). In die 37 weken zijn ongeveer net zoveel foto’s geplaatst als in de 300 weken die daar aan vooraf gingen! Genoeg beschouwd, laten we de foto’s gaan bekijken.

FV Flickr Top 5; 2-37 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-37, Weekwinnaar: Glow Eindhoven 2013
“Glow Eindhoven 2013” van janwesselbakker

Nog een “nakomertje” van Glow 2013 in Eindhoven. Het prachtige evenement – een Mekka voor de fotograaf – ligt al weer even achter ons. Op deze foto heeft Jan op treffende wijze de lichtmuur waar je met water op kon “schilderen” vastgelegd. Onder deze moeilijke lichtomstandigheden is het hem gelukt een foto te schieten met een mooi verloop van de scherpte, een scherpte die precies goed ligt op het meisje. De concentratie knalt van haar gezicht. Door de horizontale lijnen – die op de foto niet meer horizontaal zijn – word je automatisch naar het scherpe hoofdonderwerp geleid. In technisch en compositorisch opzicht een erg sterke foto die met gemak de eerste plaats voor zich opeiste.

FV Flickr Top 5; 2-37 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-37, Runner-Up: Warp
“Warp” van 50D-Ray

Een foto die wat herinneringen oproept naar “Need for speed #2” van L. Schulte (zie ook FV Flickr Top 5, 2-19). Het blijft een mooi idee,  om tijdens het rijden ‘s avonds je camera te gebruiken en daardoor het gevoel te krijgen alsof je naar een spel of film (Star Trek…) zit te kijken. Dit is alleen geen spel/film maar harde werkelijkheid. Technisch erg goed uitgevoerd door een blijkbaar solide verbinding van de camera met de auto; het interieur en zelfs de spiegels zijn scherp, terwijl de lichtsporen en hand verraden dat er toch wel wat oneffenheden in de weg aanwezig zijn. Raymond is nog net in de achteruitkijkspiegel te zien evenals de knap vastgelegde sporen van licht in de buitenspiegels. Het zal wel opgenomen zijn in een tunnel met aan de bovenkant en zijkanten lichtjes die de linten vormen. in de verte zie je nog vaag de achterlichten van een andere auto, voor het overige lijkt het of alles voorbij flitst. Een knappe foto met in de hoofdrol de ogen van de cameraman en een camera die dit alles feilloos vastlegt.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-37: color and ritme
“color and ritme” van francisca-s

Francisca laat zich weer eens van haar goede kant zien met deze opvallend gecomponeerde en sfeervolle foto. In eerste instantie lijkt het net of je naar een muzikant zit te kijken die 3 tuba’s bespeelt, alsof het om drie foto’s gaat en deze over elkaar geplakt zijn. Als je wat langduriger naar deze foto kijkt zie je duidelijk dat elke tuba door een andere muzikant wordt bespeeld. De herhaling van de tuba’s zijn zo synchroon dat dit een mooi patroon in de foto vormt. Het is en blijft altijd lastig om dit soort foto’s vast te leggen en deze foto is een voorbeeld dat het dus kan. Jammer dat aan de rechterkant veel ruimte zit en dat gaat ten koste van de compositie. Een mooie registratie van muzikanten en boeiende muziekinstrumenten.
Toch was er ook nog een puntje van kritiek: de moeilijke uitlichting/sluitertijd/ISO-waarde zorgt dat er scherpte ontbreekt. Er lijkt wat bewegingsonscherpte in de foto te zitten en de focus ligt ook niet optimaal. De sluitertijd is op het randje bij de gekozen brandpuntsafstand en de ISO-waarde is vanzelfsprekend hoog, hoewel voor een 6D een ISO-waarde van 2500 niet direct een probleem mag vormen. Wellicht dat ruisonderdrukking ook wat scherpte heeft in laten boeten.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-37: Abstract 17231
“Abstract 17231” van 100_woorden

Het is maar goed dat de maker van deze raadplaat een stukje tekst heeft toegevoegd, anders kom je er gewoon niet achter. De metalen strip aan de rechterkant speelt een belangrijke rol in deze foto. (Overigens had dit net zo goed een betonnen wand kunnen zijn.) De strip met de harde grijze kleur is een complete tegenstelling ten opzichte van de zachte geelachtige achtergrond/galerij. Echter de galerij blijkt verrassend genoeg een rij bomen te zijn waar de zon door schijnt. Ondanks de bijgevoegde tekst blijft het een foto die je met eigen ogen wilt snappen. Een mooi minimalistisch beeld met contrasterende materialen en kleuren. Technische perfectie pur sang en een genot voor het oog.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-37: Maastunnel escalator
“Maastunnel escalator” van PvRFotografie

Roltrappen zijn niet uniek in onze groep. In de loop der tijd heb we er al een aantal fraaie voorbeelden van langs zien komen. Aan dat rijtje mogen we deze toevoegen vanwege de uitstekende uitvoering (scherpte, belichting, standpunt, enz.). Door het standpunt lijkt de roltrap niet omhoog (of omlaag?) te lopen, maar horizontaal te liggen. De symmetrische opbouw zorgt dat de roltrap op een zeer fraaie wijze in het goed gepositioneerde verdwijnpunt “eindigt”. Een mooie afsluiter van onze Top 5.

FV Flickr Top 5; 2-37 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-37, Eervolle Vermelding: Happy Xmas & Good 2014 FV Flickr Top 5; 2-37, Eervolle Vermelding: Winter in Kinderdijk

FV Flickr Top 5; 2-37, Eervolle Vermelding: Majestic Staircase

FV Flickr Top 5; 2-37, Eervolle Vermelding: Oversteek reflection FV Flickr Top 5; 2-37, Eervolle Vermelding: The Dustbombers

Deel dit

4 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-37”

 1. Goede tekst weer Pierre en (ex)collega’s, en dank voor de mooie woorden. Veel succes in het nieuwe jaar!
  Iedereen een jolige jaarwisseling gewenst en ook veel fantastische fotomomenten in 2014.
  Enne…, voor wie het weten wil; jureren is een aanrader. Ieder week steek je er wel iets van op en langzaam maar zeker leer je toch anders te kijken en foto’s ook anders te waarderen. 🙂

 2. BEdankt voor de derde plaats, mooie foto’s weer deze week.
  Ik neem jullie opmerkingen mee. Had de 6d net in huis, ben nog aan de mogelijkheden aan het wennen.
  Bedankt voor alle goede commentaren dit jaar en een goed 2014

 3. Mooie, bijzondere, inspirerende foto’s deze keer. Gefeliciteerd allemaal! Voor alle deelnemers van de groep Technyx een goed fotografie jaar 2014 gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *