FV Flickr Top 5; 2-36

Nog net op tijd om een prettige Kerstdag te wensen, maar veel te laat voor de publicatie van de FV Flickr Top 5; 2-36. De verkiezing was op tijd uitgevoerd, maar door technische problemen, kon het verhaal niet tijdig geschreven worden. Toen zijn we maar gelijk zo vrij geweest om het naar de Kerst te tillen (kwam overigens niet slecht uit 😉 ).

Straatfotografie is op dit ogenblik in en dat zie je aan de platen van erg hoog niveau die we elke week onder ogen krijgen. Deze week is de foto van Rob unaniem tot weekwinnaar gekozen, de ins en outs zijn hieronder te lezen. De Runner-Up van Ferdi is een fraai voorbeeld van een natuurfoto. Goed gepakt en met de nodige humor, wat de foto toch wel uniek maakt. Verder zien we in onze Top 5 (en EV’s) een technische foto, een old-timer portret, landschap, architectuur en… straatfotografie terug.  Allemaal weer plaatjes om in te lijsten.

FV Flickr Top 5; 2-36 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-36, Weekwinnaar: In The Crowd
“In The Crowd” van RobK1964

Op deze boeiende foto lijkt de tijd even stil te staan. De vrouw met de fiets staat er mooi scherp op en doordat ze los komt van de 2e rij ligt het volledige accent bij haar. De achtergrond met kerstverlichting plaatst deze foto in het huidige tijdsbeeld. De blik in haar gezicht en de kijkrichting roepen allerlei vragen op  en tegelijkertijd zit er ook iets onbenaderbaars in, lijfelijk aanwezig zijn maar met je gedachten ver weg (vrij vertaald naar Paul Weller: “In de massa zie ik niets, mijn geest is leeg”). Als je zo naar deze foto kijkt lijkt het net of aan iedereen is gevraagd om een paar seconden stil te staan. Een leuk detail is alsof het lijkt of de foto geënsceneerd is: op de tweede rij kijken alle mensen aan de linkerkant in dezelfde richting als de dame, rechts kijken ze allemaal de andere kant uit. Technisch een zeer knappe foto, gemaakt onder moeilijke omstandigheden. Zelfs de ruis, ook in de donkerste partijen, is nauwelijks waarneembaar, ondanks de iso 6400. Prachtige en fascinerende foto die blijft boeien!

FV Flickr Top 5; 2-36 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-36, Runner-Up: The Story of the seal and the flies on Española Island Galapagos -Ecuador
“The Story of the seal and the flies on Española Island Galapagos -Ecuador” van Ferdi’s – World

Eerst moet je het zien en dan vervolgens moet je het nog maar vast weten te leggen. Op beide punten scoort Ferdi heel hoog. Wat ons betreft is het een foto die rijp is voor National Geographics; een beter compliment kan er niet gegeven worden…. De naar vliegen meppende zeehond – zeker in combinatie met zijn volledig rustig liggende metgezel – moeten een lach om je mond toveren. Het moment is fantastisch gekozen en de scherpte ligt perfect bij die lastige vliegen. 1/4000 sec. is inderdaad wel nodig om ze zo stil in de lucht te laten hangen. Het zand op de lichamen van de zeehonden voegt een extra element toe naast de vage achtergrond van de zee (de f/4.8 geeft een mooie onscherpte). Een fijne natuurlijk(e)foto waar je als fotograaf trots op mag en kan zijn.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-36: druppel 1
“druppel 1” van thijsdub

Niet (meer) heel origineel, maar wel opvallend door de mooie kleurtjes. Misschien het geluk van de huidige concurrentie, of van hoe de “pet van de jury stond”, want in het verleden hebben zeer fraaie – misschien wel betere – foto’s van o.a. Bram Reinders de Top 5 niet gehaald. Het blijven altijd wat raadselachtige foto’s: een druppel met mooie reflecties die als verstild boven het water blijft hangen nadat deze daarin is gevallen en even terugveert. De dominante kleuren geven dat geheel iets extra’s Het moment is ook heel goed gepakt en de enkele druppel komt mooi als een gaaf gevormd ei omhoog uit het water. De golven zijn mooi symmetrisch en dat is waarschijnlijk mede één van de redenen waarom deze foto eruit springt. Ook technisch goed uitgevoerd. Interessante lichtbaantjes zijn te zien onder de druppel.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-36: een brok wijsheid   -    wisdom
“een brok wijsheid – wisdom” van rikvandenhende

Een niet alledaags foto van een wat ouder wordende man in een omgeving die lijkt mee te gaan met zijn leeftijd; een indringend portret van de Belgische kunstschilder Frans van Kerckhove, maar het zou ook zo de Kerstman in vermomming kunnen zijn. Overigens prima uitgevoerd met de wat vorsende blik, een blik, een kunstenaar eigen. De man kijkt je met veel rust en vertrouwen aan, het lijkt of hij niets heeft te verliezen. Mooie scherpte, al lijkt de voorgrond misschien opzettelijk onscherp gemaakt (hetgeen we wat minder waarderen). De sepia geel tonen passen goed bij de uitstraling van het geheel, evenals de rest van de bewerking (zoals de harde tonen). Het licht lijkt van vrij hoog te komen. Misschien een kerkraam o.i.d.? In ieder geval geen spiegeling in de brillenglazen. De bril, trui en de achtergrond zijn niet meer van deze tijd en dat geeft de foto iets geheimzinnigs, waardoor de vignetting redelijk passend is in dit geval.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-36: SUNSET AT SCHILDMEER.
“SUNSET AT SCHILDMEER” van Wim Hazenhoek.

Ook deze foto is niet echt origineel, maar wel heel erg fraai uitgevoerd. Door het gekozen onderwerp en standpunt in combinatie met zijn omgeving weet hij toch boven het maaiveld uit te steken. Het is boeiend, hoe een tros op de voorgrond in sterke mate de foto bepaalt terwijl de achtergrond een grote rol blijft spelen. De steiger, wolken en licht geleiden je naar het verdwijnpunt, waarbij de meerpalen het perspectief versterken. Door een lichte nevel wordt het verdwijnpunt letterlijk in nevelen gehuld, wat de foto iets magisch geeft. Allemaal ingrediënten voor een goed uitgebalanceerder foto.

FV Flickr Top 5; 2-36 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-36, Eervolle vermelding: Sugarcity, Haarlem Netherlands FV Flickr Top 5; 2-36, Eervolle vermelding: A stranger - The Hague

Deel dit

5 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-36”

  1. Mooie serie foto’s weer en wat mij betreft steekt de foto van de steiger er qua compositie er weer met kop en schouders bovenuit… Wim is een meester in compositie… !

  2. Bedankt voor de eerste plaats en gefeliciteerd aan de andere winnaars. Mooi juryrapport ook want toen ik de foto thuis zag had ik ook het gevoel dat het er bijna geposeerd uitzag; op zo’n plaatje hoop je bij straatfotografie en daar moet je dus ook heel veel geluk mee hebben. Wat betreft de ISO; heb deze geschoten met de 6D die op dit punt echt klassen beter is dan de 5Dmkii.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *