FV Flickr Top 5; 2-35

De afgelopen week, althans de week die de FV Flickr Top 5; 2-35 gebruikt (vanaf vrijdag t/m donderdag) stond een beetje in het licht van een grootse protestactie op Flickr. De gebruikers zijn de ongebreidelde wijzigingen van Flickr meer dan beu. Flickr probeert op allerlei manieren mee te komen met zijn tijd, maar kiest daarbij oplossingen die niet door eenieder gedragen worden, – om het maar zacht uit te drukken -. Enorme laadtijden (en dan hebben wij, in dit deel van de wereld, nog snelle verbindingen…), op en neer springen van schermen, info die nog moeilijk te achterhalen is enz. enz. Wat begon als een kleine protestactie is uitgegroeid tot iets waar Flickr niet meer omheen kan, hoewel het aantal ondertekenaars van de petitie nogal tegenvalt IMO, maar dat aantal kan altijd nog groeien natuurlijk.

NO! NO! NO!
“NO! NO! NO!” van AyE ღ CreARTive Photography ♥ OFF ♥

In onze groep waren ook een aantal van dit soort “protestfoto’s” te zien, waarvan geen van alle de Top 5 haalde ;). De Top 5 is voorbestemd voor het echte fotowerk, hoewel bovenstaand voorbeeld van de protestactie wel relatief erg positief (in ieder geval qua creativiteit) afstak.
De Top 5 is, zoals gebruikelijk, erg divers. Waarbij we voor willen stellen dat leuntje maar haar intrek moet nemen in één of ander ondergronds station, want telkens weet ze ons weer te verrassen met leuke, spannende en mooie foto’s over dit onderwerp. Dit is eigenlijk alles wat we nu kwijt willen over de Top 5, bekijk de foto’s en geef feed-back. We zouden het erg op prijs stellen om van meer mensen te horen wat ze nu eigenlijk vinden van onze keuzes.

FV Flickr Top 5; 2-35 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-35, Weekwinnaar: Candidplatz
“Candidplatz” van leuntje

Over kleurrijk gesproken. De hele 12-delige kleurenschijf is hier tegen het plafond geschilderd. Nu heeft de fotograaf die kleuren niet aangebracht maar vastgelegd, maar ook in zwart/wit zou het best wel een sterke foto zijn geweest. Een typisch metro station (of U-Bahnhof in dit geval), met in het verdwijnpunt dat zwarte gat, waar de treinen ook letterlijk in verdwijnen. De compositie is bewust gekozen met veel plafond, omdat daar niet alleen de kleuren, maar ook de licht/donker banen en lijnen veel vaart aan de foto geven. De enkele personen op de foto zijn een prettige aanvulling. Hoewel we geen voorstander zijn manipulaties, zouden we in dit geval overwegen om de middelste persoon weg te klonen; dan ontstaat er plotseling een verhaal tussen de zittende en de aankomende figuur.

FV Flickr Top 5; 2-35 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-35, Runner-Up: Curious girls at night....#1
“Curious girls at night….#1” van Damen Fotografie

Behalve een lekkere duistere foto, is het ook nog eens een leuk kijkplaatje. Dankzij het lijnenspel en de lichtpunten blijven je ogen over de foto dwalen. Onder de horizon is het beeld opgebouwd uit verschillende driehoeken (altijd sterk in een foto). De vervagende bomenrij geeft een goed dieptegevoel. Ook de lichtpunten van de maan in het water, de lantaarn links en de lichtjes rechts vormen een driehoek. De dames poseren poseren op een fraaie manier, de pose die ook zo mooi inclusief die grote oren wordt gespiegeld in de sloot. De grondmist is samen met de kleur bepalend voor de wat spookachtige sfeer. Boeiend geheel. Alleen de vignetting zou wat ons betreft net een streepje minder mogen. Jammer genoeg kunnen we de Exif niet raadplegen, maar uit de tags halen we dat het een low light high ISO opname is, maar dat vermoedde we al.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-35: - Passing Roue de Paris -
“- Passing Roue de Paris -” van VeroonsVision

Veronica zet hier op een fraaie manier Het Rad van Parijs in volle actie neer. Met een belichtingstijd van ruim 4 sec. worden de spaken precies voldoende breed en (bewegings)onscherp om snelheid te suggereren. Gelukkig hebben een aantal mensen ook een tijdje stilgestaan, zodat niet alleen ghosts te zien zijn. Ze heeft er bewust voor gekozen om het rad er maar half op te zetten, zodat een mooi tegenwicht geboden wordt aan de ingang.
De rode strepen van het voorbij razende verkeer doen een beetje afbreuk aan het geheel. Nou kan je natuurlijk het verkeer niet stil zetten, maar in rood trekken die achterlichten toch wel veel aandacht. Dan misschien toch beter alles in kleur of zwart/wit.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-35: Early Mornig Dew
“Early Mornig Dew” van Thomas van de Vosse

Een foto die een schisma teweegbracht in het jurypanel. Precies de helft was er weg van terwijl de andere helft de foto liever niet in de Top 5 zou zien – hoewel niemand het een lelijke foto vindt hoor -.  Waarom niet en waarom wel gaan we proberen hieronder te verwoorden:
Niet: In deze foto wordt een spannend lijnenspel en echte scherpte gemist. Meer een registratie waar waarschijnlijk veel meer uit te halen was geweest. De helderheid van de druppels en de bokeh werden wel gewaardeerd, hoewel je het wel erg moeilijk maakt met f/5.6 op deze afstand.
Wel (en dan ook gelijk veel punten): Grassprietjes met regendruppels is iets wat je gewoon moet zien en waar je wat voor moet doen om dat ook vast te leggen. Deze foto is daar een mooi voorbeeld van. Op alle verschillende en elkaar kruisende grassprietjes liggen en hangen de druppels alsof ze er aan vastgeplakt zijn. De scherpte ligt goed op het middelste kruis in de foto. In een aantal druppels zie je een mooie weerspiegeling van de directe omgeving. Een mooie en boeiende foto waarbij de druppeltjes als een herhalend patronen structuur aan deze foto geeft en de lijnen van de grassprietjes dat versterken. Een echte macro van een ogenschijnlijk kleine wereld die even wordt uitvergroot en dan krijg je dit te zien.

Laat weten wat jullie vinden, zonder de foto af te branden, want dat verdient de foto zeer zeker niet!

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-35: Wisant
“Wisant” van Sylvain Fleur

Een prachtige foto voor wat betreft licht, scherpte, kleur en helderheid. In technisch opzicht in alle aspecten perfect. Over de uitsnede waren sommige juryleden wat minder enthousiast. Met name de linker partij – de biefstukjes – werd als erg lelijk beoordeeld. Een vierkante uitsnede zou dit compleet oplossen en bovendien de foto meer inhoud geven. Deze foto schreeuwt echt om vierkant te worden. Links net achter de voorpoot alles er af en dan rechts nog een stuk doornstruik er op. Dan wordt het een portret. Het beest kijkt je dan echt argwanend aan….. Probeer het eens Sylvain en laat ons weten wat je van het idee vindt.

FV Flickr Top 5; 2-35 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-35, Eervolle Vermelding: Chess FV Flickr Top 5; 2-35, Eervolle Vermelding: Dream

FV Flickr Top 5; 2-35, Eervolle Vermelding: Rome

Deel dit

8 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-35”

 1. Dat het gezever van een paar gebruikers die kennelijk niet happy zijn met de (voor velen) gratis dienstverlening van Flickr ook al hier op duikt snap ik echt helemaal niets van. Dit heeft immers totaal niets te maken met de Top 5. IMHO doet dit afbreuk aan de top 5 van deze week.
  Kan ik hier een protest actie tegen beginnen?

 2. Bedankt voor het plekje in de top5!

  Haha wat betreft die uitsnede, het origineel had helaas al te weinig ruimte aop links.. puntje van de staart was op het origineel al net buiten beeld. En het achteraanzicht was ook een iets.. ehh.. “minder fraai” uitzicht, vandaar deze uitsnede.
  Ben het echter volkomen eens met de kritiek! Nogmaals dank voor de selectie!

 3. Een zeer smaakvolle winnaar zoals er inderdaad al meer kleurrijke opnamen van ‘Leuntje’ zijn verschenen, stuk voor stuk meesterwerkjes. Proficiat!
  Ook de opname van VeroonsVision spreek mij erg aan, trouwens het is een top ‘Top-5’ geworden. Alle winnaars gefeliciteerd.

 4. Eerste…wow ! :-)) Wat een verrassing ! Bedankt, jury ! Leuk dat mijn U-Bahnfoto’s zo in de smaak vallen bij jullie.
  Ik hoop er nog een keer heen te gaan en dan beter voorbereid zodat ik met nog mooiere foto’s terug kom…:-))
  Die ene figuur zou er inderdaad wel af kunnen, ik ga een poging doen !
  De rest van de Top 5 (8) mag er zeker ook zijn ! Iedereen van harte gefeliciteerd !

 5. Dank voor de waardering van mijn ‘ Parijsfoto’. Enkele dagen in Parijs geweest onder meer om avondfotografie te oefenen. Deze foto is mijn tweede opname, dus ik ben erg tevreden.

  De bedoeling van de foto was om beweging te laten zien, van zowel het rad, alsook het voorbijrazende verkeer. Als het onderwerp sec het rad was geweest, had ik ‘m vast helemaal genomen. De omzetting in zwart-wit met rode strepen was dus een bewuste keuze. Als ik de strepen in zwart-wit meegenomen had was het doel niet bereikt. De titel verklaart ook een hoop.

  Iedereen hier van harte gefeliciteerd met de waardering voor je foto! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *