FV Flickr Top 5; 2-34

Van een duidelijke eindejaars rally, zoals op de beurs, is in onze groep zeker geen sprake. Er waren maar een relatief beperkt aantal inzendingen en van de inzendingen werden er maar weinig genomineerd. Maar wat er genomineerd werd, was niet mis. Afgezien van de nummer één van deze week (waar de jury vrij unaniem over was), was het kraken en zweten. De onderlinge verschillen waren zo minimaal, ondanks dat de plaatsingen heel divers waren. Er is deze week niet echt een rode draad aan te geven, of is de rode draad juist het ontbreken daarvan. Van de twaalf genomineerde foto’s zijn er negen hier terecht gekomen, maar voor hetzelfde geld hadden ze er alle twaalf gestaan.

FV Flickr Top 5; 2-34 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-34, Weekwinnaar: Untitled
“Untitled” van hetty m

Alle ingrediënten komen in deze foto bij elkaar. Een fraai centraal geplaatste horizon is een goede keuze voor deze foto met zijn prachtige spiegelingen van de grillig dreigende en typisch Hollandse lucht en de eenzame ruiter op de voorgrond. Het goed gekozen focuspunt bij f/13 en 18 mm (27 mm FF-eq) zorgen dat de foto van voor tot achter scherp is. Als gevolg van de relatief lange sluitertijd (1/50 s) zit er toch in de ruiter met paard wat bewegingsonscherpte, die natuurlijk het meest opvallen bij de staart en de benen. Deze onscherpte zorgt voor de nodige dynamiek.  Het sterke is dat dankzij het vele natte “zand” ook paard en ruiter gespiegeld zijn, iets wat je op het strand met figuren in de voorgrond niet zo vaak tegenkomt. Als silhouet komen ze mooi los van de omgeving, waarbij het enige dat een klein beetje jammer is voor het totaalbeeld de sporen van de voorgangers zijn. Het zijn van die momenten dat je er bij zou willen zijn om het met eigen ogen te aanschouwen. Door de plek van de ruiter op de foto word je meegenomen op zijn reis door het water en langs het strand. Een moment die de fotograaf op een fascinerende wijze heeft vastgelegd.

FV Flickr Top 5; 2-34 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-34, Runner-Up: Waiting for a cab
“Waiting for a cab” van Gert-Jan Mes

Gert-Jan heeft nog niet genoeg “vriendjes” op Flickr, of zou deze foto over het hoofd gezien en ondergewaardeerd worden. Het is jammer dat mensen vaak pas uiting geven van wat ze van een foto vinden als ze de fotograaf beter kennen of als die fotograaf hem/haar al wat (positieve) commentaren en sterretjes heeft gegeven. Zo werkt het nu eenmaal op de moderne social media en daar gaan wij geen verandering in brengen, hoe veel of hoe weinig we daartegen ageren. Maar vandaag kunnen alle lezers van deze Top 5 daar natuurlijk wel wat aan doen, in ieder geval voor deze foto.
Straatfotografie in optima forma. De scherpte ligt zeer fraai op de voorste figuur met zijn mooie getekende kop en zijn hondje in de “buikbuidel”. Achter hem staan drie totaal verschillende jongere personages met elk hun eigen gedachtes en gedrag. De één belt, de ander lijkt na te denken en bij de laatste vraag je je af waarom hij deze kleding draagt. Wachten op de taxi! Vier totaal verschillende mensen die een rol spelen in een foto waar van alles gebeurt. Erg mooie “harde” zwart/wit omzetting, fraaie scherptediepte en compositie, alles perfect passend bij het onderwerp.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-33: Oefening neuzen plakken met schoenen
“Oefening neuzen plakken met schoenen” van willynihot

Van de straat naar de studio, geeft direct een heel ander soort foto. Hier echt geposeerd, maar wel op een erg goede manier. Uitlichting deels van onderen om onder de rand van de hoed te kunnen kijken. Als consequentie is de reflectie in de ogen daardoor wat minder, het ligt juist op de plek waar je deze niet wil hebben. Zonder de komische noot zou het een goed portret zijn, met de komische noot is het zelfs een betere. Scherpte op het dichtstbijzijnde oog en het verbaasde mondje met de mooi bijpassende lipstick (er is blijkbaar op de kleinste details gelet). Mooie witbalans en huidtinten. Maar ja, die hoed hé…. Je moet het maar verzinnen. En met een slipper op m’n hoofd zou ik ook zo kijken, haar blik neemt je mee in haar lol, haar plezier straalt er van af. Een (h)eerlijke foto die we graag zien.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-33: Divine intervention
“Divine intervention” van PhotoSolutions

Een foto waarbij je je kan voorstellen dat dit een decor is waar een zangeres klassieke liederen ten gehore brengt. Het zou zomaar een opera kunnen zijn. De rode jurk van deze dame geeft een mooi effect tussen alle zwarte meerpalen en de steiger die achter haar wegloopt. De mist voegt hier iets extra’s aan toe waardoor het totaal een wat surrealistisch beeld krijgt. De fotograaf heeft niet alleen het beeld in scene kunnen zetten maar ook dat beeld weten vast te leggen!

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-33: a Chain Reaction
“a Chain Reaction” van PinguinPP

Deze laatste foto is weer totaal anders dan de voorgaande. Een foto die opvalt door de kleuren, de beperkte scherptediepte, het herhalingspatroon en de compositie met de diagonalen en cirkels. Een verstild moment van mos, metaal, van een ketting en spoorrails(?); je vraagt je af, waar een contraptie als deze goed voor is. Een groeps-home-trainer in de open lucht misschien?  Het mos op het metaal geeft aan dat hier iets niet meer in functie is. De tere draden op de ketting van een mogelijk spinnenweb versterken dat beeld (moeilijk te zien op deze grootte, maar een andere vergroting helpt). Goede uitsnede, goed gezien en smaakvol uitgevoerd.

FV Flickr Top 5; 2-34 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: Frans FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: Autumn moods

FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: 13G58806-2 FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: spin aan rag

Deel dit

3 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-34”

  1. Tjonge jonge…alweer in de prijzen? Echt verrassend! Jury ontzettend bedankt

    Alle overige winnaars uiteraard gefeliciteerd…en de winnende foto vind ik geweldig, wat je noemt een ‘plaatje’.

    Mijn opname komt uit het “Waterloopbos” nabij Vollenhove/Kraggenburg in de N.O.-polder. Het is een schaalmodel van een golfslagmachine. Kijk voor meer tekst maar eens bij het onderschrift bij deze foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *