FV Flickr Top 5; 2-33

Een erg eensgezinde jury deze week. De nominaties konden bijna over elkaar heen gelegd worden; de verschillen waren minimaal. Van de acht foto’s die de finale haalden is er niet één buiten de boot gevallen, alle acht zijn te bewonderen, hetzij in de Top 5, hetzij bij de eervolle vermeldingen.
Er is nog een laatste stuiptrekking van de herfst waar te nemen, maar in een groot deel van de foto’s is het korten van de dagen (wat een vreemde uitdrukking eigenlijk) de rode draad van deze week. Toch jammer dat er niet meer mensen hebben deelgenomen aan de maanduitdaging, de kennis is duidelijk aanwezig hoe je om moet gaan met deze moeilijke omstandigheid met weinig licht en soms zelfs nog wat mist. Als je er nu spijt van krijgt, kun je natuurlijk deze maand deelnemen aan een misschien nog wel uitdagender opgave.
Toch hebben ook nog een paar foto’s die niet aan het seizoen gebonden zijn het gehaald. Een mooie macro, een bijzondere koffiemachine, een brug en last but not least een fraai uitgevoerde lange sluitertijd opname (eigenlijk hebben we er daar twee van, maar de ene is wel erg goed “verstopt”). Wederom weer meer dan genoeg om met plezier onze selectie te gaan bekijken.

FV Flickr Top 5; 2-33 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-33, Weekwinnaar: SS Rotterdam in de mist
“SS Rotterdam in de mist” van Johan de Cocq

Als je naar de stream van Johan kijkt, lijkt het of hij zich aan het specialiseren is (indien nog nodig…) in nachtfotografie. De serie wordt met dit schip ingeluid en is naar ons idee ook gelijk misschien wel de mooiste. Hij heeft mooi gebruik gemaakt van de vertekening van de groothoek. Het M.S. Rotterdam krijgt een bijna cartooneske voorsteven. In dit geval is het een meerwaarde, want de lijnen van het schip worden er extra door benadrukt. De mistige avondlichten geven daar een extra dimensie aan in combinatie met de vele vage en zachte kleuren en de grijze kleur van de boot waarbij de waterlijn extra nadruk krijgt door de rode lijn op het schip. Goed gekozen standpunt met de bolder en de blauwe afmeerlijn op de voorgrond. Mooi scherp vastgelegd op een wijze, dat je, ondanks de avond, bijna de grootte van het schip ziet. Technisch een fraai uitgevoerde foto.

FV Flickr Top 5; 2-33 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-33, Runner-Up: North Sea
“North Sea” van barry

Een goede Long exposure van 172 seconden. Door de keuze van een brandpuntsafstand van 32 mm (48 mm FF-eq) en een diafragma f/16 is een mooie en vooral prettige scherptediepte ontstaan. Er is gebruik gemaakt van de Nikon-kitlens 18-105 mm f/3.5-5.6, waarmee maar weer eens aangetoond wordt dat de kwaliteit van de foto veeleer door de fotograaf dan door superdure objectieven bepaald wordt.  De foto is niet echt origineel, maar onderscheidend genoeg. De paaltjes lijken zich als mannetjes te verdringen om in de nevelige zee te verdwijnen. Het is alsof je een beetje genept wordt! Daardoor is de compositie net niet meer alledaags.
Een foto met een mooie vlakverdeling met een minimalistisch effect. Minder is meer!  Alles vloeit in elkaar over, zand wordt water, water wordt lucht en daartussendoor verdwijnen de palen in het niets. Gelukkig zijn er nog wat ribbels in het zand zichtbaar, omdat er anders wel heel veel neveligheid aanwezigheid zou zijn.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-33: © R i k V a n d e n h e n d e.   All rights reserved
“© R i k V a n d e n h e n d e. All rights reserved” van rik vandenhende

Een snapshot, van een achteloos passerend persoon? Die indruk wekt Rik wel met zijn foto. Maar als dat zo is hoe krijg je dit dan met zo weinig licht vastgelegd, heeft Rik gebruik gemaakt van een middenformaat (midframe) camera of zo, om zodoende toch nog genoeg licht te kunnen vangen bij een relatief korte sluitertijd? Nee, het is een gewone Canon 50D, maar de sluitertijd is alles behalve gewoon, die is nl. 30 seconden (met f/10); de foto is geposeerd….. De man heeft 30 seconden muisstil moeten staan en dat is hem aardig gelukt, hoewel het zichtbaar is: de schoenen zijn haarscherp, maar naar boven zie je wat bewegingsonscherpte.
Mooie compositie met de schuine en verticale lijnen. De fotograaf heeft oog voor details en verhoudingen en weet dat op een spannende wijze vast te leggen. De bijna z/w uitvoering versterkt dat beeld.  De schaduw is hem voor en oude het hek staat open. Een ietwat raadselachtige schaduwrijke foto die veel associaties oproept en waar je niet snel antwoord op krijgt, een geweldig suggestief sfeertje. Een plaat met een verhaal, dat iedereen voor zich mag schrijven.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-33: witte roos
“witte roos” van Watze D. de Haan

Als je niet beter wist zou je denken dat de macrolens met secondelijm aan zijn camera vastzit en hij maar gelijk de verstuiver aan zijn hand ook vastgelijmd heeft… Een nieuwe macro-opname van Watze. In alle opzichten een toppertje onder de macro’s. Bijna ritmische herhalingspatronen, waardoor een boeiend lijnenspel is ontstaan. Scherpe glasheldere druppeltjes komen op verschillende plekken in de foto voor. Je ogen volgen onwillekeurig deze scherpe druppeltjes. Bonus is de grote druppel, op een kruispunt van lijnen, op de voorgrond. Deze witte roos is op een afstand van ongeveer 15 cm gefotografeerd waardoor allerlei details zichtbaar worden die normaal gesproken aan ons oog ontsnappen. Al met al een gevoelig voorwerp en gevoelig vastgelegd. Het kleurverloop is zeer “smaakvol”.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-33: Randstadrail fishnet stocking 10128_34
“Randstadrail fishnet stocking 10128_34” van honderd woorden

Een zeer strak lijnenspel aan de linkerkant en op de grond, met een mooi en diep perspectief. Dit staat tegenover de spannende metalen bogen die een groot deel van de rest van de foto invullen. Mooie zwart/wit omzetting en fraaie scherpte. Hoewel we toch vaak het gevoel krijgen bij 100 van oververscherping (kan ook door het verkleinen komen) en de z/w omzetting wel erg veel midgrijze tonen bevat. De z/w uitstraling past zeer goed bij het materiaal, alsof je het metaal voelt. Een prettige foto waarbij je gefocust blijft op deze verlichte metalen tunnel . Door alleen de spoorlichten te kleuren is van de nood een deugd gemaakt. Ze trekken de aandacht weg bij de achtergrond en laat je niet afleiden door de huizen aan de rechterkant.

FV Flickr Top 5; 2-33 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: Delta-Wye FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: Coffeemachine

FV Flickr Top 5; 2-33, Eervolle vermelding: Deep in the Woods

Deel dit

3 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-33”

  1. Mooie foto die van de Rotterdam, het nevelige/mistige/regenachtige weer geeft de verlichting zoveel meer sfeer.
    Ook de foto op plek 3 kan me bekoren. Hoe een foto gemaakt is, is op zich interessant, maar voor mij van ondergeschikt belang. Het resultaat telt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *