FV Flickr Top 5; 2-32

In de FV Flickr Top 5; 2-32 voert de creativiteit de boventoon. Of het nu gaat over een LE (long exposure) met een fish eye (of is het een gewone extreme groothoek), een schaduw, een setje wasknijpers, enz., enz. uitzonderlijke creativiteit is vrijwel in iedere foto te vinden. Toch gaat de hoofdprijs naar een foto die meer in het “gewone” genre past, maar dan wel weer op een bijzondere manier uitgevoerd.
Over keus hadden we deze week niets te klagen, dan maar klagen over het feit dat je moet kiezen…. Wat is het leven van een jury toch af en toe moeilijk.

FV Flickr Top 5; 2-32 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-32 Weekwinnaar: 10nov_Rosalinde_9078
“10nov_Rosalinde_9078” van Jeroen Zelle

Op 10 novemeber is Jeroen met Rosalinde de duinen(?) ingetrokken en heeft daar een prachtige serie foto’s gemaakt. Van de foto’s die Jeroen in onze groep heeft geplaatst vonden we overtuigend deze de mooiste. Met welke camera en lens deze opname is gemaakt, wordt niet vermeld, maar als Jeroen voor de hele serie niet gewisseld heeft, dan is het een Nikon D800 met een 70-200 mm F/2.8 geschoten. Eén van de allermooiste en scherpste teleobjectieven van Nikon die de fotograaf net wat meer vrijheid geeft dan een prime en alle belangrijke brandpuntsafstanden heeft voor dit type fotografie en meer dan voldoende lichtsterk is voor deze omgeving. Er is gewerkt met daglicht, maar of daar nog een reflector bij gebruikt is is niet duidelijk, of misschien wel…. er is namelijk geen enkele reflectie in de ogen waar te nemen, die daar op wijst.
Technisch een perfecte modeplaat, klaar voor de catalogus. Uitlichting en helderheid zijn erg mooi en de kleuren werken zeer natuurlijk en harmoniërend. Het model staat er “casual” op, wat goed past bij de gekozen locatie. Natuurlijk wel geposeerd, maar niet overdreven. Het lijkt zelfs alsof de fotograaf haar heeft laten lopen. Het lijkt een bewuste keuze om de achtergrond wat schuin te houden, of staat het scheef door de invloed van de wind? Het verhoogt in dit geval meer het idee van een snapshot. Mooie scherpte en mooie bokeh.

FV Flickr Top 5; 2-32 Runner-Up:

FV Flickr Top 5; 2-32 Runner-Up: Trying to fit in..........
“Trying to fit in……….” van reintjedevos

Een prima onderwerp voor een regenachtige namiddag…. Je bent een tijdje zoet met het rangschikken van de knijpertjes, de uitlichting en je camera echt recht boven je onderwerp te positioneren. Een zeer creatieve vondst met een simpel gegeven. Wat fascineert is niet alleen de vorm, maar ook de helderheid tegen de zwarte achtergrond, de “lieve” kleurtjes en natuurlijk ook dat ene witte knijpertje, het “zwarte” schaap in de familie. Leuk gedaan en strak uitgewerkt. Door de wijze waarop de plastic knijpers liggen krijgt het geheel een bijzondere patroon met een prettige kleuren variatie. Als je er wat langer naar kijkt krijg je gevoel dat ze gaan draaien!

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-32: Sunny fog
“Sunny fog” van PinguinPP

Een beeld waar je je aan kunt vergapen op het moment dat je dit ziet. Mooie en sterk vastgelegd waarbij deze foto een verstild beeld creëert. De eenzame boom speelt hierin een belangrijke rol waarbij de reflectie in het rimpelige water net datgene toevoegt waardoor de foto eruit springt. Een foto waar je je over blijft verbazen mede door de nevel en de zachte ochtendkleuren met prachtige pasteltinten, waarin alle kleuren van de regenboog te vinden zijn.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-32: 13G59912-1
“13G59912-1” van watzeddehaan

Watze is een zeer productieve relatieve nieuwkomer waarvan we al veel foto’s hebben gezien in de Top 5 en eervolle vermeldingen. Hij is van menig markt thuis, maar zijn grote liefde lijkt toch bij macro/close-up-fotografie te liggen. Dat hij daar oog voor heeft bewijst hij weer eens met deze bloem. Een subtiel uitgevoerde close-up, met ook hier weer fraaie kleurtjes en een heldere uitstraling. De kadrering is mooi en de scherpte ligt op de goede plek. Een plantenspuit en een gesimuleerde blauwe lucht (naar eigen zeggen: aangepast met curven en kleurcorrectie) zorgen voor de juiste sfeer.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-32: Barbed wire and lights
“Barbed wire and lights” van avb.photo

Een foto die op het eerste oog simpel lijkt met gewoon prikkeldraad! Hoe spannend kan een paar cm. prikkeldraad zijn? Nou, behoorlijk spannend als je er prachtige kleuren achter plaatst en grote bokeh-bollen (een nieuw woord!) eronder. Die “bollen” roepen vraagtekens op: waar komen ze vandaan, zijn het koplampen of is het iets anders?
De diverse kleuren en de mooie ronde ballen aan de onderkant van de draad houden je blik vast. Een sterke foto met een minimalistisch effect. Als klein kritiekpunt moet toch gezegd worden dat het jammer is dat de fotograaf niet even een kleine poging heeft gewaagd om de chromatische aberratie uit de foto te halen, dit doet nu onnodige wat afbreuk aan het geheel.

FV Flickr Top 5; 2-32 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-32 Eervolle vermelding: Leaf FV Flickr Top 5; 2-32 Eervolle vermelding: running ghost

FV Flickr Top 5; 2-32 Eervolle vermelding: Part of Bicycle bridge, Houten FV Flickr Top 5; 2-32 Eervolle vermelding: PPG Farmsum

Deel dit

11 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-32”

 1. Je hebt weer een mooie samenvatting bij alle foto’s geschreven Pierre!! Alle fotografen gefeliciteerd met de top 5 en eervolle vermeldingen!. Het is elke keer weer genieten wat er uit komt!

  1. Wat de Top 5 betreft klopt wat Pieter zegt. Zeker de moeite waard een groep van hoog niveau met een enorme diversiteit aan soorten foto’s.

   Op een wedstrijd van/voor Technyx wordt gebroed, maar dat is een kwestie van de site volgen, dan zie je de aankondiging(en) vanzelf.

   Daarnaast zijn er op de site nog andere leuke uitdagende zaken, zoals de maanduitdaging.
   Hier kun je er van alles over vinden: http://technyx.nl/forum/viewforum.php?f=14 inclusief uitleg, hall of fame, de net afgesloten, de net gestarte uitdaging, enz.

   Genoeg te doen hier dus.

 2. Bedankt voor de vijfde plaats; overige winnaars ook gefeliciteerd!
  En hier het mysterie van de lichten.
  De “bokeh-bollen” zijn de lichten van een start-en landingsbaan op de luchthaven van Keulen-Bonn.

 3. Wat een verassing!…een derde plaats? Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het bestaan van deze ‘weekwedstrijd’ niet kende. Ik heb mij nog niet zo lang geleden, op uitnodiging van Pjerry, aangemeld voor deze groep op Flickr. Des te leuker/verassender is het voor mij dat ik nu al deze mooie 3e plaats heb mogen bereiken. Jury; bedankt!

 4. Wow wat een verrassing! Bedankt aan de jury voor de 1e plaats!

  Normaal gesproken verklap ik niet veel wat er is gebruikt, maar maak graag een uitzondering:

  Gebruikte camera is inderdaad een D800 met een 70-200 lens. Deze is voor de hele serie gebruikt. Ben zelf nog niet in bezit van de lens, maar huur hem regelmatig. Andere objectieven die ik normaal gebruik zijn 50mm en 85mm primes.

  De locatie is inderdaad in de duinen, bij de Amsterdamse waterleiding duinen.

  Verder is er geen enkele reflector of flits gebruikt in de hele serie, dankzij mooi zacht daglicht i.c.m. het hoge dynamische bereik van de D800 was het niet nodig. Normaal gesproken gebruik ik vaak 1 of meerdere California Sunbounce reflectieschermen… maar ik probeer het te vermijden als het niet nodig is.

  Wil verder de rest van het team vermelden die aan deze fotoshoot meegewerkt hebben:
  Model: Rosalinde Kikstra
  Visagie: Mirjam van Wiggen
  Styling: Steffie Bouwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *