FV Flickr Top 5; 2-31

De FV Flickr Top 5;  2-31 moest deze week samengesteld worden uit wat zwakkere inzendingen dan we eigenlijk gewend zijn. Desalniettemin kunnen de hier gepresenteerde foto’s stuk voor stuk “hun mannetje staan”. De top was er dus duidelijk wel, maar de breedte was minder, minder aarzelingen bij de pré-selectie omdat deze anders te groot zou kunnen worden. Bij een dertigtal foto’s in de pré-selectie was de koek echt op en dat is een heel nieuwe gewaarwording.
Het is weer een zeer gevarieerde Top 5 geworden, met voor iedereen wat wils. Alleen “vervelend” dat Rob er een sport van blijkt te maken om met twee foto’s de Top 5 te halen. Wederom moesten we één van zijn foto’s “degraderen” tot een eervolle vermelding.
Deze week geen verdere voorbeschouwingen want het wordt tijd voor de foto’s.

FV Flickr Top 5; 2-31 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-31 Weekwinaar: Fetch! ->
“Fetch! ->” van RobK1964

Rob heeft het stormachtige weer van 27 oktober volledig benut. Twee weken geleden behaalde hij al een tweede plaats met een fraaie foto van die dag aan het strand en deze week gaat hij zelfs met de hoofdprijs slepen. Ondanks het uitzonderlijke weer levert het wel een typisch Hollandse strandplaat op. Wind, schurend zand en dik ingepakte mensen. Op zich niet zo bijzonder, maar deze is wel heel leuk en zowel technisch als qua inhoudelijke uitvoering dik in orde. De geplaatste scherpte is één van de meest opvallende elementen. Deze ligt helemaal “voorin” de foto, wat tot uitdrukking komt bij de wijzende dame met hond aan de rechterkant, maar ook – als toegift – in het het zandheuveltje helemaal links. Ondanks de “inspanningen” van de vrouw lijkt de enige aandacht van de hond gericht te zijn de fotograaf, een leuk detail.  De rest van het
“volk” is decoratie en mag dan ook in de onscherpte verdwijnen. Het licht is wat warm, maar gezien het tijdstip (16:45 uur) zou dat kunnen, hoewel we wat minder rood/magenta zouden prefereren.

FV Flickr Top 5; 2-31 Runner-Up:

FV Flickr 5; 2-31 Runner-Up: Faculty Mechanical, Maritime and Materials Engineering 16331_37
“Faculty Mechanical, Maritime and Materials Engineering 16331_37” van 100_woorden

Een sterke symmetrische avond-/nachtopname van een gebouw, met een wat apart kleurenspel, die ogenschijnlijk in het water lijkt te staan. De reflectie geeft een mooi en sterk spiegelbeeld. Doorgaans vind je, als bijdrage van de architect,  in de meeste gebouwen de essentie terug van het doel van het gebouw. Hier blijft dat beperkt tot de aanduiding met de Neon-belettering. Of zou het de reflectie in het water zijn, waarin het maritime karakter tot uitdrukking komt. Een prettig strak beeld waar je vaker naar kijkt in een zoektocht naar menselijke beweging. Maar blijkbaar is “al het leven” op vrijdagavond verdwenen, zelfs bij de TU Delft… Technisch perfect – hoewel er in de nabewerking nog wel een kleine lenscorrectie (ton-vervorming) toegepast had mogen worden – en mooi uitgevoerd.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-31: Lauwersoog Netherlands
“Lauwersoog Netherlands” van reintjedevos

Reina heeft de Big stopper van Lee uit haar tas gehaald en in 45 seconden deze minimalistische en spannende opname gefabriceerd. Een opname die vragen oproept, vooral voor wat betreft het onderwerp. Is het een hek, en zo ja, wat doet het dan daar…? Of zou ook een stukje van een loopplankreling bij vloed zijn? Hangt daar iets als een hangslot? Wellicht dat Reina wat licht in de duisternis kan werpen….
Mooi is het zijde-/melkachtige wateroppervlak, waarin compositorisch alles lekker geplaatst is. De verticale balk is op ca. 1/3 vanaf rechts gepositioneerd. Het aangrijpingspunt van de weglopende balk met de staande balk ligt in het midden van het verticale vlak en waar de balk onder water verdwijnt ligt ongeveer het midden van het horizontale vlak en tevens ligt dit punt ook op 1/3 van boven. Kun je het nog volgen…. het klinkt ingewikkeld, maar waar het om gaat: het oogt prettig.
Alsof dit nog niet allemaal genoeg is, zijn er ook nog erg fraaie vage schaduwen zichtbaar. Een sterke sfeerplaat in een prettige en scherpe compositie waarbij de details er echt toe doen.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-31: Mind your step!
“Mind your step!” van m0nt2

Een brandpuntsafstand van 50 mm (FF-eq. 75 mm) en een diafragma van f/13 verraden dat het echt een close-up moet zijn. De scherptediepte is heel klein en door de “groothoekvertekening” (hmmm, 75 mm) heb je geen idee meer hoe groot de noppen nou echt zijn. Ze vormen een boeiend dynamisch patroon en lichtspel. Dankzij het er op vallende licht zijn ze ook in detail interessant om te zien (misschien iets te veel verscherpt?). Door de titel van deze foto “mind your staps” krijg je de indruk dat het om grote noppen gaat waar iedereen over kan struikelen. Op de achtergrond zie je nog vaag een vrouw op hoge hakken lopen en daar krijg je dan onwillekeurig allerlei gedachte bij.  Door de z/w toonzetting wordt dit beeld nog eens extra versterkt.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-31: Het Zieken / Den Haag
“Het Zieken / Den Haag” van zilverbat.

De foto zou zo van een mistige dag in Den Haag uit 1900 kunnen stammen. Geen auto te zien. Het klassieke effect wordt nog versterkt door de opzettelijk aangebrachte lichte hoeken (negatieve vignettering). De nevel komt goed uit de verf dankzij de rij afgemeerde schepen en de bomen, die steeds verder vervagen. We vragen ons wel af, of dat echt zo was, of dat er in (bijv.) PS een gradiënt filter is toegepast. In ieder geval is het effect mooi, zowel qua belichting als scherpte. Het fietsertje zorgt voor het menselijk element. Compositie in z/w is prettig – hoewel een bruin tintje of een heel pastellerig kleurtje ook niet zou misstaan – en je wordt door dit standpunt de mist/foto ingetrokken. Het geeft een prettig verstild beeld alsof de wereld en de tijd even stil staan.

FV Flickr Top 5; 2-31 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-31 Eervolle Vermelding: Zonsondergang in het Westduinpark FV Flickr Top 5; 2-31 Eervolle Vermelding: 13G59807-1

FV Flickr Top 5; 2-31 Eervolle Vermelding: Burb.....

Deel dit

3 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-31”

  1. Dank voor de waardering! Overige fotografen van harte!
    In antwoord op de vraag van Pjerry wat het precies is: het is de rechter paal van een trailerhelling, die bij vloed onder water komt te staan. Aan de linker paal zit inderdaad een ketting voor het slot rechts.

  2. Bedankt voor de eerste plaats en de eervolle vermelding; overige winnaars ook gefeliciteerd! De witbalans in de strandfoto was lastig, veel zand en zout in de licht en tegenlicht, had wellicht inderdaad iets minder warm gekund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *