FV Flickr Top 5; 2-30

Min of meer artistiek getinte foto’s bepalen het gezicht van de FV Flickr Top 5, 2-30. De herfst heeft nagenoeg afgedaan, relatief snel dit jaar. Een toch min of meer klassieke lange sluitertijd (LE) foto gaat met de eer lopen deze week. Niet vanwege de LE, maar door zijn uitzonderlijke compositie waarin verticalen, horizontale en curven gecomponeerd worden tot een indringende foto. Oude spulletjes, van allerlei makelij, zou je de rode draad van deze week kunnen noemen, wat we daar precies mee bedoelen moet je zelf maar even bekijken en lezen. Tot slot een tweetal technisch en compositorisch goed uitgevoerde foto’s (mogen we het een vorm van straatfotografie noemen?) weten je aandacht te binden. Een foto die zo naar National Geographics kan maakt onze lijst compleet. Deze laatste wist het niet “verder te schoppen” dan een eervolle vermelding omdat er in onze ogen ogen technisch wel wat op de foto aan te merken is.

FV Flickr Top 5; 2-30 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-30 Weekwinaar: Benches-3
“Benches-3” van 50D-Ray

Zoals al in de inleiding gezegd een foto die opvalt door zijn uitzonderlijke compositie. Voor menige fotografievakopleiding zou de foto als verplicht cursusmateriaal niet misstaan. De hoofdlijnen, die linksboven en (bijna) rechts onder beginnen, komen rechts in het midden samen. Binnen dit vlak strijden de horizontalen van de vloer en de zitting en de verticalen van de leuning om de aandacht. De curve geeft de foto ritme; je volgt de lijnen maar weet niet direct waar je uitkomt. De vele herhalingen zorgen dat de foto prettig oogt en er iets gebeurt voor je ogen. De scherpte van de bank steekt mooi af tegen de onscherpe “beweging” van de lucht. De zwart/wit omzetting is goed uitgevoerd en heeft iets dreigends zonder dat dat ook werkelijk het geval is.
Is dan alles OK in deze foto? Nee, dat is het niet. Misschien heeft Ray de lucht erin geplakt, misschien is er wat te veel aan de verscherping gesleuteld. In ieder geval zijn er duidelijk verschillende soorten artefacten waarneembaar rondom de banken wat toch jammer genoeg wat afbreuk doet aan de foto. Dit staat echter los van de mooie compositie en maakt het al met al een boeiende foto.

FV Flickr Top 5; 2-30 Runner-Up:

FV Flickr 5; 2-30 Runner-Up: Iron Road
“Iron Road” van Frank van Dongen

Hoewel Nederland “goed is” in het afbreken van zaken die niet meer van economisch nut zijn, wordt er soms wel eens een stukje (rails) over het hoofd gezien. Zo ook deze historische rails bij Vlodrop-Station. De NS zou hem zo kunnen gebruiken om de komende vertragingen te vergoelijken, veroorzaakt door de eeuwig storende (natte) blaadjes op het spoor. Wellicht dat Frank over enige tijd terug kan gaan om het tafereel te fotograferen bij sneeuwval, dan heeft de NS gelijk alles compleet. Echter de oplettende treinreiziger zal aan het spoor zien dat het buiten gebruik is. Al meer dan 20 jaar heeft dit stukje spoor het gewicht van een trein niet meer mogen ervaren.

De herfstbladeren en de natuur daaromheen zijn een mooie tegenhanger van de spoorrails. Het lage standpunt geeft aan dit beeld een extra dimensie. Het levert een grappig perspectief op door de camera op de rails te plaatsen. Hierdoor lijkt de andere rails hoger te liggen om pas in het verdwijnpunt op gelijk niveau te komen. De donkere rails doet het qua kleur goed bij de herfstbladeren. De (uitbijtende) lucht en de contouren van de bomen (door overbelichting) leveren een paar negatieve kanttekeningen op bij deze speciale foto.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-30: turned to rust
“turned to rust” van leuntje

Je houdt ervan of je vindt het maar niets, deze foto van wat roestige platen, deels nog aan elkaar geklonken en deels losliggend. Nog een stukje dat ze “vergeten” zijn op te ruimen. Is het de huid van een oud schip, wordt hier de verwoestende werking van het zoute water op een artistieke manier uitgebeeld? Het is mooi om dit als detail vast te leggen. Menigeen zal het groter geheel pakken, of er helemaal aan voorbij lopen…. “wat moet je met die oude troep”. Zo niet Leuntje, op een semi-abstracte bijna kubistische manier weet ze dit te vereeuwigen. Door de keuze van het camerastandpunt is een boeiend vormenspel ontstaan met veel rechthoeken en driehoeken. Ook de mooie roest- en glanskleuren doen goed mee aan het lijnenspel. Prima scherpte en belichting. Een mooi artistiek geheel. Knap gezien!

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-30: On a trip to Harwich / UK
“On a trip to Harwich / UK” van zilverbat.

Deze foto van Elvin gooit op vele manieren hoge ogen. Een breedbeelduitsnede versterkt de rij bankjes; de man met de blik naar rechts is toch rechts in de foto gesitueerd, terwijl je meestal een centrale of linkse plaatsing tegen zult komen. In dit geval erg sterk, omdat het de geslotenheid, de aandacht voor de krant en zijn blik omlaag accentueert. Hij heeft de rest van de foto niet nodig, die rest heeft hem nodig…. Je voelt de concentratie en dat is zo sterk aan deze foto! Maar het blijft niet bij deze boeiende en mooie kadrering. De technische hoge perfectie spreekt ook uit de scherpte die fraai op het gezicht van de man ligt, de fraaie scherptediepte die de rest van het beeld vervaagd; het verhaal dat vertelt, dat de leegte op de bank naast hem en het één-persoonstafeltje duiden op het feit dat hij alleen op reis is. Eigenlijk wordt dit beeld van “eenzaamheid” versterkt door de twee personen aan de bar.
De keuze van de technisch setting ( f/5 – 1/80 sec. – iso 640) is precies goed om onder deze moeilijke omstandigheden toch een fraaie foto te fabriceren. ook de witbalans lijkt prima in orde.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-30: VALLEY ARTS-CUSTOM PRO (1991)
“VALLEY ARTS-CUSTOM PRO (1991)” van Wim Hazenhoek.

Op het eerste gezicht lijkt er niets fouts aan het tijdsbeeld van deze foto. Totdat je je realiseert dat een moderne notenhouten elektrische!  gitaar is gelegd op een oud, duidelijk door de tijd aangetaste, eikenhouten bankje met zijn typische kwasten, curven en leren kussentje. Een mooi en verrassend gecomponeerde foto (om in muziektermen te blijven) van twee zo, bij nader inzien, niet bij elkaar passende attributen. Bij de elektrische gitaar denk je eerder aan een stalen moderne kruk waarop de gitarist in alle rust moderne ritmische muziek speelt. Bij het ouderwetse bankje denk je sneller aan een contrabas en klassieke muziek. Mooie tegenstellingen die hier bijeen worden gebracht in een bijzondere compositie.
Waarom het toch erg goed samen gaat, komt doordat beide hoofdzakelijk van hout gemaakt zijn en voorzien zijn van aantrekkelijke curves. Het beste van de uitlichting en de scherpte is te vinden in de bovenste helft van de foto. De onderste helft komt er een beetje bekaaid af. De achtergrond links en onder is naar ons idee te zwart, hoewel de keuze voor de zwarte achtergrond het beeld versterken. De diagonale lijnen doen het natuurlijk wel goed. Er ontstond wel een discussie over de kadering. Voor de een te eng, te smal, voor de ander juist perfect. Door de smalle inkadering lijkt het net alsof de fotograaf niet meer ruimte had om deze foto te maken, alsof het in een te kleine ruimte is gemaakt. Toch een mooi en sfeervol stilleven die we met plezier in onze Top 5 vermelden.

FV Flickr Top 5; 2-30 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-30 Eervolle Vermelding: THE GREAT MIGRATION FV Flickr Top 5; 2-30 Eervolle Vermelding: What's the missing word?

Deel dit

7 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-30”

  1. Allereerst bedankt voor de verkiezing tot weekwinnaar. Ik zal meteen even een mysterie ontsluieren: dit is een echte long exposure foto, gemaakt met het alom bekende ND 110 fillter. De opmerking van de artefacten en de verscherping zal ik ter harte nemen om de foto wellicht nog wat bij te werken. Het probleem zit hem een beetje in Lightroom. Bij bepaalde bewerkingen, met name het gebruik van de clarity, treden soms rare halo’s op met name rond contrastrijke gebieden. De bewolking was deze dag vrij dik en had niet heel veel doortekening, hetgeen ik met het aanpassingspenseel heb hersteld.
    Evengoed zeer vereerd met mijn verkiezing tot weekwinnaar.

  2. Schitterende foto’s! En goede commentaren, zeer leerzaam. Ray, als mede-clublid: proficiat! En de anderen uiteraard ook!

  3. Daar sta ik weer…lekker warm er tussenin.. 🙂 En ik ben er trots op, bedankt !
    Medewinnaars en eervollers…van harte gefeliciteerd !

  4. Gefeliciteerd winnaars! Erg goede foto’s in de top5 deze week, een terechte winnaar vind ik!
    Overigens vind ik de foto van Nicole ook een waar spektakel, niet iets wat je elke week tegen komt in de groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *