FV Flickr Top 5 (2-3)

De fotografen wie het betrof zullen wel opgemerkt hebben dat de eervolle vermeldingen, met ingang van de tweede jaargang, ook een award hebben gekregen. De Top 5 award is alleen tekstueel aangepast – er is een zinnetje weggehaald en “Eervolle vermelding” aan toegevoegd -. We menen hiermee de foto’s wat meer recht te doen. Wellicht dat in de toekomst er nog een aparte award voor gemaakt wordt. Goede ontwerpers onder ons kunnen zich bij Pierre Timmermans aanmelden (opstellen in rijen van drie graag).
Deze week wederom een erg gevarieerde Top 5, echter zonder dat er echte uitschieters bij waren. Uitschieters maken wordt natuurlijk steeds lastiger, het niveau blijft stijgen en de kans in de Top 5 te belanden met een uitschieter wordt daardoor steeds kleiner. De eervolle vermeldingen hadden – vanwege het brede hoge niveau – met hetzelfde recht ook in de Top 5 kunnen staan.

Weekwinnaar:

Alexander Franken
“Alexander Franken” van zilverbat.

Zilverbat (Elvin) begint een aardige vaste waarde te worden in onze Top 5. Deze week wederom met één foto in de Top 5 en één foto in de eervolle vermeldingen.
Dit keer op de eerste plaats een krachtig portret van dichter, muzikant en presentator Alexander Franken. Het is een moment opname, niet geposeerd. Straatfotografie zou je kunnen zeggen; maar gezien de (dag)lichtbron binnen gemaakt, met door een raam invallend licht. Door de draaiing van het hoofd loopt de scherpte diagonaal van rechts onder naar links boven (of omgekeerd zo je wil), terwijl het gelaat vrijwel geheel binnen het scherpte gebied valt. De scherptediepte is zeer gering door het gebruik van een diafragma van f/2.2 op een Canon D7 (zelfde effect als een ca. f/3.5 op een FF-camera). Gezien de blikrichting zou hij misschien wat meer naar rechts in het beeld geplaatst kunnen worden. Aan de andere kant vormt zijn kenmerkende haardos nu wel een mooi kader. Voor degenen onder jullie die Alexander niet kennen zijn hier meerdere fragmenten op YouTube te vinden. De geluidskwaliteit is jammer genoeg erg slecht.

Tweede plaats:

Red car
“Red car” van twan-k5

Een ziekenhuisachtig sfeertje. Steriel en clean en dan nog dat (bloed)rode autootje. Zo’n mooie en lege, sterk verlichte parkeergarage is voor de jury een unicum. Twan heeft er een high-key foto van gemaakt (door iets over te belichten) met een sterke compositie. De “overall” scherpte is verkregen door op een cropcamera (1,5 crop; Pentax K-5) een diafragma te kiezen van f/18. De brandpuntsafstand van 14mm (21mm FF-eq.) deed de rest. De high-key is o.a. het gevolg van een lange belichtingstijd (20 sec). In dit geval is de keuze voor zwart/wit met een rode steunkleur zeer geslaagd. De vraag is of dat rode vlekje van die brandmelder niet had moeten worden weggehaald…

Derde plaats:

-BarCode-
“-BarCode-” van www.hansvink.nl

Waar Hans de fantasie vandaan haalt is ons een raadsel. De meest vreemde dingen sleept hij mee naar het strand om daar op zijn eigenzinnige wijze weer iets origineels van te maken. Gelukkig stond er in onze groep, ten tijde van de selectie, maar één foto uit zijn serie. Op zijn website zijn er meerdere te vinden. Dit bezorgde ons in ieder geval geen hoofdbrekens met de keuze die we zouden moeten maken.
Een geweldig (leuk) verhaal in één foto. Als we een oeuvreprijs zouden hebben, dan zou Hans Vink hoge ogen gooien, alleen al vanwege zijn fantasie. Daarnaast weet hij iedere keer het “idee” op perfecte wijze in beeld te brengen. De meest bizarre situaties bouwt hij op langs de Hollandse kust. Vervolgens overgiet hij het geheel met zijn eigen kleursausje. Iedere keer weer verrassend en toch heel herkenbaar. Erg knap.

Vierde plaats:

Ibirapuera Auditorium Sao Paulo
“Ibirapuera Auditorium Sao Paulo” van PvRFotografie

Wat van ver komt is lekker. Vermoedelijk krijg ik die associatie door die gigantische rode flaptong die de schoonmakers dreigt op te likken. Zowel qua kleur als qua compositie een sterke foto. Ondanks de overwegend rode, blauw/grijze en witte kleuren, zijn ook blauw, groen en geel vertegenwoordigd. De kleuren mengen niet, maar hebben elk hun eigen gebiedje. Daardoor krijgt de foto wat Mondriaanachtigs. Zelfs de compositie met de schuine lijnen, waardoor het beeld in vlakken wordt verdeeld, zou passen in de kunstvorm van “De Stijl” groep. Een boeiende foto, vooral ook dankzij de aanwezigheid van het menselijke element.

Vijfde plaats:

Industry swimming at blue hour
“Industry swimming at blue hour” van Martijn // Tijntjesmile

Het “blauwe uurtje” op z’n best: mooi avondrood, blauwe hemel in overvloed met daarin mooie zichtbare wolken en afgemaakt met veel geel verlichtte Industrie. De scherpte is voortreffelijk en de compositie is heel plezierig. De zwemtrap is dusdanig in het beeld geplaatst en ook nog eens op zo’n manier extra verlicht, dat je er niet omheen kan en eigenlijk er wel van gebruik moet maken om te testen of het water al “zwembaar” is. De plaatsing zorgt bovendien voor een rustpunt in de foto. Het licht op de voorgrond versterkt de dieptewerking in de foto (afwisselend licht-donker). De elektriciteitsmast links kan als storend worden ervaren, maar ook vult hij een wat saaiere plek aan die kant juist mooi op. Het is per slot van rekening een wezenlijk onderdeel voor de industrie en als dusdanig ook al zeer verdedigbaar. Al met al een zeer evenwichtig gecomponeerde foto met een hoge technische perfectie en een, nog niet genoemde, mooie spiegeling in het water.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

RAS / Da's andere patat

IMG_1951-49

Dank allen voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *