FV Flickr Top 5; 2-29

De FV Flickr Top 5;  2-29 moest deze week vooral kiezen uit herfstgerelateerde foto’s. Niet zoveel paddenstoelen als vorige week, maar wel veel blaadjes in hun nadagen, herfstkleuren en alle andere facetten die deze jaargetijde met zich meebrengt. Hoewel het stuk voor stuk mooie foto’s zijn, is onze keuze toch maar mondjesmaat op dit thema gevallen. Wellicht zijn we al te veel verwend, of gaat onze voorkeur toch naar wat meer verrassende fotografie. Hoewel dat laatste een zeer rekbaar begrip is, want ook deze week waren er binnen de jury toch weer discussies over de uiteindelijke keuze en het begrip en onbegrip daarover. Die discussies zijn goed, de samenstelling van de jury is divers, evenals de voorkeuren. Discussiëren hierover houdt ons scherp, maar brengt ons niet noodzakelijkerwijs dichter bij elkaar. De vraag is natuurlijk of je dat ook wel zou willen.
Deze week stuurde Annemie een PB met de vraag of haar ingestuurde foto wel toegestaan was. Het was er eentje uit de “oude” doos (wat is oud, deze eigenlijk nauwelijks). Na haar gerust gesteld te hebben dat we daar geen regels over hebben, heeft ze de foto laten staan en zie…. de winnende foto van deze week was een feit. De tweede plaats wordt ingenomen door een erg fraai uitgevoerde foto van de storm die ons afgelopen week teisterde, Rob heeft gelijk een mooie gezandstraalde camera aan zijn collectie toe kunnen voegen. Deze foto speelde hem overigens wel parten, want een tweede inzending, die eveneens de Top 5 haalde, werd daarmee verwezen naar de eervolle vermeldingen, maar dat zal Rob wel niet zo erg vinden. Een fraai herfstblad, een foto van een optreden (er zijn foto’s van optredens en foto’s van optredens!) en een nieuw experiment van Martijn maken de Top 5 compleet.

FV Flickr Top 5; 2-29 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5; 2-29 Weekwinaar: Waternimf
“Waternimf” van Anne_mie

Annemie (of is het Mieke?) geeft duidelijk haar inspiratiebron en de problemen aan die ze bij deze foto had. Ze heeft de beschikking over een “moeilijk” model (één shot en het moet goed zijn), maar weet er toch telkens weer mooie foto’s uit te persen. De foto heeft het al een keer geschopt tot de foto van de week bij Calumet (juli 2011) als aanloopje naar deze meer prestigieuze titel: Weekwinnaar FV Top 5 ( 😉 ).
Het is een subtiele high-key foto waar je naar blijft kijken. Een foto waar je in wilt duiken, de spiegeling maakt de foto zo interessant. Scherpte ligt mooi bij de ogen en haren en door de foto van dit meisje zo licht te houden krijg het een bijna grafisch effect. Een bijzondere foto met een bijzondere uitstraling en een zeer creatief standpunt waarbij de ogen je intrigerend aankijken. De foto pakt je! Een jurylid waagde het zelfs als volgt te omschrijven: “Door de blik van onderen naar omhoog een beetje diabolisch”. Maar het meisje is natuurlijk alles behalve diabolisch, een engeltje komt dichter bij de beschrijving.
Er was ook een jurylid die nog wel wat aan te merken had (naast een ander jurylid, bij wie de foto helemaal niet aansprak): de uitbijters…. In de andere (gekleurde) foto zijn die helemaal niet waarneembaar (instellingen zijn wel anders). Toch zijn ze waarschijnlijk erin gekomen bij de z/w-conversie; de tol voor high-key? Toch jammer, anders was het echt helemaal perfect geweest.

FV Flickr Top 5; 2-29 Runner-Up:

FV Flickr 5; 2-29 Runner-Up: Stormy Sunday
“Stormy Sunday” van RobK1964

Vorige week zondag werd ons land getroffen door een van de sterkste stormen van de afgelopen jaren. Je denkt dan al snel om naar het strand te gaan om daar een paar mooie foto’s vast te leggen. Vervolgens besef je onder welke zware omstandigheden je dan aan het werk moet en laat het maar schieten. Zo niet Rob, hij trok er wel op uit met dit verbluffende resultaat. Ondanks de storm en het rondvliegende snijdende zand wist hij een mooi standpunt te realiseren waarin in één plaatje het weerbeeld volledig duidelijk wordt. Er zijn ook nog blijkbaar mensen die niet alleen hun camera, maar ook hun kleinste kroost hieraan bloot willen stellen; wellicht is het interessant om de familie nog eens te interviewen wat ze er nu echt van vonden… Scherpte ligt op de goede plekken, de scherptediepte is mooi gekozen en je kan meteen het verhaal invullen door de context. Een mooi verhalende foto op een erg knappe manier vastgelegd.

 

Derde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-29: leaf
“leaf” van avb.photo

Toch nog een echte herfstfoto in onze Top 5. Een foto die zich duidelijk onderscheidt van de andere herfstfoto’s door een (bijna) z/w omzetting, een aardige uitlichting, mooi bokeh, tegenlicht, compositie en belichting. Eigenlijk is nu de hele foto beschreven…
De kleuromzetting (“herfstkleurtje”) doet het goed. De foto laat je niet los. Door de goede scherpte zie je de nerven en krijg je het gevoel dat elk moment deze bladeren door de wind worden meegenomen. Het lage standpunt versterkt dit beeld.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-29: Singer Dian D.
“Singer Dian D.” van PvRFotografie

Wat heeft Pieter een mooi standpunt weten te realiseren bij deze foto. Zijn andere foto(‘s) van Dian D. mogen er ook wezen, maar deze is toch echt iets aparts. We zijn niet zo een voorstander van portretten langs onderen genomen, waarbij je bijna de voorhoofdsholte kunt waarnemen. Hier heeft hij een standpunt net boven de zangeres weten te bemachtigen, wat tot een mooi resultaat leidt. Eigenlijk kun je dit alleen maar op de televisie waarnemen, waarbij de filmers/fotografen over vrachtwagens vol met spullen beschikken.
Mooi scherp actief z/w portret waar de interactie vanaf spettert. De handen spreken en de ogen doen de rest. Mooi genomen en de achtergrond versterkt dit effect. Een knappe opname in een omgeving met veel beperkingen. Zangeres staat er goed op. Technisch 100% in orde.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5; 2-29: Splash!
“Splash!” van Martijn  Tijntjesmile

Het was even moeilijk kiezen welke Splash van Martijn hier zou komen te staan. Van deze vonden we de uitlichting en compositie het mooiste, het moment is anders maar wel gelijkwaardig. Het is allemaal een dubbeltje op zijn kant, want er zullen hele volksstammen zijn die met dezelfde argumenten voor de andere foto zouden kiezen. Het contrast tussen de zwarte achtergrond en de licht strakke blauwe vaas komt als eerste op je af. Het moment waarop de foto is geschoten pakt mooi de beweging. Knappe techniek om dit zo vast te leggen. Een verstild beeld en toch in beweging. Door de komst van triggertrap zullen we wel meer van dit soort foto’s gaan zien, het is nu makkelijker toegankelijk voor de minder bedreven fotograaf.

FV Flickr Top 5; 2-29 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5; 2-29 Eervolle Vermelding: DSC_2839_edited-1 FV Flickr Top 5; 2-29 Eervolle Vermelding: Love Has No Boundaries

Deel dit

6 antwoorden op “FV Flickr Top 5; 2-29”

  1. Leuk om weer in de top 5 terecht te komen tussen weer een aantal top foto’s. Wat betreft mijn foto, deze is genomen in een kleine lokatie met vrij weinig licht.Ik stond inderdaad iets hoger, maar niet veel. Op een gegeven moment boog de zangeres voorover en net in de licht bundel van een spot. De foto is gemaakt met FF camera en een 70-200mm. De belichting was 1/100 sec f/2.8 bij ISO 2500

  2. Felicitaties aan alle deelnemers, en leuk om in de top 5 te staan en een eervolle vermelding. Allemaal mooie foto’s in top 5 en eervolle vermeldingen. Mijn persoonlijke top 3 zou zijn: Lex Schulte, Anne_mie, Pieter van Roijen; ben jaloers op hun prachtige zwartwit plaatjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *