FV Flickr Top 5 (2-28)

Dat de herfst is aangebroken is duidelijk te zien aan de foto’s die in onze Flickr groep geplaatst zijn. Ondanks de grote hoeveelheid paddenstoelen, hebben deze foto’s het niet gered om de Top 5 te halen. Daarentegen zijn er wel twee mooie mistfoto’s en één subtiele foto van afgevallen blaadjes, die een plaatsje in dit artikel veroverd hebben.
Toch is het niet de herfst die de hoogste plaatsen bezet, die plaatsen zijn voorbehouden aan twee contrasterende foto’s:  een high key en een low key foto. Alsof deze foto’s nog eens extra de enorme diversiteit binnen onze Flickr groep willen benadrukken….

Een zeer origineel portret van  onze trouwe “bezoekster”, de roodharige Hanneke, een mooi standpunt op het strand en een foto die aantoont dat niet alle parkeergarages saai zijn, maken de Top 5 en de eervolle vermeldingen compleet. Wederom eye-candy en inspiratie genoeg deze week.

FV Flickr Top 5 (2-28) Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5 (2-28) Winnaar: Sheep
“Sheep” van obergum

Een prachtige high key opname, die ondanks het vele “wit”, eigenlijk uit vele tinten roze en blauw bestaat. Vrij uniek voor een high key. Een bijzondere foto waar je, als je niet oppast, op het eerste oog aan voorbij gaat. Het is boeiend dankzij de verschillende vlakken die door de ruggen van de schapen worden gevormd. Hierbij springt de scherpe “rug” eruit, waardoor de aandacht wordt gevestigd op het middengedeelte van de foto waar ook de schaapskop zich bevindt. Een kop die je door het scherp contrasterende oog en de roze neus eigenlijk sowieso niet kunt missen. De positie van die kop is mooi gekozen, pakt onze aandacht en laat de rest van de foto verworden tot puur ondersteuning. Dat maakt deze foto zo bijzonder en geeft een mystiek en apart effect. Een bijzondere weekwinnaar….

FV Flickr Top 5 (2-28) Runner-Up:

FV Flickr Top 5 (2-28) Runner-Up: Glases
“Glases” van avb.photo

Een mooi contrast met de eerste foto. Als je naar de glazen kijkt lijkt het alsof je in een tunnel kijkt, de POV (point of view; standpunt) is uiterst nauwkeurig bepaald en het klopt dan ook allemaal exact.  De glazen zijn op een mooie wijze gefotografeerd met een goede scherpte op het eerste glas en door de omsluiting met het zwart.
We vinden het wel jammer dat net niet helemaal technisch perfect is uitgevoerd. Dat komt vooral naar voren in de uitlichting: het geheel is te druk (grote lichte velden) en de achtergrond is niet echt zwart. De opzet is niet geheel origineel, maar het perfecte standpunt vergoed wel heel erg veel. Vooral dat laatste maakt de foto opvallend en knap.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-28): Hanneke, Amsterdam 2013: A curly fence
“Hanneke, Amsterdam 2013: A curly fence” van mdiepraam

Mdiepraam post geregeld foto’s van o.a. Hanneke, één van de roodharige modellen van Matthijs. Dit keer heeft hij de goedlachse dame wel op een erg originele en ontwapenende manier geportretteerd. Verrassend en moedig om de scherpte zo op het haar te leggen. De fantasie wordt er door geprikkeld. Wie verschuilt zich in dat vage gebied? Waarom die glimlach (kan ze zonder)? De handen spelen een belangrijke rol. Zijn ze bezig met iets; een halsketting; een zoete herinnering? En dan als contrast dat blauw links boven. Een prachtige suggestieve foto. Je wilt het verhaal kennen/weten achter de foto.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-28): Groenewegje / Dunne Bierkade / The Hague
“Groenewegje / Dunne Bierkade / The Hague” van zilverbat.

Een ogenschijnlijk alledaagse Nederlandse foto in deze periode van het jaar. Het lijkt een foto van niks, maar er is zoveel inhoud, dat je haast niet weet waar te beginnen. Natte wegen, herfst, verkleurde bomen en mist waardoor je een wat mistroostig beeld krijgt. In de verte komt een auto op je af, de koplampen zijn net te zien. Het blijft altijd lastig om dit soort foto’s te maken met deze specifieke sfeer. Bijna te geel, maar o zo passend bij dit mistige stadsbeeld. Het geheel maakt het een sterke foto mede door het gevoel dat je de mist in wordt getrokken, alsof de mist op je afkomt.
Zonder de koplampen van de auto aan het eind van de kade zou je je wanen in een gebied van leven ontdaan. De hoeveelheid aan lijnen voert je door de hele foto. Van de verrassende putdeksel op de voorgrond (heel veel fotografen zouden dit element niet durven betrekken in hun foto, het disoneert maar maakt spannend) wandel je via de paaltjes, in de richting van de kroeg met de groene zonwering, zo overbodig bij dit weer. Vandaar naar het terrasje aan de overkant met de opgebonden parasols en de vreemde kring palen. Vervolgens dwalen je ogen naar de herfstige bomen en weer terug via de lantaarns aan de gevel. Je wordt nieuwsgierig naar wat zich links en rechts afspeelt. Staan daar rijen wachtende mensen, die het beeld voor de fotograaf niet willen verstoren, wie weet?

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-28): Autumn...the year's last, loveliest smile
“Autumn…the year’s last, loveliest smile” van PeterJ©

De laatste herfstfoto in de Top 5 blinkt uit door zijn mooie standpunt. Standpunt is duidelijk iets waar we deze week niet over te klagen hebben. Zelfs de vaak verfoeide vignetting voegt aan deze foto extra inhoud toe, de blaadjes en het bokeh op de achtergrond worden er extra door benadrukt. Kortom een sfeervolle herfstplaat, waarbij het licht mooi is gevangen op de bladeren. Goede tegenstelling tussen de horizontale lijnen in de voorgrond en de verticale lijnen van de stammen en lichtvlekken in de achtergrond. Een heuveltje met aarde waar van alles in gebeurt. De dode herfstbladeren, de vette grond met de kleine paddenstoelen die daar thuis horen. Hier en daar een eikel. Het zou mest voor volgend jaar kunnen zijn. Door de rand aarde op de voorgrond lijkt de camera wel te zijn ingegraven. Door de totale lichtval krijg je een natuurlijke foto waar je steeds meer in ontdekt. Deze aarde leeft.

FV Flickr Top 5 (2-28) Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5 (2-28), Eervolle Vermelding: 2013 10 17_6660 Opdracht avondfoto FV Flickr Top 5 (2-28), Eervolle Vermelding: Car parking Cathedral at Ossenmarkt/Groningen.

FV Flickr Top 5 (2-28), Eervolle Vermelding: Fog

Deel dit

2 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-28)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *