FV Flickr Top 5 (2-27)

De vierkoppige jury was deze week zeer eensgezind bij de nominaties voor de FV Flickr Top 5 (2-27). Normaal gaan foto’s met twee nominaties door naar de finale, echter deze week bleek dat je minimaal 3 nominaties moest halen. Er scoorden namelijk al 7 foto’s in deze categorie en we vonden een finale pool met 14 foto’s (zoveel kregen er minimaal 2 nominaties) te groot. Dit zorgde wel dat één jurylid opmerkte dat er toch wel erg veel mooie foto’s buiten de boot vielen, en hij (ja, “hij”, want een “zij” hebben we nog steeds niet binnen onze jury) had gelijk.
Deze week hebben we een bijzondere weekwinnaar. Een foto waar je wat langer na moet kijken voordat je door hebt wat er gebeurd is. Probeer dit eens zelf uit te vinden, voordat je ons commentaar leest. Een redelijke nieuwkomer – niet voor de trouwe bezoekers van ons forum, want daar is 100 (zoals hij daar heet) zeer actief – bezet de tweede plaats met een prachtige herfstfoto van een porseleinzwam. De eerste aanblik van deze speciale paddenstoel maakt direct zijn naam duidelijk.
Af en toe “shoppen” in andere Nederlandstalige Flickr-groepen heeft al veel mooie bijdragen opgeleverd in onze Flickr-groep. Lara ging gelukkig op onze uitnodiging in en ziet haar “inspanning” beloond worden met een mooie derde plaats, een plaats die deze fraai gefotografeerde en bewerkte dahlia in onze ogen verdient. Trouwe gedienden RobK1964 (met het stadskantoor van Den Haag) en Francisca met een typische francisca (zouden we bijna zeggen) maken de Top 5 af. Al dit fraais wordt op de voet gevolgd door twee uitzonderlijke eervolle vermeldingen: een zeer arbeidsintensieve foto van de toch altijd weer verrassende Frank van Dongen en een macro van Watze, die we de laatste weken wel vaker langs zien komen. Tijd om maar eens snel de foto’s te bewonderen en onze commentaren te lezen.

FV Flickr Top 5 (2-27) Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5 (2-27) Weekwinnaar: Under the PWA bridge
“Under the PWA bridge” van 50D-Ray

Naar eigen zeggen van Raymond een onbewerkte foto. Uit de Exif blijkt dat er gebruik is gemaakt van WBA (automatische witbalans) en een invulflits. Of dat laatste nodig was weten we natuurlijk niet, maar de schaduwpartijen verderop (buiten het bereik van de flitser) doen vermoeden dat het zonder ook had gekund. In ieder geval heeft het geen nadelig invloed op de kleur van de foto, want die doet overal natuurlijk aan, zij het dat het neigt naar wat tone-mapping, maar dat is dus blijkbaar niet gebeurd.
Onder een brug…. en dan zo’n lichtval. Dat moet je aan het denken zetten. Het werkt heel vreemd in onze hersenen. Hoe anders nemen we een foto waar als we die alleen maar op zijn kop zetten en dat laatste is hier gebeurd. Draai hem om en het blijft een mooie foto, maar het hele bijzondere heeft behoorlijk ingeboet.
Er is fraai gebruik gemaakt van de zonnestand en lichtinval. Door de foto “op z’n kop” te zetten werkt de lichtinval vervreemdend. De herhaling van de vlakken en de schuine lijnen maakt de foto boeiend. Tevens ontstaat hierdoor een goede dieptewerking. De kleurtjes zijn mooi en belichting en scherpte goed. Een unaniem (!) gekozen weekwinnaar.

FV Flickr Top 5 (2-27) Runner-Up:

FV Flickr Top 5 (2-27) Runner-Up: MM_15659_77
“MM_15659_77” van 100_woorden

De hier gefotografeerde porseleinzwam is een ivoorkleurige plaatjeszwam, waarvan de hoed bedekt is met een slijmlaag. Dit geeft de mooie glans, maar tevens de grote moeilijkheid om hem goed te fotograferen. Net als bij reflecterend metaal, zijn ook hier wat uitbijters waar te nemen, iets dat niet/nauwelijks te voorkomen is, zeker niet als je de zwam zijn frisse uiterlijk wilt laten behouden.
In vrijwel ieder opzicht, maar vooral qua helderheid een erg goede foto. Het is al boeiend om te zien hoe de zwammen zich uit de berkenstam omhoog werken, maar het feest wordt nog uitbundiger als je ziet hoe het licht door de hoedjes valt en op die manier zijn kunstige constructie prijs geeft. De scherpte ligt perfect op het hele onderwerp. ook de kleuren zijn bijzonder fraai. De plaatsing van de zwammetjes in het kader is prima. De lichte vlekken rechts bieden mooi tegenwicht aan de lichte hoedjes, waardoor een soort herhaling ontstaat. De berkenstam verraad wel een beetje dat er net een tikje te veel verscherpt is.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-27) Derde plaats: May be so?
“May be so?” van Lara Mankovskay

Lara, één van de trouvailles zoals we al bij de inleiding aangaven. Een foto om blij van te worden, een foto alsof er verlichting achter zit. Qua foto is hij mooi, maar natuurlijk niet uitzonderlijk. Dahlia’s op deze wijze gefotografeerd, kom je wel vaker tegen. Doet er niet aan af dat het fotografiedeel zeer netjes is uitgevoerd. De foto dankt zijn plaats in de Top 5 vooral aan zijn bijzondere bewerking. Kortom een prachtig heldere foto met een bijzondere bewerking, waardoor een tekenachtig effect ontstaat. De kleuren geel en magenta, die langzaam in elkaar overgaan harmoniëren mooi met elkaar. Een bloem uit een sprookjesbos. Lara we hopen nog veel van je te zien.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-27) Vierde plaats: Stadskantoor Den Haag
“Stadskantoor Den Haag” van RobK1964

Rob heeft deze foto -althans een soortgelijke – ook in kleur geplaatst. De crop is net anders (de gekleurde versie mist een randje aan de onderkant) en de lucht is anders. Voor de rest is het exact hetzelfde standpunt. Rob zal de plaats wel gemarkeerd hebben, of zijn tripod daar vastgelijmd hebben, want er zit wel bijna 5 dagen verschil tussen beide opnames. Door de z/w omzetting knalt het gebouw uit de foto, tezamen met de wat dramatischer lucht, zorgt dat onze voorkeur naar deze plaat uitging. De vorm/lijnen van de wolken doe(t)n je vermoeden dat de wolken net achter het gebouw gebrouwd worden. Hierdoor ontstaat nog eens een extra attentiewaarde. Gelukkig maar, want de rest van de omgeving is niet echt interessant, of het zou het lijnenspel naar een verdwijnpunt moeten zijn, een lijnenspel waarin het gebouw vreemd genoeg erg goed harmonieert. Omzetting is mooi uitgevoerd, evenals de belichting en de scherpte. De compositie was de doorslaggevende factor om in onze Top 5 te belanden.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-27) Vijfde plaats: station
“station” van francisca-s

Sommige van haar foto’s begin je al op afstand te herkennen als “een francisca-s”. Dat is alles behalve negatief bedoeld; wie wil er niet een eigen stijl ontwikkelen, wie wil niet herkent worden om zijn/haar foto’s? Veelal zie je in haar werk een statisch onderwerp, dat perfect in beeld is gebracht. Maar daar laat ze het niet bij, er komt ook nog een moment uit het leven voorbij, subtiel, soms scherp, soms opzettelijk onscherp. Hoe lang zal ze hier gewacht hebben op het moment dat er maar juist één passant voorbij komt? Zo’n strakke hal/gang met zijn spiegeling zorgt altijd voor interessante opnames. Grappig ook de tegenstelling tussen de harde rechte lijnen onder en de wirwar van gebogen en schuine lijnen in de bovenste helft van de foto. We vinden het in dit geval wel jammer dat er net niet iets later is afgedrukt, zodat de reizigster net een (halve) pas verder zou zijn en we al haar ledematen volledig waar konden nemen.

FV Flickr Top 5 (2-27) Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5 (2-27) Eervolle vermelding: Imagine... FV Flickr Top 5 (2-27) Eervolle vermelding: Dagkoekoeksbloem

Deel dit

6 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-27)”

 1. Bedankt voor de vierde plaats en ook overige fotografen complimenten, hoewel ik zelf niets heb met Paddenstolenfotografie vind ik foto 2 wel exceptioneel goed! Voor mijn foto heb ik geen plaats gemarkeerd en deze foto is ook gewoon uit de hand genomen; foto’s zijn genomen vanuit het trappenhuis van mijn flat, zie set voor overige foto’s vanaf dit standpunt: http://www.flickr.com/photos/robkints/sets/72157636575266685/
  Het moderne gebouw staat inderdaad in een naoorlogse wijk met wat fantasieloze bouw; bedoeling was dat de omgeving ook op de schop zou gaan, maar door de crisis is dat voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 2. Hartstikke bedankt voor de nummer 1 verkiezing! Deze foto is genomen terwijl we aan het wandelen waren bij ons in de omgeving. Toen we bij de brug aankwamen zag ik inderdaad de bijzondere lichtval en vormen die de al redelijk laag staande zon wierp op het beton. De foto is ontwikkeld met Lightroom en daar heb ik uiteraard de structuren in het beton wat sterker naar voren laten komen. Hoe Flickr kan zien dat ik een invulflits heb gebruikt is me een raadsel want ik weet zeker dat de flitser niet omhoog stond ;-). In elk geval deze week weer een sterk deelnemersveld met hele mooie platen er tussen.

 3. Fraaie foto’s en leuk dat ze zo verschillend zijn en ook bewerkingen hoog scoren. Dank aan de heren van de jury voor al het werk dat er toch elke keer weer ingestoken wordt om zo’n top 5 te maken inclusief een inhoudelijk juryrapport. Het is juist die inhoudelijke kant die ik van toegevoegde waarde vind omdat die op flickr (en gelijksoortige websites) vaak ontbreekt.

  Wat mijn foto betreft: het is een stack van 19 opnamen wat zorgt voor afgemeten controle over de totale scherptediepte, de scherptediepte per opname is maar een paar millimeter bij f/16 waardoor je met één opname in deze situatie nooit alles scherp kunt krijgen.

  Er is overigens geen na-verscherping toegepast, de raw’s zijn met standaardverscherping via ACR geconverteerd en daarna via de stack-functie van photoshop CS6 samengevoegd tot één beeld.

 4. BEdankt voor de vijfde plaats, ben ik blij mee. Ook de jurycommentaren zijn weer erg de mieite waard.
  en de anderen ook gefeliciteerd, nr 1 vind ik een topfoto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *