FV Flickr Top 5 (2-26)

Met de FV Flickr Top 5 (2-26) zijn we aanbeland op anderhalf jaar Top 5. In die tijd is het ledenaantal van de Flickrgroep gegroeid van 312 naar 657 leden.  Meer dan een verdubbeling van het aantal leden, ondanks het vertrek van 25 leden, hoewel dat aantal niet heel duidelijk is omdat daar ook een aantal knipperlichten bij zaten.
Maar het zijn niet alleen de leden die tellen, het zijn vooral de actieve leden waar het om draait. Activiteit zie je terug in het aantal foto’s dat wekelijks geplaatst wordt (op dit ogenblik gemiddeld ca. 225 stuks per week) en de commentaren die voortvloeien uit de plaatsing.  Op dat laatste hebben we erg weinig zicht. We zien wel leden reageren, maar dat kan allerlei oorzaken hebben, denk aan: andere groepen, volgers, vrienden, enz. De FV-award wordt maar zelden gebruikt, wat je ook weer terug ziet in de beperkte bezetting van de Hall of Fame. Veel van onze leden zitten ook helemaal niet te wachten op zo’n award, die hebben liever constructieve opmerkingen.
Deze week selecteerden we 37 foto’s waarop we konden stemmen. Elf stuks haalden de finale en uiteindelijk hebben negen foto’s (weer zeer gevarieerde genres) punten verzameld. Het was opvallend hoe dicht de kwaliteit van de foto’s bij elkaar lagen. We hebben wel een duidelijk volgorde deze week, maar er staken niet, zoals in voorgaande weken, bepaalde  foto’s met kop en schouders boven de andere uit. Of jullie het daar mee eens zien we graag in de commentaren terug.

FV Flickr Top 5 (2-26) Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5 (2-26) Weekwinnaar: Sometimes... we feel slowly getting older... that we losing support and value of live... that is why we always have to stay creative.
“Sometimes… we feel slowly getting older… that we losing support and value of live… that is why we always have to stay creative.” van jeeeweee

Een op het eerste gezicht “gewone” foto van een strekdam presteert het om als weekwinnaar uit de bus te komen. Dan moet er in de ogen van de jury iets speciaals aan de hand zijn. Dat is niet de titel en niet de toelichting die Jan bij de foto heeft geschreven. Die komen meer voort uit een bepaalde frustratie van Jan.
Door het lage standpunt en de bijna eindeloze zwarte strekdam word je meegenomen in het perspectief dat eindigt in water en lucht die bijna in elkaar overgaan en opgaan. Het is weer eens een verademing om te zien dat een al dan niet opzettelijk gekozen afwijking van de gangbare compositie regels ook tot boeiende beelden kan leiden.
Hier ligt de horizon (overzijde van de Eems?) niet op 1/3. Het in het oog springende lichtje staat niet op een sterk punt binnen het kader. Het midden van de strekdam is nagenoeg het midden van de foto. Toch zijn er wel degelijk goede compositorische elementen te vinden. De afstand van het lichtje naar de rechter- en naar de onderste kaderrand is gelijk. Het verticale vlak is opgebouwd uit 4 min of meer gelijk brede horizontale banen. De strekdam in het midden werkt hier goed dankzij de kracht van de kromme lijn. Zonder deze was de foto een stuk saaier. Kleuren en belichting zijn perfect en maken de foto af. Een foto waar je in wordt gezogen en waar je haast niet meer uitkomt.

Op de strekdam zijn wat vreemde witte puntjes waar te nemen. Wij vragen ons af wat dat is? Hot pixels, steentjes, of vul maar in. En wat is het sterke licht achter het havenlicht?

FV Flickr Top 5 (2-26) Runner-Up:

FV Flickr Top 5 (2-26) Runner-Up: Transponding forest
“Transponding forest” van Frank van Dongen

Op het eerste gezicht een foto waarbij de camera tijdens de opname verticaal is bewogen. Maar dat klopt niet, er zijn ook massa’s scherpe elementen in de foto te vinden. Je herkent een berkenbos met afwisselend scherpe en onscherpe stammen. Het lijken meerdere foto’s over elkaar: groene rietstengels, geprojecteerd op een bijna zwart/wit afbeelding van een bos, met veel losse takken, je blijft zoeken naar herkenbaarheid.
Het is duidelijk in scene gezet. Er zullen wel discussies ontstaan of wat we hier zien nu wel of niet binnen de grenzen van de fotografie valt. De basis in ieder geval wel, en dit soort foto’s werd ook – misschien technisch op een andere manier – in het (vroege) analoge tijdperk gemaakt. Toen werden ze in ieder geval als fotografie gewaardeerd. Zonder experiment geen vooruitgang en dit experiment wordt (door ons) zeker gewaardeerd. Mooi en creatief gedaan. De titel is ons echter niet helemaal duidelijk…

Derde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-26) Derde plaats: Berberaapje
“Berberaapje” van Robert de Veen

Zeer fraai portret van een berberaapje in wiens ogen je de wereld gespiegeld ziet. De compositie is erg fraai door de diagonaal die door moeders rug gevormd wordt met daarop de driehoek van het gezicht in een sterk punt van het kader. De positie versterkt de blik in de ogen van dit aapje. Een jong aapje met een bijna bang nieuwsgierig blik waarbij dit jonge aapje goed scherp is gepakt. De ogen (in ieder geval één van de twee) blijven je loensend aankijken. Een goede belichting, mooie rustige kleuren en een perfecte scherpte en focuspunt maken deze foto af.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5 (2-26) Vierde plaats: Foggy morning
“Foggy morning” van phoTom – photography from Stekene

Een foto die bij de jury wat tegenstrijdige gevoelens opriep. Een wat vreemde niet direct voor de hand liggende compositie die door de spiegeling en de vele lijnen toch wel blijkt te werken. Ook het riet op de voorgrond doet – volgens een jurylid – afbreuk aan de (mistige)  rust die in de rest van de foto te vinden is. Volgens een ander jurylid ontstaat hierdoor juist extra diepte.
Als je de foto nader analyseert, ontdek je waarom deze compositie werkt. De donkere lijn van het riet rechts stopt waar de schuine boom begint. De weerspiegeling van deze boom volgt de lijn van de oever, waardoor het lichte in de verte verdwijnende slootje rechts onder lijkt te beginnen. Links van de boomweerspiegeling wordt een aparte virtuele vijver gevormd. Dit idee wordt versterkt door het donkere riet op de voorgrond. Het is een foto waarin meerdere foto’s ingesloten zijn.
Technisch is de foto niet perfect. Het riet bevat te veel zwarten en heeft ook een beetje kunstmatige kleur. Een groter diafragma (en eventueel hoger ISO) zou de sluitertijd korter maken, wat de scherpte zeker ten goede zou komen. Bij 18mm (27mm FF-eq.) is je scherptediepte toch groot genoeg, dus daar heb je geen f/13 voor nodig.

Vijfde plaats:

"FV
“kokindjes” van reintjedevos

Een foto die niet alle juryleden kon bekoren. Vandaar ook natuurlijk een vijfde plaats. De belangrijkste (negatieve) opmerking was dat de foto te hard en te zwart is. Precies de elementen die andere juryleden juist weer wel waardeerden. Als je in eerste instantie de foto bekijkt, verwacht je dat met een snoot geflitst is. Hoe groot is de verbazing als er geen flitser blijkt te zijn gebruikt (volgens de Exif) en de sluitertijd 10 seconden bedraagt. Maar dan lees je verder – bij de uitleg onder de foto – en zie je dat er toch handmatig is ingeflitst met een DIY-snoot. Maar waarom dan 10 seconden belichten?
Een snoot zorgt natuurlijk voor hard licht, je bent immers op zoek naar een smalle lichtbundel. Dat is hier gelukt; door de zwarte achtergrond krijgt dit stilleven een extra dimensie. De foto is mooi scherp over de gehele linie en het glas ligt op een mooie transparante wijze en lijn in deze foto. Sterke compositie en knap gepakt.

FV Flickr Top 5 (2-26) Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5 (2-26) Eervolle vermelding: Jökulsárlón Glacier Lagoon FV Flickr Top 5 (2-26) Eervolle vermelding: S.Ogier-SS3-WRCGreece2013

FV Flickr Top 5 (2-26) Eervolle vermelding: Dutch Sunrise FV Flickr Top 5 (2-26) Eervolle vermelding: DSC_2060_edited-1

Deel dit

4 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-26)”

  1. Ow ja… om op de vraag terug te komen.. waarom 10 sec. belichten als je flitst met een snoot?
    Onervarenheid en gewoon wat stoeien met flits. De lens open en handmatig een flits af schieten en dan maar kijken wat het resultaat is. Ik was er zelf tevreden over en vind de waardering van anderen ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *