FV Flickr Top 5 (2-25)

Wie verwacht dat de FV Flickr Top 5 enige verwantschap zou vertonen met de oude (2-5-luik) of nieuwe (avond-/nachtfotografie) maanduitdaging komt bedrogen uit. De foto’s die daar wat mee te maken hadden konden het erepodium niet halen. Wel heeft duidelijk de herfst zijn intrede gedaan. Twee zeer verschillende foto’s van paddenstoelen en een erg bronstig burlend edelhert zijn hier de tastbare bewijzen van. Het is echter niet alleen herfst dat de klok slaat: wist je bijvoorbeeld dat schaduwen kunnen praten; dat je een glas met water om kunt toveren tot een “schietschijf”? Nee, kijk dan maar naar onze Top 5, want daar zijn die antwoorden te vinden.
Een paar mooie close-ups/macro’s en (natuurlijk) de Waddenzee maken onze Top 5 met zijn eervolle vermeldingen compleet.

FV Flickr Top 5 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5: Burlen
“Burlen” van wimzilver

Een knap staaltje werk van Wim om met een 300 mm F4 L objectief met een 1,4 extender en een crop camera (7D) (672 mm, FF-eq) bij 800 ISO, zo’n scherpe plaat neer te zetten (die misschien ook nog wat gecropt is…). Het is niet alleen de scherpte die opvalt, ook de compositie en belichting zijn erg goed. Een zeer prettige lijn in de foto stuurt je ogen van linksonder naar rechts boven. Dit was eigenlijk ook het belangrijkste punt waarom deze foto gekozen is boven de andere (ook al zo’n mooie momentopname) van Wim. De vlakverdeling oogt prettig en het hert maakt de indruk die het behoort te maken. Kun je je een mooiere binnenkomer van de herfst voorstellen?

FV Flickr Top 5 Runner-Up:

FV Flickr Top 5: Untitled
“Untitled” van francisca-s

We hebben al wat indrukwekkende vingeroefeningen van francisca-s gezien. Ze weet schaduwen tot leven te brengen en een nieuwe invulling te geven aan het ietwat saaie en oubollige monument op De Dam (hoewel de GPS locatie niet naar dit monument verwijst!). De foto is in de avond gemaakt (1,5 uur na zonsondergang), gebruik makend van de straatverlichting of een off-camera flits (?). In ieder geval was 1/4 sec belichting en ISO van 800 (f/8) nodig, hetgeen duidt op alleen maar gebruik van de straatverlichting. De belichting is zelfs op het randje, aan de linkerkant van de zuil gaat er wat textuur verloren. De 1/4 seconde is net kort genoeg om de figuren nog acceptabel scherp te houden en door de ronding van het monument levert het nog een extra spanning in de foto op.  Het moment zelf roept ook spanning op…. waar hebben ze het over? Een mooi doordachte compositie, die net tweede is geworden, want de plaatsen één t/m drie verschilden telkens maar één punt.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5: Glas zwart wit
“Glas zwart wit” van willynihot

Willy komt met een foto die ze al een aantal maanden geleden heeft geschoten en menigeen inspiratie zal geven. Op een erg fraaie manier wordt meerdere malen gebruik gemaakt van de breking van het licht. Het was een opdracht, waar ze uren aan besteed heeft en waarvan ze meerdere foto’s in haar stream heeft staan. Niet direct eenvoudig om deze foto te maken, alleen het idee al is een dikke pluim waard. Puur zwart en wit (hoewel…) doet het erg goed. Contrasten/tegenstellingen van een half vol/half leeg glas en van de “kleuren”, moesten de invulling geven aan de opdracht.
Toch zijn er nog wel kanttekeningen bij te plaatsen. Zo zijn we niet direct enthousiast over de gekozen uitsnede. Onder en boven is weinig ruimte, links is veel te veel ruimte, ruimte die alleen met zwart opgevuld wordt. Een vierkante uitsnede (die Willy zelf saai vindt) of in ieder geval  een portretstand zouden het beter doen naar ons idee.  Een iets ander standpunt van de camera en staafje zouden alle overgangen precies in één punt kunnen concentreren. Maar wij hebben makkelijk praten, maar daarvoor zijn we ook de jury ;).

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5: Lizard
“Lizard” van BertBeckers

Bert heeft een keertje een “uitstapje” gemaakt naar de macro/close-up fotografie van een muurhagedis. Hij laat hier weer eens duidelijk mee zien dat hij van erg veel markten thuis is. Voor de nieuwe lezers onder ons, is Bert in het verleden al langsgekomen met erg fraaie strobistische foto’s in grotten, architectuur met als thema symmetrie tot in de perfectie en erg veel blauwe uurtjes. Met betrekking tot dat laatste onderwerp heeft hij een vrij druk bezochte thread op ons forum. We kunnen de Exif van de foto niet bekijken, dus we zullen het alleen moeten doen met wat we zien. Op zijn site zien we nog wel staan dat het met Tamron 90mm macro-objectief is gemaakt, maar verdere info ontbreekt. In ieder geval is duidelijk dat gekozen is voor een erg kleine scherptediepte. Een keus die niet iedereen zou maken, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. De scherpte ligt goed op het oog van de hagedis. De belichting is perfect. De kleuren zijn we iets minder tevreden over. Naar ons idee is de foto te rood en zelfs te blauw kwam een keertje langs in het panel. De kleuren roepen een bepaalde sfeer op, maar brengen het gevaar met zich mee, dat het wat eentonig wordt. Toch een Top 5 notering, hoewel met grote achterstand op de eerste drie. Eigenlijk was er maar heel weinig verschil in punten tussen vier t/m alle eervolle vermeldingen.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5: Mushroom
“Mushroom” van Thomas van de Vosse

Zijn we in het land der reuzen, of juist in het land der dwergen aanbeland? Ligt er maar aan wat je als maatstaf neemt. Het resultaat is een imposant ogende paddenstoel. Ook bij deze foto kunnen we geen achtergrond informatie raadplegen. Hij is niet alleen imposant,maar ook nog eens erg goed genomen. Het scherpstelvlak, dat o zo kritisch is bij dit soort foto’s, ligt perfect zodat er een mooie scherpe diagonaal naar rechtsonder ontstaat en tevens de gehele stam scherp blijft. Dit schept rust in de foto, omdat onze ogen niet hoeven te zoeken. De belichting is net als de scherpte dik voor elkaar. Het lage standpunt en de goed gekozen compositie maken de foto af.

FV Flickr Top 5 Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5: 13G48457-1 FV Flickr Top 5: Waddensea

FV Flickr Top 5: Autumn 2013

Deel dit

5 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-25)”

  1. Wow wat leuk in de top 5 te staan. Ben inderdaad uren bezig geweest met deze foto en nog een aantal van dit onderwerp in mijn stream. Was voor een hele klus voor mij om dit voor elkaar te krijgen en elke millimeter verplaatsen gaf een ander resultaat. Maar de aanhouder wint blijkt nu. Ben zeer vereerd dat ik op plaats 3 sta! Dank je wel jury.
    Ook de ander vier foto’s zijn stuk voor stuk prachtig!

  2. Wat een eer om runner-up te mogen zijn deze week. Ik vond dat er veel mooie platen waren. De anderen ook van harte gefeliciteerd.
    Ik heb niet geflitst ( dat zie ik me alleen op de Dam niet doen), maar camera op statief en keuze tussen ISO en belichting zo dat er bij sommige avondfoto’s weinig beweging ontstond en bij sommige net wat mee , om dan de sfeer van bewegende mensen vast te leggen. Dus alleen met straatverlichting gewerkt.
    En ja, die GPS coördinaten, ik had het gezien. Het lukte me niet meer om ze te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *