FV Flickr Top 5 (2-24)

Voor de FV Flickr Top 5 van deze week stonden weer een behoorlijk aantal foto’s aan de deur te kloppen. Deze week zijn het vooral de foto’s met lange sluitertijd en de sfeerfoto’s die de hoogste ogen gooiden. De Erasmusbrug en een foto van een motorbeurs zorgen voor enige inbreng op het gebied van architectuur, zo je de motorbeurs daar al onder mag scharen.
Er was opvallend weinig discussie in het panel van de jury. In grote lijnen hadden we wel dezelfde opvatting en de enige discussie ging eigenlijk over de beide foto’s van Rik van de militaire begraafplaats. Welke van deze twee verdiende een plaats in de Top 5. Er is uiteindelijk gekozen (natuurlijk), wat wel ten kosten ging van zijn andere foto, die niet verder kwam dan de finale ronde.

FV Flickr Top 5 Weekwinnaar:

FV Flickr Top 5 Weekwinnaar: The coast of Les Sables-d'Olonne, Vendée, France
“The coast of Les Sables-d’Olonne, Vendée, France” van marco paint

Met een belichting van 50 seconden was Marco het blijkbaar wel zat. Om te voorkomen dat hij bij zijn keuze van f/11 (om bij 19 mm (28,5 mm FF-eq) alles van voor naar achter scherp te krijgen) nog langer moest wachten heeft hij ISO 200 gebruikt. De zee vertoont de zo geliefde S-curve, maar houdt midden in die S op, omdat je oog naar de opgelichte lucht links achter trekt. Twee vuurtorens (stond de tweede er echt?) en drie “piertjes” op rij versterken nog eens deze lijn, evenals de rotsbrokken aan de linkerkant. Dichtbij is duidelijk de lange sluitertijd in de lucht waar te nemen, maar blijkbaar was de beweging in de wolken niet heel sterk, zodat de wolken op de achtergrond nog lekker scherp het beeld verfraaien. Een jurylid kreeg associaties met een nagerecht en zag de chocoladebrokken drijven in een dunne roomsaus met zo hier en daar een toefje advocaat. De tegenstelling van de betrekkelijke rust in de lucht en het door de belichtingstijd strak getrokken schuimende water is het een boeiende foto geworden.

Runner-Up:

FV Flickr Top 5 Runner-Up: Harddraverij
“Harddraverij” van Barton -Photography

Een fraai belichte plaat met de scherpte op het goede punt voert ons mee naar het verleden, tot het nummer op het paard je weer terug laat keren tot de realiteit. Een momentopname van de kinderen in de koets, net als het jongetje vol trots even omkijkt. In de nabewerking is schijnbaar – subtiel – nog wat meer nadruk gelegd op de jongen, waardoor hij niet alleen door de scherpte, maar ook door het licht er meer uitspringt.
Voor de pixelpiepers onder ons, had nog iets meer ruis onderdrukt kunnen worden (alleen op groot formaat waarneembaar). Maar je hoeft niet echt zo’n pieper te zijn om te zien dat de foto (achtergrond) rechtgezet had mogen worden. Toch nog een zeer verdiende tweede plek voor deze mooie foto.

Derde plaats:

FV Flickr Top 5 Derde Plaats: no limit to imagination
“no limit to imagination” van leuntje

Het lijkt wel of fotografen soms in een flow terecht komen en dan week na week een Top 5 (of Eervolle vermeldingen) foto produceren. Leuntje staat er weer in…. en je kwam zelfs een tweede foto van haar in de finalepool tegen. Aan de jury kan het niet liggen, de samenstelling van het panel was deze week anders dan de afgelopen weken.
Mooie dieptewerking dankzij de ongelijkvormige cirkels en ellipsvormen. De compositie is ver weg het sterkste punt in deze foto. De motoren vormen een mooie maatstaf voor de grootte en diepte van het geheel. Wat ons afleidt zijn de spiegelingen van de gele lichtjes in de donkere vloer. Het zou interessant zijn de foto te zien als deze weg zouden zijn gekloond. In ieder geval was er één jurylid die de foto te druk vond, te veel van het goede heeft. Dodelijk in zo’n sterke competitie, waardoor de foto niet hoger reikt dan een derde plaats.

Vierde plaats:

FV Flickr Top 5, Vierde Plaats: Geen rode lucht vanavond…..
“Geen rode lucht vanavond…..” van Martijn  Tijntjesmile

Een goed gekozen diafragma bij het gebruikte brandpuntafstand zorgen dat de foto van voor tot achter scherp is. De sluitertijd van een 0,5 sec is meer dan genoeg om de trein dynamiek te geven en over de rails te laten zweven. Het gewas aan de rechterkant vertoont nog net bewegingsonscherpte door de wind. Geen rood in de lucht, dan maar in de trein, moet Martijn gedacht hebben. In ieder geval contrasteert de kleur mooi met het landschap en de lucht. Compositorisch is de foto opgebouwd uit 5 of 6 driehoeken, waarvan de punten min of meer samenkomen in een verdwijnpunt aan de horizon. De wolken werken niet helemaal mee, maar dat zij zo. Door de kleur van de foto, zou je denken dat hij genomen is tijdens of tegen het blauwe uurtje aan. Maar dat is niet zo. Naar ons idee is de wit balans niet helemaal goed ingesteld (manueel) en ook niet in de nabewerking gecorrigeerd, de foto oogt naar ons idee echt te blauw. Wederom een razend knappe foto van Martijn.

Vijfde plaats:

FV Flickr Top 5 Vijfde Plaats: German Military Cemetery The "Duetscher Soldatenfriedhof" (German Soldier's Cemetery) in Langemark - © Please do not use this image on websites, blogs or other media without my explicit permission.
“German Military Cemetery The “Duetscher Soldatenfriedhof” (German Soldier’s Cemetery) in Langemark” van rikvandenhende

Een erg lange titel, die eigenlijk nog langer was. Rik heeft er voor gekozen om zijn copyright ook nog eens middels zijn titel te beschermen. In de Alt-tag hebben we het laten staan, hier hebben we het weggehaald. Rik is al vaker in de Top 5 terecht gekomen en weet dat als hij zijn foto in onze pool plaats hij in de Top 5 terecht kan komen. Dus, ondanks dat we nu geen expliciete toestemming hebben gevraagd om deze foto hier te plaatsen, weten we dat we die toestemming hebben.
Rik was een strijd aangegaan met zichzelf. Hij plaatste twee foto’s van dit kerkhof en beide vielen op, beide haalden ook de finalepool. Deze heeft uiteindelijk ook een Top 5 notering gehaald omdat hij toch nog net uitzonderlijker is dan de andere.
Een fraaie tegenlicht opname met boeiende tegenstellingen tussen licht en donker. Hierdoor ontstaat een mooie dieptewerking. Je kunt je afvragen of Rik het niet net te ver heeft doorgevoerd, waardoor de zijkant van het kruis volledig uitbijt en ook de onrust in de foto versterkt. Het zal wel een bewuste keuze zijn geweest, maar toch… De knotwilgen op de voorgrond lijken nogal luguber op twee armen met handjes, die boven het graf uitgroeien. Een foto om vaker naar kan kijken; op deze manier gefotografeerd zie je ze niet veel van een kerkhof en dat is een compliment!

FV Flickr Top 5 eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

FV Flickr Top 5 Eervolle Vermelding: String theory FV Flickr Top 5 Eervolle Vermelding: Stormy Monday

FV Flickr Top 5 Eervolle Vermelding: Flooded

Deel dit

9 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-24)”

 1. Gefeliciteerd! Mooie foto’s, persoonlijk vind ik de foto van Marco terecht de winnaar van de week!
  De foto van Raymond van de Erasmusbrug vind ik ook schitterend wat betreft bewerking, licht (reflectie), maar vooral compositie! Het zou niet misstaan op een mooie canvas denk ik.

 2. De afbeelding van de boom in het water, bij de eervolle vermeldingen, is geen foto. Daar is iemand met een raytracing-pakketje aan het werk geweest.

 3. Derde…wow ! :-)) En ik voel me klein zo midden tussen die prachtige foto’s !
  Bedankt, jury ! Ook voor het commentaar.. Aan de gele vlekjes ga ik wat doen !

  Medewinnaars en eervolle vermeldingen: Van harte gefeliciteerd !

 4. Bedankt voor de eerste plaats!

  Ik zal jullie uitleggen hoe het zat met de instellingen. Ik heb een remote waarvan op dat moment de batterij zo goed als leeg was. Hierdoor hield de bulb stand na 50 seconden op, camera timer lukte me niet en op de camera afdrukken was geen optie. Focussen kon ik ook niet meer met de remote alleen afdrukken. Ik had inderdaad wat meer licht nodig dan 50sec/F11/ISO100 dus heb hem naar 200 gezet. Hierdoor kon ik toch nog de foto afdrukken die ik wilde.

  Zo zal je zien dat je altijd reserve batterijen bij je moet hebben ook van je remote zelf en niet alleen van je ontvanger 😉 En oja, die tweede toren was echt, sterker nog, er zijn slechts 8 vuurtorens te zien in Les Sables D’olonne.

  1. Daarom gebruik ik gewoon een bekabelde AB, zonder batterij. Want die batterij is natuurlijk altijd op een verkeerd moment leeg, tenzij je ‘m preventief vervangt.

   1. Net zoals kabeltjes op het verkeerde moment breken…. Zeg niet dat dat niet gebeurt, mijn ervaring is anders. Een lege batterij is zo vervangen, een gebroken kabel is een stuk lastiger, vooral als het specifieke kabels zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *