FV Flickr Top 5 (2-23)

Deze week kwam er weer een groot aantal mooie foto’s langs in onze groep op Flickr. Of het aanbod sterker was dan vorige week kwamen we niet uit. De stemmen staakten op dat gebied. De Top 5 van deze week wordt voornamelijk “bemand” door bekenden, fotografen die we in het verleden al vaker geprezen hebben om hun fraaie composities, uitvoeringen en techniek. Dat we van allerlei markten thuis zijn – in de techniek, uitvoeringen en composities – wordt deze week wederom onderstreept. Als nieuwkomer wist Vincent toch een plaatsje te veroveren tussen dit geweld van krachtpatsers met een mooie nachtopname van Gent. Met het korten van de dagen (vreemd, want ze blijven toch 24 uur duren)  zullen we dit soort fotografie wel vaker langs gaan zien komen. Laten we snel naar al het moois van deze week gaan kijken.

Weekwinnaar:

ceiling
“ceiling” van francisca-s

Francisca komt deze week met een zeer verrassende foto. Een foto die niet door iedereen werd gewaardeerd, sterker nog in de eerste pré-selectie was de foto helemaal niet aanwezig…. De foto werd door een ander jurylid op een later tijdstip toegevoegd.
De foto is een fraai samenspel tussen verschillende vormen en spiegelingen. Eén van de juryleden opperde het gebruik van een CPL, om de reflectie te verminderen. Het risico is dan groot dat het een meer technische foto van de lift wordt, het laatste wat je waarschijnlijk wilt. Andere juryleden konden juist de reflectie waarderen.
De rechte lijn van de lift voert je de foto in en gaat dan over in de curve/cirkel, die er bijna als een zeepbel aanhangt. Door de grijze achtergrond en het vele glaswerk krijgt de foto een transparante indruk. Goed gekozen standpunt waarbij de lift in het ledige verdwijnt! Het is alsof de liftschacht wordt opgeslokt door de cirkel. Over de verdere technische uitvoering hoeven we bij Francisca eigenlijk niet te spreken, die is zoals normaal correct tot in de kleinste details.

Runner-Up:

- What's up? -
“- What’s up? -” van VeroonsVision

Deze foto van Veronica is technisch niet helemaal correct. Scherpte zou beter kunnen en de lucht bijt een klein beetje uit. Maar dan is het ook gedaan met de negatieve opmerkingen, want er staat hier een geweldige sfeerplaat, met een uitstekend doordachte compositie. De foto straalt rust en eenzaamheid uit. Dit wordt mede veroorzaakt door de mistige en zachte achtergrond in het gras èn in de lucht. De schakering van lichte pasteltinten versterkt dit effect. Deze mistige foto roept een mistig gevoel op! Over de plaats doen we niet mistig: een ijzersterke tweede plaats, met maar één puntje verschil met de winnaar van deze week.

Derde plaats:

Ghent.
“Ghent.” van becniv

Een fraaie foto van Vincent van het zeer fotogenieke Gent. Met de relatief nieuwe Nikkor 16-85mm op een D7000 is deze foto getrokken @ 16mm (24mm FF-eq), 4 sec, f/9 en ISO 320. F/9 is een naar ons idee erg goed gekozen diafragma. Het geeft een subtiel stereffect aan de lampen, zonder dat het echt afleidt van de totaalplaat. Vier sec zorgt dat de dame rechts maar weinig bewegingsonscherpte heeft. ISO 320 kan een D7000 makkelijk aan, maar het gaat – hoe miniem ook – altijd ten koste van scherpte en ruis. Een vergelijking met een ISO 100, 12 seconden plaat zou best wel eens in het voordeel van de laatste instelling kunnen uitvallen, hoewel hot pixels dan ook weer wat meer op gaan spelen. In het klein oogt de foto erg scherp. Uitvergroot zijn we geneigd te zeggen dat het beter kan, net zoals de ruis in de lucht. Het heeft er alle schijn van dat de foto gewoon OK is, maar dat er in de nabewerking nog wel wat winst te halen is.

De compositie is erg fraai. Als er al perspectiefvervorming was (zal wel), dan is die erg mooi gecorrigeerd. De kleuren (iets warmer had ook nog gekund) en belichting zijn ook dik voor elkaar (hoewel één jurylid hem liever iets donkerder had gezien). Dit stadsgezicht met boten en de beperkte weerspiegeling in het water geeft een onwezenlijk gevoel en daardoor blijf je ernaar kijken, er is ook een veel te beleven in de foto. De donkere lucht versterkt dit bijzondere tafereel.

Vanaf 1 oktober gaat de nieuwe maanduitdaging, nacht- en avondfotografie, van start. We hopen dan veel van dit soort foto’s langs te zien komen.

Vierde plaats:

Me beer is mine!
“Me beer is mine!” van m0nt2

Joost zal wel verrast zijn weer in de Top 5 te staan. Maar dat is natuurlijk zijn eigen “schuld”. Een fraaie compositie (qua hoofdfiguren dan) en een mooie DOF, scherpte en belichting garandeerden een plaatsje. Joost moest kiezen: een mooie achtergrond, of een mooie lijn in de foto met de beide figuren. Het is geen echte keus, je gaat natuurlijk voor dat laatste, maar de storende achtergrond heeft zeker punten gekost.

Zoals zo vaak in musea is de uitlichting niet optimaal. En dan te bedenken dat dit nog wel in het paradepaardje van de musea in Nederland is gemaakt. Ze werken daar – net zoals overal – met spots, met harde schaduwen tot gevolg. Wij vragen ons af wanneer de eerste sofboxen of in ieder geval beauty dishes in musea hun intrede doen…

Vijfde plaats:

Vroeg opstaan is soms best leuk :)
“Vroeg opstaan is soms best leuk :)” van Martijn  Tijntjesmile

Martijn verrast ons weer met een niet alledaagse foto van een – in deze tijd van het jaar – bijna alledaags tafereel. De foto doet door de tone-mapping een beetje aan als HDR (het is geen HDR, voor de duidelijkheid). Sommige juryleden zijn daar erg enthousiast over, anderen juist niet. Een kwestie van smaak. De compositie gaf ook nog even aanleiding tot een discussie. Elementen waren het scheve hek t.o.v. de horizon en de plaatsing van het pad.
Het is knap dat in ons vlakke Groningen toch nog met laagjes gewerkt kan worden. De wereld zal versteld staan, want voor laagjes heb je toch heuvels en mist nodig. Martijn krijgt het voor het elkaar met mist en wat bosschages. Technisch is de foto (natuurlijk) goed uitgevoerd. De belichting is perfect, scherpte ligt waar het moet zijn. De opbouw geeft diepte wat nog eens versterkt wordt door de structuur in de wolken. Het lijkt allemaal toevallig, maar voor wie van de week de Manfrotto school of Xcellence heeft gevolgd, zal duidelijk zijn dat toevalligheden bij landschapsfotografie maar zelden voorkomen. Heb je de seminar niet gevolgd, dan heb je echt wat gemist. Maar je kunt je in ieder geval voor de laatste nog inschrijven.

Al met al een luchtige foto met een diversiteit aan zachte aanvullende kleuren waar je als fotograaf alleen maar van kan dromen!

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Dani-Sordo-SS1-WRCGreece2013 from the bottom

A picture is worth a thousand words.

10 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-23)”

 1. Weer een heerlijke top-5!

  Wat mij betreft is de reflectie in de eerste foto een mooie toevoeging, omdat de curve hier ook in doorloopt. Verder had ik liever de rallywagen in de top-5 gezien dan de beeldjes in het museum, maar ik kan me voorstellen dat het grote watermerk flink wat punten heeft gekost.

 2. Whaa!! Superbedankt voor de eervolle vermelding van ‘mijn’ rallywagen! Trots!! 🙂 jammer dat mijn watermerk misschien wat punten heeft gekost, maar denk dat meeste ook wel begrijpen dat ik graag mijn foto’s bescherm.. 😉

  Nogmaals bedankt!

 3. Bedankt voor de eerste plaats, ben ik blij mee. De anderen ook gefeliciteerd, mooie platen. En leerzame besprekingen.
  Zelf vind ik de reflectie een essentieel onderdeel, een plaat zonder zou ik idd te technisch- of saai- vinden. De reflectie brengt voor mij extra spanning in het beeld.

 4. Nou zeg, leuk een foto van mij in deze top 5 te vinden. Dank voor de keuze en de feedback! Kan me er helemaal in vinden. Alle anderen gefeliciteerd, prachtige foto’s weer.

 5. Gefeliciteerd winnaars! Een terechte winnaar deze week!
  Ik ben inderdaad best verrast dat mijn foto zelfs in de top5 staat! Maar toch ben ik blij dat de foto zo gewaardeerd wordt. Bedankt!
  Ik kijk uit naar de nieuwe maanduitdaging trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *