FV Flickr Top 5 (2-22)

Wat een week, wat een foto’s. Van de 230 inzendingen kwamen er uiteindelijk 31 in de pré-selectie, maar dat hadden er ook 60 o.i.d. kunnen zijn. De vier juryleden waren heel eensgezind in de keuze voor de finale ronde.  We konden kiezen uit 13 stuks (met minimaal 2 nominaties) of 6 stuks (met minimaal 3 nominaties). Normaal is 2 nominaties genoeg om in de finale-ronde te komen (we hebben er dan gewoonweg te weinig met 3 of meer nominaties), maar deze week dus niet. Met andere woorden er gingen er maar 6 door, vandaar dat er ook maar één eervolle vermelding is. Hoe tegenstrijdig: veel foto’s die eigenlijk goed genoeg zijn en dan toch maar één eervolle vermelding. Een manco aan het systeem? Misschien, maar zo kleeft er aan ieder systeem wel een smetje.
De verkiezing ontaarde in twee aparte duels. De eerste plaats tussen de nummers 1 t/m 3 en de 4-de en 5-de plaats tussen de overige drie. Toen die rookwolken waren opgetrokken, bleek 4 en 5 eenzelfde aantal punten te hebben gekregen en moest er dus nog een extra ronde ingelast worden, met het onderstaande resultaat tot gevolg. Wat je hieruit kunt leren is hoe betrekkelijk de uiteindelijke positie is.

De jury bestond deze week uit 4 mannen (de vrouwen laten het massaal afweten……, hint, hint), waarvan er twee oud-gedienden waren die weer eens bijsprongen en één nieuwkomer, die al direct meedeed alsof hij zijn hele leven al in verschillende jury’s heeft gezeten. Wat niet veranderde deze week is weer de enorme diversiteit van de foto’s. Een schoolvoorbeeld van hoe je een LE (long exposure) foto maakt, die zo in elk leerboek geplaatst mag worden omdat hij op vrijwel alle facetten de perfectie benaderd. Een intrigerend “snapshot” (niet echt een snapshot), een minimalistische foto (als het zo genoemd mag worden) van een stukje muur, maar o zo boeiend, een uitermate originele invulling van Magere Hein, een klassieke aap en tot slot wilde paarden (die technisch achterbleef waardoor het uiteindelijk “slechts” een eervolle vermelding werd). Genoeg weer om commentaar op te leveren – te meer omdat er nog zoveel andere mooie foto’s in onze groep stonden -, maar vooral genoeg om er volop van te genieten.

Weekwinnaar:

Ferry fast! / Wereldhavendagen / Rotterdam
“Ferry fast! / Wereldhavendagen / Rotterdam” van zzapback

In de inleiding staat dat deze foto zo in de schoolboeken kan. Toch zijn er wat tegengestelde meningen bij de jury (ondanks de eerste plaats). Tegengesteld, ja zelfs lijnrecht tegenover elkaar. We zullen beide meningen hier vermelden en dan moeten jullie maar voor jezelf oordelen waar je het mee eens bent. Persoonlijke smaken, interpretaties van regels en emotionele gevoelens zijn en blijven natuurlijk nou eenmaal persoonlijk, en dat is goed! Het houdt ons onderling ook scherp.
Zoals bij een slecht nieuwsbericht beginnen we maar met de kanttekeningen om daarna himmelhoch jauchzend te eindigen.
De originaliteit wordt in twijfel getrokken, één van de vele van dit soort. Het afkappen van de Erasmusbrug zou wellicht niet nodig zijn geweest met meer groothoek (hoewel het al 24mm op FF is geschoten). Tot slot kwam er nog een opmerking voorbij of de foto niet te druk was: “Less is more”. Opmerkingen waar allemaal wel wat voor te zeggen is, maar ook lijnrecht tegenover andere opvattingen binnen de jury staan. Opmerkingen die nu gaan komen.
Compositorisch een ijzersterke plaat waarbij twee kijkrichtingen in de foto opgeroepen worden. De ene gaat van rechtsonder naar het midden van de foto (melkachtige golfbeweging en natuurlijk de ferry) en eindigt bij de statische en statige Erasmusbrug/Koninginnebrug en de “aanpalende” hoge gebouwen. De andere lijn wordt door de “sluier”bewolking gecreëerd (vanaf links boven) en eindigt op zijn beurt bij de ferry en de hoge gebouwen daarachter. Dit geeft twee rustpunten in de foto, waardoor je de foto rustig kunt analyseren met je ogen. De foto oogt daardoor prettig en je kunt er naar blijven kijken. Compositorisch erg sterk, belichting is licht gehouden, maar wel perfect, het krijgt daardoor wel iets onwerkelijks.  De contrasten in de foto – de schijnbaar ijzingwekkende snelle ferry – tegenover de vlijmscherpe gebouwen en de loodrecht op elkaar staande lijnen maken deze foto tot een boeiend schouwspel om naar te kijken en te blijven kijken.

Tweede plaats:

Ostbahnhof
“Ostbahnhof” van leuntje

Leuntje heeft een tijd München onveilig gemaakt en heeft van die periode een mooie serie op het stream (maar ook in onze groep) gezet. Vorige week kwam ze “slechts” tot een eervolle vermelding met haar “Wetsfriedhof” deze week streed ze mee om de eerste plaats. De concurrentie was hevig, dus uiteindelijk moeten we leuntje tevredenstellen met een tweede plaats.
Ze maakte München zo onveilig dat ze er door de autoriteiten op aangesproken werd. Je mocht daar niet fotograferen en zeker niet met statief. Stiekem is ze toch doorgegaan, maar wel zonder statief en met natuurlijk veel hogere ISO-waarden. Dat zien we in deze foto terug in de vorm van meer ruis dan normaliter noodzakelijk is. Er moest tegelijkertijd ook een groter diafragma gekozen worden (f/3.8), dan je wenselijk zou achten voor dit soort foto’s. Tot slot moest ze het stellen met een crop-camera waardoor ze ook  minder licht vangt dan met een FF-camera. Toch weet ze er een mooie plaat uit te persen. Een brandpuntsafstand van 22 mm (33mm FF-eq) zorgt dat de DOF ondanks de andere instellingen toch nog meer dan acceptabel groot genoeg is. Waar ze natuurlijk niet in gehinderd werd is haar artistieke en fotografische blik op zaken. Daar zit dan ook de echte kracht van deze foto – naast een goede belichting – : een fraai lijnenspel komt vanaf rechtsonder aan de bovenkant echt bij je binnen en knalt bijna het beeldscherm uit (je mag ook andersom gaan en de foto induiken, aan jou de keuze). De architect heeft mooie kleuren gekozen waar leuntje dankbaar gebruik van heeft gemaakt en ze heeft heel subtiel nog even het gele lijntje meegenomen met de daarin de plaats van “delict”. Zelf is ze minder tevreden, dat is goed, leg de lat maar lekker hoog, daar worden we allemaal wijzer van….

Derde plaats:

Look at me, look at you
“Look at me, look at you” van m0nt2

Een snapshot van en vrouw die belangstellend kijkt hoe de mensen in de foto naar haar kijken? Nee, zo gaf Joost eerlijk toe, het is geen snapshot, het is in scene gezet. Doet dat afbreuk aan de foto? Ja en nee. Ja, omdat je eigenlijk verwacht dat dit soort foto’s echt snapshots zijn, je betrapt mensen op een bepaald gedrag, je pakt ze in hun echte doen en laten. Nee, omdat heel veel fotografie in scene wordt gezet, denk aan macro, denk aan portret, denk aan trouwerijen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toch bekruipt je een kleine teleurstelling, omdat deze foto toch in scene is gezet. Eén van de juryleden, die niet op de hoogte was van de reactie van Joost, haalde het zelfs uit de foto. Bij een snapshot zou de vrouw waarschijnlijk meer naar de foto zijn toegekeerd om het op die manier intenser te kunnen onderzoeken. Nu is haar houding open, te open en gaat alleen haar blik richting de foto.
Het is alsof je naar twee foto’s kijkt, een foto in een foto en de foto zelf. Beide overigens het bekijken waard. De sfeer mede door het kleurengebruik (witbalans?) in combinatie met de kleding en de softe uitstraling van de foto (in de foto) is prettig, hoewel de kleur niet door alle juryleden werd gewaardeerd. De weerspiegeling in de foto is nog wel een kritiekpunt. Het gebruik van een polarisatiefilter had dit kunnen beperken, maar als je de weerspiegeling meeneemt was het misschien ook wel mooi geweest als de dame daar een onderdeel van had uitgemaakt.

Vierde plaats:

Magere Hein-Grim Reaper
“Magere Hein-Grim Reaper” van Bram Reinders

Illegaal kopiëren van foto’s is een probleem op het moment dat je je foto’s deelt op sociale media. Er zijn en blijven altijd mensen die vinden dat zij dat werk gewoon kunnen pakken in plaats van een welverdiende vergoeding te geven aan de maker van het spul. Zeker als je Bram Reinders heet zijn je foto’s gewild. Bram verzorgt zijn foto’s altijd tot in de puntjes en ziet onophoudelijk kans zaken op de sensor vast te leggen waar anderen alleen maar van kunnen dromen. We begrijpen wel dat je dan je foto zodanig aanpast dat hij minder interessant wordt voor de illegale kopieerders, maar tegelijkertijd – we hebben het er al vaak over gehad – doe je ook afbreuk aan je mooie werk. Het kost in ieder geval bij de jury punten, zodat deze mooie plaat uiteindelijk maar een vierde plaats behaald. Het nut van zo’n watermerk kun je op zijn minst in twijfel trekken. Na ongeveer een klein kwartiertje kloonwerk ziet de foto eruit alsof er nooit een watermerk in heeft gestaan. En dat kleine kwartiertje is deze foto wel waard. Wellicht – hoewel natuurlijk ook niet waterdicht – is het beter je foto te registreren. Genoeg hierover – of al te veel – we gaan naar de foto.
Een foto die zijn kracht put uit de tegenstelling. De gouden “Magere Hein” tegen de toch wel drukke zwarte achtergrond. Door de zwarte kleur stoort dit geenszins. De compositie en belichting zijn dik voor elkaar. Er is iets wat ons wel bevreemdt en dat is de scherpte. Overal ligt de scherpte goed, tot en met de achtergrond – waar het minder zou mogen zijn -. Je ziet verval van scherpte op de omslag van het boek, maar absoluut niet storend. De mouw is ook  goed genoeg, maar de hand lijkt erg onplezierig onscherp. We vragen ons af wat daar de oorzaak van is, het past niet helemaal in het totaalplaatje, of is die onscherpte misschien gezichtsbedrog…

Vijfde plaats:

monkey portret
“monkey portret” van *Sinfidel*

Ze (ik zeg het deze keer goed 😉 ), Sinne, is er weer. Dit maal met een foto die waarschijnlijk volgens menigeen niet in de Top 5 thuis hoort. Niet omdat het een slechte foto is, maar een “te gewone” foto. Wij, de jury, delen deze mening niet. Binnen de jury ging de discussie niet over het feit of deze foto hier thuishoort, maar over welke foto we zouden plaatsen. Ze heeft namelijk twee foto’s van deze aap gemaakt en beide foto’s waren kanshebbers. Bij de andere foto is de aap voller vastgelegd en kijkt ook veel meer in de lens (hetgeen sommige juryleden ook graag bij deze foto hadden gezien), dit is een krap portret met als je goed kijkt zelfs een Rembrandt uitlichting. De foto is (net niet) scherp op het voorste oog maar net daarvoor (dat krijg je ervan als je grote originelen bijsluit) en heeft een goede detaillering. Je bent geneigd om de blik van de aap te volgen, waar kijkt hij naar?
De kadrering is te krap in onze ogen, we missen wat kijkruimte aan de linkerkant van de foto. De achtergrond, met name de bovenkant zorgt voor een wat onrustig beeld. Dit wordt alleen door de DOF gecompenseerd en is daardoor net aan. M.a.w. het is wederom de sensatie die de foto oproept die zorgt dat Sinne in het rijtje staat en niet de technische perfectie.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde ;):

wild horses

Zo een nieuw record, de langste Top 5 (qua tekst) aller tijden…. Even wachten, maar dan heb je ook wat (in ieder geval qua kwantiteit).

4 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-22)”

  1. wauw! super dat ik er weer tussen sta, tis echt een super motivering om technisch te verbeteren! zelf vind ik ‘look at me, look at you’ geweldig!

  2. De Tweede Plaats…wow ! :-)) Supertevreden natuurlijk….ik zou niet durven dromen dat ik Rob (zzapback) zou passeren…;-)) Bedankt mensen…en iedereen, vooral Rob, van harte gefeliciteerd !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *