FV Flickr Top 5 (2-21)

Een verhuizing, aanleren, een fantastische trouvaille, vakantie, invaller(s) en niet-halen: de kernwoorden van deze week.
Een verhuizing met goede en slechte kanten: goed omdat we nu de site echt helemaal toe kunnen spitsen op Foto en Video (we zijn al volop aan het brainstormen); slecht omdat het er naar uitziet dat we zoveel mooie content (reacties en het forum) waarschijnlijk zijn kwijtgeraakt. Alle Top 5’s zijn in ieder geval behouden en om de nieuwe start te vieren hebben we de Top 5 ook maar gelijk van een nieuwe teaser en award voorzien.
Aanleren: een volledig nieuwe editor, waar je alle ins en outs nog van moet leren. Een site waar het net allemaal anders werkt. Er zal nog wel even overheen gaan (leeftijd hè), voordat alles optimaal benut wordt. De uitdagingen van het leven zullen we maar zeggen.
Een fantastische trouvaille: we zijn constant op zoek naar waardevolle aanvullingen in onze Flickr-groep. Voorwaar niet zonder succes. We tillen elkaar op die manier naar een steeds hoger niveau, omdat we dat “kunstje”, die uitsnede, dat standpunt, die bewerking, enz. enz. ook wel eens willen proberen. Zo liepen we deze week tegen iemand aan die voor zijn hobby was gaan fotograferen (zoals zovelen onder ons), maar na paar jaar al als finalist genomineerd werd voor de prestigieuze Hasselblad Masters Award. Die kwaliteit die je dan vermoedt is ook wel terug te zien in zijn stream. Hij ging op één van de uitnodigingen in om een foto te plaatsen, maar is tot nog toe geen lid geworden. De Top 5 is van en voor onze leden, dus jammer genoeg moesten we daarom zijn inzending schrappen in de Top 5. Misschien dat hij komende week alsnog besluit zich bij onze groep aan te sluiten, laten we er allemaal voor duimen.
Vakantie en invaller(s): Twee van onze juryleden zijn deze en komende weken op een zeer verdiende vakantie gegaan. Onder hen onze grote analyticus, hetgeen wel terug te vinden zal zijn in een minder professioneel en diepgaand commentaar. Gelukkig hebben we altijd wat mensen (meestal oud-juryleden) achter de hand die altijd weer bereid zijn bij te springen als dat nodig is. Compliment voor deze jongens.
Niet-halen: we worden er wel wekelijks mee geconfronteerd dat bepaalde werken het om de meest uiteenlopende redenen niet halen tot de Top 5. Deze week kwamen we bijvoorbeeld een foto tegen die we absoluut voltallig in de Top 5 zouden willen hebben, maar uiteindelijk het met NUL punten moet stellen.  We begrijpen dat een fotograaf zijn werk tegen onrechtmatig gebruik wil beschermen. Maar om dan tegelijk aan dat mooie goed schade te berokkenen, is wel erg zonde. Dan zijn er erg veel, veel betere manieren, om dat onrechtmatig gebruik tegen te gaan, zonder dat dat je foto aantast. In ieder geval is de jury, die uit is op een fraai eindresultaat, erg gevoelig voor dit soort zaken.
Wat een lange inleiding en dan hebben we nog niets gezegd over de foto’s van deze week. Laten we dat dan maar kort houden, want ze komen toch nog allemaal aan de beurt. In ieder geval is het weer lekker divers (z/w versus kleur; landschap versus architectuur; klasse snapshots versus artistiek), er is weer genoeg te smullen.

Weekwinnaar:

Going down?
“Going down?” van L. Schulte

Compositorisch nou niet direct een foto waarvan je zou verwachten dat hij als weekwinnaar uit de bus komt. Hoewel de compositie goed doordacht is en netjes uitgevoerd. De zwart/wit conversie zou ook wat sprekender kunnen (veel grijstonen). De belichting  is daarentegen erg goed (er gaat totaal geen textuur verloren) en absoluut top in deze foto is het verhaal.

We weten allemaal best dat er een gootje langs de trap zal zijn, maar toch, de tekening op de muur de strakke gespannen blik naar beneden en de houding, met de handjes aan de rem, allemaal facetten die deze foto zo goed maken. “Going down” dat is wat deze foto ten volle uitstraalt. Een keer een heel andere winnaar dan normaal, maar wel heel eensgezind, de foto scoorde bij alle juryleden veel punten.

Tweede plaats:

Scene in the Krimpenerwaard (HDR)
“Scene in the Krimpenerwaard (HDR)” van Stephan Neven

Een molen, een paar koeien en een zonsopkomst, dé ingrediënten voor een oer-Hollandse plaat. Het geheel is zacht van kleur, erg smaakvol en zeer fraai panoramisch gecropt. Stephan heeft deze scene behoorlijk uitgebuit, want in zijn stream zijn nog meer fraaie opnamen te zien van dit plekje. De compositie is fraai gekozen, beginnend bij de zon voert de centraal geplaatste oever (met zijn fraaie reflectie) je langs de koeien en via de molen naar de steeds duisterder en vager worden rechterkant, waar de rivier in het niets opgaat.

HDR verraste ons wel een beetje. De jury kent eigenlijk geen echte HDR-fans en in deze opname zou je ook niet direct HDR verwachten. Te meer omdat er rondom de zon nog een erg groot gebied is met kleurartefacten. Naar ons idee zou de foto nog kunnen winnen als het blauw/donker en geel /licht iets meer in balans zou zijn. De zon/geel overheerst de foto net te veel.

Derde plaats:

KPN Rotterdam
“KPN Rotterdam” van twan-k5

In de finale zaten meerdere architectuur-foto’s. Het lijkt wel of de jury verwend raakt en steeds hogere eisen aan deze genre stelt. Slechts ééntje wist een Top 5 positie te verwerven, maar dan hebben we er ook ééntje….

De foto is perfect in balans. De belichting is om door een ringetje te halen en – ondanks de drukke gevel – straalt de foto één en al rust uit. De symmetrische elementen zijn daar zondermeer debet aan. De compositie is tot in de perfectie uitgevoerd en dat is precies wat het nodig heeft. De pilaar waar het gebouw op “rust” zorgt er net voor dat de gevel niet saai wordt. Op een mooi punt komt hij de foto binnen en lijkt te zeggen “hier moet je zijn”. De zwarte verticale balk in het midden onderschrijft dat nogmaals. De strakke lijnen en de symmetrie maken dit een interessante foto om naar te kijken.

Vierde plaats:

tangooo
“tangooo” van *Sinfidel*

Sinne heeft – tot haar grote verrassing – wel eens eerder een Top 5 positie gehaald. Toen met de foto “alone in the world” van haar zoon. We hadden toen kritiek op de uitvoering (scheef, uitbijters, compositie), maar prezen de sfeer. Hetzelfde gaat weer op voor deze foto. Technisch verre van perfect: voeten afgesneden, uitbijters die je aandacht trekken en een niet optimale z/w conversie. Maar wederom zorgt de sfeer in de foto voor een Top 5 notering. De foto straalt dynamiek uit, mede door de stille hoofden en de (bewegings)onscherpe benen/voeten. De foto straalt concentratie uit en zet de scene goed weer in zijn context. De goed liggende scherpte en de donkere kleding isoleert het paar volledig van de rest.

Al met al kunnen we wel stellen dat Sinne de momenten wel ziet. Als zij wat meer aandacht schenkt aan de techniek – maar dan absoluut zonder het gevoel te verliezen – gaan we nog vaak foto’s van haar zien in de Top 5. Wellicht wat meer op ons forum participeren om daar handige tips op te doen. Niet alleen gezellig, maar ook uiterst leerzaam.

Vijfde plaats:

Scheveningen
“Scheveningen” van watzeddehaan

Stiekem liggend op het strand, vooral niet opvallen – voor zover dat mogelijk is met een DSLR – heeft Watze deze foto getrokken met een 200 mm (300 mm FF-eq). Straatfotografie – want daar mag je deze foto best onder scharen – heeft een zekere lef nodig. Je moet uit je comfortzone treden en dat is best een moeilijke stap. Aan de andere kant wil je de mens grijpen in zijn normale doen – hetgeen hier volledig is gelukt – maar iets dichterbij had hem wel veel prominenter gemaakt. Een ander voordeel zou zijn dat je iets meer vrijheid krijgt in je compositie. Het zou mooi zijn geweest als de positie van de man nog net links van de pier was geweest. De scherpte compenseert deze kleine kanttekening, hij is het natuurlijke onderwerp, mede door de goed gekozen plaats in de foto. De belichting is mooi – de kleine uitbijters in zijn witte pak zien we graag door de vingers, al is het alleen al omdat er nog meer dan voldoende tekening aanwezig is. Al met al een mooie plaat die we met plezier presenteren in onze Top 5.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Westfriedhof Slot-Schloss Charlottenburg Berlin

Red Deer .. in the backlight

10 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-21)”

 1. Gefeliciteerd winnaars! Schitterende foto’s weer deze week!

  Persoonlijk favoriet voor mij is de foto van Stephan; wat een schitterende kleuren en een mooie scence en reflectie!

  De nieuwe site ziet er strak uit trouwens!
  Het viel me op dat alle oude comments weg zijn? En er moet een nieuw account aangemaakt worden?

 2. Prettige en genuanceerde beschrijvingen van de diverse mooie foto’s en ook nog feedback! Bedankt voor jullie keuze.

 3. Heel erg bedankt voor de eer van de eerste plaats! (Hoop niet dat het lag aan de vakantie van enkele juryleden :-)) Voor de rest heel erg mooie platen en ik had eigenlijk verwacht de eerste eervolle vermelding er met de eerste plaats vandoor zou gaan, dat was mijn favoriet!

 4. helaba, amai super blij dat ik er weer tussen sta!!! super merci, en ook voor de tips!! ik ga nu naar de academie om aan men techniek te werken 😉 en een kleine voetnoot: ik ben van het vrouwelijke geslacht 🙂 nogmaals super merci en proficiat aan de andere winnaars!! zeker terecht! vriendelijke groetjes

 5. Hartelijk dank voor de toegekeerde derde plaats. Voel mij bijzonder vereerd door de stimulerende (en ego-strelende) beschrijving. Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *