FV Flickr Top 5 (2-20)

Naar aanleiding van de geplaatste foto’s hadden we deze week weer goede discussies binnen de jury, waarmee onze blik in de toekomst – hopelijk – weer wat scherper wordt. Aanleiding waren een aantal foto’s die er om één of andere reden uitsprongen. Een diepgaande discussie werd gevoerd over de “Mursi Woman” die uiteindelijk op een vierde plaats is geëindigd. Zoals de trouwe lezer van onze Top 5’s wel weet zijn wij geen voorstander van (overdreven, maar wat is overdreven?) vignetting. De “Mursi Woman” heeft een bijzonder geprononceerde vignetting. En de discussie was daar… Waarom dat de foto het toch tot de Top 5 heeft geschopt kun je in ons commentaar lezen.
De vijfde plaats wordt ingenomen door een foto (“Goodmoohning!”) die in het verleden geen discussie op zou roepen. Zo mooi en zo sfeervol, dus die kwam er gewoon in. Nu is dat echter anders. Een jurylid durfde zelfs te opperen dat het een 13 in een dozijn foto is. Wel mooi, maar niet bijzonder. Onze maatstaven wijzigen blijkbaar met de week en de lat komt steeds hoger te liggen. De sfeer in de foto heeft toch voor een Top 5 notering gezorgd.
De derde plaats (Swoooosh!!! Tower Bridge) is een herplaatsing van een opnieuw bewerkte foto. Wat moesten we daar mee aan? De beslissing is duidelijk, hij staat in de Top 5, wat niet wil zeggen dat we herplaatsingen (zonder duidelijke toevoegingen) per definitie mee laten lopen in de selectie.
Al met al weer voldoende stof tot nadenken en is het nu tijd om te genieten van onze bijzondere Top 5.

Weekwinnaar:

Ochtend moment... ergens op 't Hoogeland...“Ochtend moment… ergens op ‘t Hoogeland…” van jeeeweee

Unaniem scoorde deze foto erg hoog bij bijna alle juryleden. Bijna, omdat één jurylid minder te spreken was over de toegepaste crop. Als een slecht nieuwsbericht beginnen we daar dan maar mee, om daarna lovend te eindigen. Het jurylid had zijn bedenkingen of de foto op  deze panoramaview er beter op werd. Zou het niet beter zijn om links wat er vanaf te halen, zodat de koeien ook minder centraal zouden te komen staan. De andere juryleden vonden dit kennelijk nog niet eens een discussie waardig (of hadden we al genoeg discussiestof?), dus hij stond alleen :). Dus maar gauw over naar de positieve waarderingen.
Kennelijk slingeren de sloten op ‘t (Groningse) Hogeland of is het een (natuurlijk) beekje? Het biedt in ieder geval een aantrekkelijke basis voor landschapsfotografie. De hele voorgrond is sloot. Iets meer daarvan had best gemogen, wat te bereiken was geweest met een iets hoger standpunt. Als bijkomend voordeel zouden de koeienkoppen in de weerspiegeling ook net vrij zijn gekomen van het kroos. Desondanks een goed semi-panorama beeld van het weidse landschap. De nieuwsgierige koeien worden mooi uitgelicht door de ochtendzon. Belangrijk voor de dieptewerking en de compositie zijn de koeien die zich verder weg in het water spiegelen. Een verrassend frisse en grappige foto, waar de sfeer goed inzit. Als kanttekening vinden we de riet-/graszoom rechts een ietsjepietsje teveel opgelicht. Eindigen we toch nog met iets “negatiefs”…..

Tweede plaats:

There is no escape possible
“There is no escape possible” van powerfocusfotografie

Een goed doordachte foto met een even goed doordachte titel. Het koren lijkt te berusten… Treurend ogend laten ze de kopjes al hangen, er is geen ontkomen aan hun lot, konden ze maar weglopen….
Goede keus om het scherptegebied klein te houden. Je voelt je daardoor meer betrokken bij het “lot” van de halmen omdat ze mooi los komen van de achtergrond en daardoor meer “individueel” werken. Het maakt de foto een stuk interessanter. Toch vertelt het onscherpe gedeelte het volledige verhaal. Leuke zomerse foto met een verhaal.

Derde plaats:

Update 2013 / Swoooosh!!! Tower Bridge / London
“Update 2013 / Swoooosh!!! Tower Bridge / London” van zzapback

Een herplaatsing van deze opnieuw bewerkte foto van Rob. Het werk krijgt een plaatsje in een boek dat gaat over het Europese verkeer. In totaal komen daar 8 (opnieuw bewerkte) foto’s van Rob in. Normaal skippen we herplaatsingen (ook al is dit dan geen echte herplaatsing, want dat zou echt uit de boze zijn) direct. Deze foto sprak ons echter zo aan dat we hem door lieten gaan èn er zijn ook duidelijke veranderingen waar te nemen t.o.v. de vorige versie. Het is een foto die je aan moet spreken, en dat deed hij niet bij alle juryleden, desondanks toch nog een derde plaats.
Het plaatje zou zo uit een Harry Potter film kunnen komen. Door de zeer goed gekozen sluitersnelheid vliegt de bus letterlijk de foto in dankzij de oplichtende “snelheidsstrepen”. Een perfect gekozen camerastandpunt zorgt dat de stoeplijn het oog richting Tower leidt. Daarna trekt de groen/blauwe brugboog je blik naar de rechterkant en de details die daar te zien zijn. De felle kleuren passen goed bij de dynamiek en het verhaal van de foto. De perspectivische vertekening – je moet er van houden – zorgt in dit geval voor nog wat extra spanning.
Succes met het boek Rob!

Vierde plaats:

Mursi woman with lip plate
“Mursi woman with lip plate” van Nicole Cambré Photography…

Extreme vignetting levert extreme discussie op. Niet vanzelfsprekend natuurlijk. Normaal zou het helemaal geen discussie opleveren,maar in dit geval….. Eén ding is zeker, het heeft er wel voor gezorgd dat de foto niet hoger eindigt dan de vierde plaats. Maar laten we de foto eens verder uitdiepen: bij het zien van deze foto weet je niet of je nu bang moet worden, of medelijden moet hebben. Het hoofd met de versieringen doet denken aan het 16-de eeuwse (groente)portretschilderwerk van Giuseppe Arcimboldo (we hebben een kenner in de jury zitten!). De versieringen op de arm lijken prehistorisch en de schotellip is niet alleen zielig in onze westerse ogen, maar lijkt ook te horen bij iemand van een andere wereld. De lipschotel wordt alleen gedragen bij speciale gelegenheden en tegenwoordig vooral voor de toeristen (het Volendam effect) ingedaan. Eigenlijk is het dus allemaal doodzielig. Desondanks leefden (en leven) deze mensen in hun eigen wereldje met hun eigen gebruiken en dat gegeven is door de fotograaf goed uitgebeeld, vooral door de sterke vignetting. Hierdoor lijkt de vrouw – weliswaar als een zielig vogeltje – in een ei of cocon te zitten: het eigen wereldje. De harde bewerking past in dit geval goed bij de dramatiek van het onderwerp.

Vijfde plaats:

Goodmoohning!
“Goodmoohning!” van Robert Weijers

Robert vertrek blijkbaar vrij vroeg naar zijn werk. Zo vroeg dat hij de tijd heeft om even om te rijden en dan een foto als deze te maken. Een manier van onthaasten waar “Zwitsers Leven” jaloers op zou worden. Toch scoort de foto niet hoger dan de vijfde plaats, omdat we dit soort fraaie foto’s geregeld tegenkomen in onze Flickr-groep. Is dat een diskwalificatie van de foto? Nee, absoluut niet, maar als jury word je dan wel kritischer. Regelmatig stellen we elkaar vragen waarom bepaalde foto’s niet in de voorselectie zitten. Steevast is dan het antwoord dat we dat soort foto’s al zo vaak gezien hebben. Goede tot uitstekende foto’s missen daardoor de boot; de keerzijde van een steeds beter wordende groep. Deze foto heeft het echter nog net gered en als we zeggen net, dan bedoelen we ook net… Voor hetzelfde geld had hij bij de eervolle vermeldingen (wat ook niet slecht is tegenwoordig) gestaan want het verschil in punten was het absolute minimum.
Toch een mooie sfeervolle zonsopkomst met lage nevel en mooie pasteltinten. Vaag zien we nog wat bomen in de verte. Er is vermoedelijk nog wel flink nabewerkt met wat tegenhouden en doordrukken om zodoende land en hemel in dezelfde toonwaarde te krijgen. Al met al toch een erg plezierige foto om naar te kijken.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Grundsee Lötschental near the Langgletscher Blossoming in spring

Gewone pad - bufo bufo Kinderdijk

Deel dit

5 antwoorden op “FV Flickr Top 5 (2-20)”

  1. Ik denk dat Jeeeweee de foto heeft aangepast en daarom url veranderd is. omdat dat deze hier niet meer te zien is maar wel als je er op klikt

    1. Ziet het inderdaad naar uit….

      Ik zal er straks eens naar kijken. Ik moet me nog behoorlijk inwerken, wil er morgen een nieuwe Top 5 zijn. En daarna is dit een fluitje van cent om te wijzigen.

  2. Wow Jeeeweee (Jan) en powerfocusfotografie (Henk), gefeliciteerd met jullie behaalde eerste en tweede plek. Het zijn ook prachtige foto’s. Ook de andere foto’s zijn erg mooi, ook gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *