FV Flickr Top 5 (2-2)

Na lang wachten, zeer lang wachten dient de lente zich toch eindelijk aan. De narcissen en krokussen zijn door dit voorjaar nauwelijks tot wasdom gekomen, de tulpen, daarentegen, zij het verlaat, hebben daar wat minder last van.
Zoals uit de Top 5 en eervolle vermeldingen blijkt, zijn er naast twee tulpen foto’s ook andere tekenen van de lente. Het mooie licht in de foto van Guy en de heerlijke motor van Hans. Meer lentegevoel dan dit kun je eigenlijk niet verwachten.
Wederom was het moeilijk kiezen voor ons en ondanks de eervolle vermeldingen zijn er veel foto’s die hier niet te zien zijn en die eigenlijk wel een plaatsje verdienden. 

Weekwinnaar:

Waiting for the flowers
“Waiting for the flowers” van zilverbat.

Als de zomer zo lang gaat duren als de lente op zich laat wachten, dan hebben we menig goeds in het vooruitzicht. Uitzonderlijk laat verschijnen nu pas de eerste lentefoto’s in onze Flickrgroep. Geeft dat de foto’s een streepje voor? Gaat de jury ze daardoor hoger waarderen? Je weet het niet, de psyche van de mens is complex. Feit is dat deze foto tot weekwinnaar is gekozen en door de verschillende juryleden uitsluitend eerste en tweede plaatsen toebedeeld kreeg. Het was ook de enige foto die unaniem werd genomineerd.
Wat maakt deze foto in onze ogen dan zo bijzonder, het zijn toch gewoon wat tulpjes tegen een blauwe lucht. De foto maakt door zijn uitsnede de indruk van een panoramaopname. Dit effect is verkregen door een echte groothoek (10mm, 16 mm FF eq.) en een vrij smalle uitsnede. De lensvertekening werkt mee aan de opbouw van de foto. Waar het bij architectuur nog wel eens stoort, heeft het hier juist enkel positieve invloeden. Vervolgens zien we het standpunt vanwaar deze foto genomen is. Relatief laag bij de grond, waardoor de bloemen majestueus worden en prachtig afsteken tegen de lucht. De belichting is perfect in orde, al blijft de foto als geheel een donkere indruk maken. De zon zal ergens rechts hebben gestaan, maar het gebrek aan (harde) schaduw vertelt dat de wolken hem de weg versperden. Toch zien we in zowel de tulpen als in de wolken de positie van de zon duidelijk terug. De donkere delen/bladeren, die normaal in dit soort gevallen helemaal dichtslaan, zijn hier (door de nabewerking?) goed doortekend en er is zelfs een lichtspeling te vinden, waarbij de bloemblaadjes neonachtig oplichten. Zeer zeker speelt het gebruik van ProPhoto RGB als profiel hierbij een belangrijke rol. Dit profiel biedt gewoonweg meer bewerkingsruimte dan Adobe-RGB en veel meer dan sRGB. Veelal een “onderbelicht” stukje in de nabewerking die maar bij weinig mensen bekend is.

Tweede plaats:

V-Power,......
“V-Power,……” van Hans Viveen

De motoren mogen weer de frisse lucht in. Ook al zo’n lente gebeuren. Dit is niet alleen een stoer, cool, vet of gaaf asfaltmonster; het is ook nog eens gaaf vastgelegd. De panning is uiterst strak en de motor met berijder zijn superscherp. Het vele zwart in het onderwerp maakt het er niet makkelijker op. Desondanks is in de donkerste delen nog detail te zien, terwijl de door de zon beschenen hoge lichten niet zijn uitgebeten. Mooi ook het zonnetje en de spiegeling in de brandstoftank. Zeker technisch een knap stukje werk.
De foto had nog iets meer snelheid kunnen krijgen door de motorrijder minder centraal te plaatsen. Dit heeft echter als nadeel dat het sensorvlak niet meer parallel aan de motor staat en dus partiële onscherpte op gaat treden. Dat is nu niet het geval en dat is natuurlijk een grootpluspunt in dit geval.

Derde plaats:

Birches in gold
“Birches in gold” van Guy L Janssens

Ook dit is een lentefoto, al doet het sfeertje nogal herfstachtig aan, met de bruine blaadjes op de voorgrond. Ook hier is gekozen voor breedbeeld, maar nu in combinatie met een telelens. Hierdoor krijgt de foto dat typisch gedrongen uiterlijk, waardoor voor- en achtergrond dicht op elkaar komen te staan. De berkenstammetjes staan nog net in de schaduw, waardoor ze prachtig blauw/grijs afsteken tegen de door de zon goud gekleurde achtergrond. Het onscherpe gras, laag op de voorgrond, geeft een mooie dieptewerking, die wordt versterkt door de zonnevlekken in de lage begroeiing achter de berken.

Vierde plaats:

STA_4610
“STA_4610” van Acqua & Sapone

Deze week vonden we twee erg mooie foto’s van Acqua & Sapone in de reeks. De andere is misschien net iets over de top, maar dat geldt zeker niet voor deze. Een probleem voor de jury is of je dit soort foto’s nou beoordeeld op de fraaie foto, of op het prachtige model. Hoe zou deze foto eruit zien als we daar een andere vrouw of man neerzetten, met minder uitstraling en minder beauty? Vinden we dan de foto nog steeds goed, of is hij vervallen tot een middenmoter? De meningen binnen de jury waren daarover verdeeld.
De uitlichting van de foto is erg mooi en Acqua & Sapone is bijna synoniem voor technische perfectie. Een diafragma van f/18 op een D700 (FF-camera), zorgen voor een groter dan normale scherptediepte in portretfotografie. Wat ons betreft een goede keuze, die zeer zeker bewust is gemaakt. De foto vertelt een verhaal, een verhaal die ieder voor zichzelf in mag vullen, maar zeer zeker bijdraagt aan de kwaliteit.

Vijfde plaats:

Reflection
“Reflection” van Pjerry

Na lange tijd van “afwezigheid” heeft Pjerry weer een foto in onze groep geplaatst. We waren de foto al eerder tegengekomen in de maanduitdaging 9 (ruitweerspiegelingen). Reflectiefoto’s leveren vaak boeiende beelden op, omdat je min of meer gedwongen wordt er langer naar te kijken, al was het alleen maar om vast te stellen wat zich nu eigenlijk achter het glas bevindt en welk deel wordt gereflecteerd. Voor deze foto is bewust gekozen voor een scherpstelpunt achter het glas, met een kleine scherptediepte (f/2.8). Met alles scherp zou de foto drukker en rommeliger worden. Ook de uitsnede is zorgvuldig gekozen. De grijsblauwe pop (zo eenzaam) lijkt haar soortgenoten in het warme licht aan de andere kant van de straat te vragen of ze bij hen mag komen. Een goed gecomponeerde foto met mooie tegenstellingen, zowel in scherpte als in kleurtoon.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

It is not over until DSC_0028_Festively decorated diner............

» One Day in Amsterdam - Metro [#1]

Het was weer een fantastische week voor de jury, met erg veel mooie inzendingen. Zou je nou wel eens willen weten welke inzendingen nog meer door de jury besproken werden, word dan jurylid en neem contact op met Pierre Timmermans op Technyx en lever een bijdrage aan deze wekelijkse uitgave.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *