FV Flickr Top 5 (2-19)

Deze keuze van deze week kenmerkt zich door toch wel een verdeelde jury bij een aantal foto’s. Zo moest er nog wel even gediscussieerd worden over de bezetting van de vijfde plaats en is de knappe foto van de motorrijder – die het uiteindelijk met een eervolle vermelding moet stellen – zo uitgebreid besproken dat hem dat misschien wel een Top 5 plaats heeft gekost. Dat is echter koffiedikkijkerei, want zelfs wij weten dat niet. Tot slot is er nog een foto van een blad, die de helft van de jury als één van de beste foto’s van deze week zag, terwijl de andere helft er totaal geen punten aan toe kende…..
Architectuur laat het deze week volledig afweten, of je moet Suvereto daar nog (net) onder rekenen, die per definitie eigenlijk al niet verder zou kunnen komen dan een eervolle vermelding omdat Raymond al in de Top 5 vertegenwoordigd is. Een “afwijkende” Top 5, maar misschien daarom wel erg interessant. Eén ding is zeker, alle foto’s zijn weer meer dan het bekijken waard.

Weekwinnaar:

A Horseman going to the Bromo Vulcano in Indonesia
“A Horseman going to the Bromo Vulcano in Indonesia” van Ferdi’s – World

Deze foto kwamen we tegen op de site van Nikon Club Nederland. Daar sprak één van de commentaren dat deze foto zo voor National Geographic in aanmerking zou komen. Op een uitnodiging om deze in onze groep te plaatsen ging Ferdi gelukkig in.
Of de foto National Geographic waardig is laten we even in het midden, wie zijn wij om daarover te oordelen…. Feit is wel dat de foto – ondanks een nek aan nek race – deze week als winnaar uit de bus is gekomen.
De foto valt in de eerste plaats op door de prachtige sfeer van het goudgele licht in de achtergrond met als tegenstelling het blauw van de helling op de voorgrond. Huisjes en pagodes vormen een menselijke touch in deze ruige omgeving. De silhouetten steken scherp af. Op de voorgrond een droge rivierbedding met – ijzersterk – de stof opwerpende ruiter. Ondanks de f/2.8, 50 mm (75 mm FF-eq) oogt de foto zeer scherp, misschien zelfs onwezenlijk scherp. Belichting en de speciale bewerking zijn uitstekend.
Ondanks deze lovende woorden was er ook kritiek: met name diezelfde kleuren; die niet helemaal kloppen (te weinig blauw). Meer blauw zou volgens dat jurylid de contrasterende kleuren ten goede komen. Daarnaast rijst de vraag of er niet nog meer uit deze foto te halen valt. Belangrijke punten op het gebied van opvattingen – natuurgetrouwheid – en smaak.
Blijft dat het een mooi exotisch landschap is en het knopje op het juiste moment is ingedrukt met de subtiele ruiter op de voorgrond.

Tweede plaats:

13G38102-1
“13G38102-1” van watzeddehaan

Een andere nieuwkomer is Watze. Het krijgt er een beetje de schijn van dat nieuwkomers een streepje voor hebben bij de jury, echter niets is minder waar. Nieuwkomers worden veelal gespot, omdat de foto van hem/haar opvalt. Dat de foto dan vervolgens hoog gaat scoren bij de jury (waarvan het grootste deel overigens niet weet dat de foto op uitnodiging is geplaatst) ligt dan natuurlijk ook wel voor de hand.
Eigenlijk is het een heel gewone foto, maar toch blijft hij boeien, door het erg mooie standpunt, de fijne kleurtonen (twee) en de intrigerende compositie. Het centrale glas met steel, waar ook de scherpte ligt, is opgenomen door een deel van een glas met blauwe vloeistof. Vermoedelijk achteraan en onscherp een glas met groene vloeistof. Door de breking van het glas ontstaan mooie kleurpatronen en composities. Er is op een leuke en originele manier gespeeld met de dynamiek van kleurschakeringen, lichteffecten en compositie. Al met al een boeiende plaat , waar we lang naar kunnen kijken.

Derde plaats:

The Edge
“The Edge” van 50D-Ray

Bijna dezelfde kleuren – maar dan minder subtiel uitgevoerd – komen we tegen in de foto van Raymond. Het omkeren van lenzen is in op dit ogenblik. De resultaten zijn vaak boven verwachting. Maar hier deed Raymond nog iets meer dan alleen omkeren, hij tapete (!) een omgekeerde 50mm f/1.8 op een 70-200mm lens. Hierdoor ontstaat een extreem kleine DOF. Raymond is nooit vies van een leuk experiment…. Uit zijn “prijsvraag” op Flickr kwamen twee personen naar voren die het onderwerp herkende: een iets verbrede tand van een gebaksvork (had jij het herkent??).
We gaven al aan dat de kleuren minder subtiel zijn. De uitlichting is zelfs tamelijk hard, maar zorgt wel voor een spannende diagonaal lopende slagschaduw. De blauwe kleur werkt vervreemdend, wat waarschijnlijk ook de bedoeling is. In hoeverre de kleuren reëel zijn of later er in de nabewerking zijn aangebracht is voor ons een vraagteken. In ieder geval kunnen we de groene kleur niet direct thuisbrengen.
De vreemd verlopende vignettering (crop?) had wat ons betreft wat minder gekund, maar we onderkennen ook dat deze wel belangrijk is voor het overall beeld. Een foto die leuk is door de gebruikte techniek en zijn intrigerende beeld, maar na korte tijd ook wel eens snel tegen kan gaan staan. Het zou een spannender en “blijvender” plaat zijn geworden als de kleurbalans op de grensvlak van twee verschillende kleuren gezet zou zijn. Met andere woorden leuk en zeker bewonderenswaardig om een keer als kunstje te proberen, maar er is naar ons idee in de nabewerking en/of in de voorinstellingen in de camera wel meer uit te halen.

Vierde plaats:

Leaf The Drops
“Leaf The Drops” van Milan.Photography

Weer eens een foto die vreemd stemgedrag bij de jury liet zien. De helft van de jury selecteerde de foto niet voor de finale. Maar de andere helft was deze week genoeg om hem wel in de finale te krijgen… De helft van de jury gaf hem vervolgens geen punten in diezelfde finale, maar bij de andere helft scoorde hij unaniem in de hoogste regionen. Genoeg punten voor een vierde plaats, al met al.
Het is een bijna minimalistische low-key foto, waarbij je je kan afvragen of de onscherpe druppel niet net teveel is. Hoe subtiel (en minimalistischer) zou maar één druppel zijn geweest… De structuur van het blad komt door het strijklicht mooi uit. Mooi ook het bladgroen met zijn lekkere dikke kleuren en dat ook nog in de druppel zichtbaar is. De lijnen van het blad voeren naar de druppel, die op een sterk punt in het zwarte vlak is gezet. Al met al een spannende compositie waarbij we ons wel afvragen wat er nou precies in de druppel gereflecteerd wordt.

Vijfde plaats:

The Rolling Stones in Dordrecht
“The Rolling Stones in Dordrecht” van mrtungsten62 – Orvil

Een harde strijd om de vijfde plaats werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van (wederom) een Top 5 positie voor een foto van Frank. Een foto die opvalt door de sterke lens vertekening en de bijzondere kleuring, een kleuring waar niet de gehele jury enthousiast over was (m.n. het aandachtstrekkende oranje vlak links). Ondanks het eerste shock effect zijn er veel leuke details te zien, zoals het fietsertje, dat links de etalage komt binnenrijden, de H&M sticker rechts, de doodshoofdring, de subtiele verwijzing naar zijn website, enz. Technisch goed uitgevoerd en een zeer knappe bewerking, waarbij we ons afvragen hoe alles (de rollende stenen en de stenen van de straat bijvoorbeeld) er scherp in is gekomen. Al met al heeft Frank er weer iets bijzonders van gemaakt.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde en zeer de moeite waard:

The need for speed #2 Boothstock2013-1

Suvereto

View from the top of the Bromo Vulcano on Jawe Indonesia Mariëlle, Buckinghamshire 2013: To the manor born (Explored)

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *