FV Flickr Top 5 (2-18)

Deze week blijken bijzondere foto’s van personen favoriet te zijn. Eén ervan is een “gewoon” portret, maar de andere, waaronder de weekwinnaar, zijn wat onverwachter van opzet. Spelen met het licht van een aansteker tijdens het blauwe uurtje en een vochtige actiefoto met de knap gevangen laatste directe straaltjes zon, completeren dit rijtje van drie. Een strandfoto, waarin de op het strand geworpen lange schaduwen door de ondergaande zon ons de foto inleiden en een vogel die hoognodig naar de kapper moet, maken de Top 5 compleet. Ondanks dat het einde van de dag de rode draad van de week is, zijn alle foto’s weer erg gevarieerd.
De rol van de zon, in deze tijd van het jaar, wordt nog eens extra onderstreept bij onze beide eervolle vermeldingen.

Het slechten van de 10.000 grens (10.207 foto’s), een grotere Flickr-groep dan ooit (621 leden) – hoewel de groeisnelheid wel een veertje heeft moeten laten de afgelopen maanden – en een record aantal van 258 geplaatste foto’s in één week zijn zaken die deze week opvallen. Dat alles gaat gepaard met een steeds maar stijgend niveau, wat de jurering er eigenlijk niet makkelijker op maakt, maar zeker wel leuker.
Zin om deel te nemen in deze jury? Stuur dan een PB naar Pierre Timmermans op de FV-site of een mail naar Pjerry op Flickr. Nieuwe juryleden zijn en blijven zeker welkom.

Weekwinnaar:

Light
“Light” van m0nt2

Een Nikon D50, met daarop een 50mm f/1.8 objectief (75mm FF-eq) die tot zijn limiet gepusht wordt (f/1.8) en Joost achter de camera maken van dit toch wel gewone onderwerp een heel bijzonder plaatje. Tijdens het blauwe uurtje wordt op een terras/boot (?) een sigaret aangestoken. Gezien het standpunt (kinhoogte) vanaf statief of met een vreselijk vaste hand (0,3 sec) geschoten is de scherpte op voldoende hoog niveau. Het blauwe uurtje met de mooie kleuren aan de horizon maken de sfeer compleet. Een mooie diagonaal van het lichaam en een contralijn die via de blik en sigaret naar vlam loopt, maken het een mooie compositie. De f/1.8 zorgt voor het extreme bokeh, mooi, maar tevens is daar – maar daar kan de maker niets aan doen – nog wel wat winst in te halen. De “rondjes” zijn bijna ruitvormig en het zo geliefde zachte licht daarin wordt ernstig verstoord door een harde rand aan de linker- of rechterkant afhankelijk van de plaats in de foto.

Tweede plaats:

Splash
“Splash” van 50D-Ray

Bij deze foto van Raymond speelt ook het avondlicht een belangrijke rol. Op een afstand van ongeveer 4 meter heeft hij dit spektakel vastgelegd met een brandpuntsafstand van 31 mm (ca. 50 mm FF-eq) en 1/1000 sec; snel genoeg om de scene te bevriezen. Het avondlicht/tegenlicht gevangen in de druppels en die haar haar prachtig oplichten maken deze opname tot wel een zeer bijzondere opname. Een mooi gevangen moment en op het hoogtepunt vereeuwigd. De gebogen diagonaal van het opspattend water doet het goed tegen de horizon; het oog trekt naar het lichtste punt, nog eens extra ondersteunt de verticale lijn van het lichaam.

Derde plaats:

IsyJessiFlo 595 III 1200
“IsyJessiFlo 595 III 1200” van Tjele

Een fraai gecomponeerde foto van Yannick, waarin het tegenlicht wederom zijn deel opeist. Dankzij de kleur een beetje een road movie sfeertje; prima als dit de bedoeling was, zo niet dan verdienen de huidkleuren nog wel wat aandacht.
Verder erg mooi uitgelicht. De grootste witte lichtvlek die storend zou kunnen zijn is zorgvuldig gevuld door de hand, welke tevens een lijn vormt naar het gezicht. De blik over de schouder is precies goed. Het lijkt een momentopname, getuigend van een knap samenspel tussen fotograaf en model. De (spannende) achtergrond (parkeergarage?) helpt mee in de compositie met horizontale en verticale lichtbanen.

Vierde plaats:

Towars the lighthouse
“Towars the lighthouse” van phoTom – photography from Stekene

Het goed gekozen standpunt zorgen voor een leuk lijnenspel. De palen vormen als het ware een punt die ons richting de vuurtoren stuurt. Andere lijnen van het strand, met zijn lange schaduwen en lichte delen, en de meerdere lijnen in de wolken gaan ook allemaal (bijna) die richting uit. De scherptediepte begint behoorlijk vooraan in de foto en loopt door tot ver voorbij de vuurtoren. Het nadeel hiervan is dat dissonanten, zoals de voetstapjes op de voorgrond, ook hun deel opeisen en daardoor storend zijn in het totaalbeeld. We begrijpen dat Tom in deze compositie heeft gekozen voor een vrij centrale plaats van de vuurtoren, maar toch vragen wij ons af of een beetje meer naar links niet een nog sterkere compositie op zou leveren.

Eén van de juryleden wist er nog een historisch perspectief aan toe te voegen (hij weet deze toren blijkbaar te staan): de toren blijkt pas kort na de oorlog in zwart/wit te zijn geschilderd. Aanvankelijk was hij geel, toen rood/wit en in de oorlog was hij in camouflage kleuren gehuld (een vuurtoren zou toch eens opvallen 😉 ).

Vijfde plaats:

roze
“roze” van pixeltje 1

Marja is sinds kort ook actief in onze Flickr-groep. Ze is echter een oud-bekende, omdat ze al lange tijd veelvuldig op het forum aanwezig is. Altijd bereid kritiek op haar foto’s in ontvangst te nemen en met de aan- en opmerkingen aan de slag te gaan in haar volgende creaties. Dat deze werkwijze resultaat oplevert getuige deze roze veerdos. Een foto die op haar fotoclub ook al hoge ogen had gegooid. We sluiten ons daarbij aan door deze foto met een vijfde plaats te vereren. Een leuk moment, technisch goed vastgelegd. Belichting, kleur en scherptediepte zijn allemaal goed voor elkaar.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Sunkiss Ballooning Give an ass oats and he runs after thistles.

Bedankt voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *