FV Flickr Top 5 (2-17)

Soms komen er in onze groep mensen bij die direct hoge ogen gooien. We hebben ze in het verleden wel vaker voorbij zien komen. Vorige week hebben we zo iemand gehad in de persoon van mrtungsten62 – Orvil die toen direct met zijn eerste foto in de Top 5 terecht kwam. Deze week weet hij twee sfeervolle platen te produceren waarvan er één weekwinnaar is geworden en de andere een eervolle vermelding heeft gekregen. Gelukkig is hij niet de enige die opvalt. Iets langer geleden is avb.photo in de groep gestapt en ook die zijn we al vaker tegengekomen. Vandaag verrast hij ons met wel een zeer bijzonder detailopname van een fiets.
De andere foto’s in de Top 5 zijn ook al van bekende “oud-gedienden” die hun sporen meer dan verdiend hebben. Reden genoeg om al deze foto’s te gaan bekijken.

Weekwinnaar:

Romancing the bridge
“Romancing the bridge” van mrtungsten62 – Orvil

Florence de stad van cultuur, beelden en de Ponte Vecchio. Deze laatste brug is al veel in beeld gebracht, met zeer wisselde resultaten. In deze foto van Frank maakt hij maar een klein onderdeel van het geheel uit, zelfs een ondergeschikte rol omdat het hier decoratie is voor een overweldigend stadsgezicht. De kleuren zouden je doen vermoeden dat het een foto is, die is genomen in het gouden uurtje. Niets is minder waar, de Exif geeft een tijdstip van 1:55 uur ‘s middags prijs, het moment waarop het licht op zijn hardst is (of staat het tijdstip fout in de camera van Frank?). De belichting en de nabewerking zijn dus dik onder controle. Maar daar blijft het niet bij. De compositie is ook van uitzonderlijke klasse, met zijn herhaling van bruggen, de semi-diagonaal lopende rivier, die je de foto intrekt, en een fraai samenspel van horizontale en verticale lijnen. De kleur en de softness van de foto combineren perfect en roepen een romantische sfeer op. Een plaatje waar je uren naar kunt kijken en waarin je steeds nieuwe dingen blijft ontdekken. Heb je bijvoorbeeld het vliegtuigje helemaal links al gezien?

Tweede plaats:

I was France
“I was France” van birgitt surma

Na een tijdje in onze groep wat minder actief te zijn geweest, komt Birgitt met een foto waarin duidelijk haar handtekening te herkennen is. De dromerige sfeer kan zij als geen ander overbrengen. Een mooie compositie waarbij de kijkrichting goed voor elkaar is. Of je nu begint bij de zon en eindigt bij de vrouw of juist andersom, beide geven een prettig verloop dat altijd door de rest van de foto ondersteund wordt. Het schaduw deel, waar je pas in tweede instantie naar kijkt, is absoluut niet saai door golving in het land en de herhaling van strobalen. Het strijklicht door het haar, ondersteunt door een mooie scherptediepte op de juiste plaats maken de foto af.

Derde plaats:

spokes 2
“spokes 2”  van avb.photo

Je moet even kijken, maar dit is weer een foto van een fiets. Een voorwerp waarvan je op het eerste gezicht niet zou verwachten dat er zulke mooie en aparte foto’s van gemaakt kunnen worden. Het tegendeel blijkt waar. Het is niet zo maar een fiets, het is een heel bijzondere, die je niet dagelijks tegenkomt met zijn gedraaide stralende spaken. Dat viel avb.photo blijkbaar ook op en wist dit met een boeiende compositie vast te leggen. Scherpte en belichting zijn bij deze close-up erg goed gekozen. Alle details zijn zichtbaar. Extra aandacht verdient de tekst op de vork nog, die verraad in welk kader deze foto is gemaakt.

Vierde plaats:

Mmmmm, Ice Cream
“Mmmmm, Ice Cream” van Tom Roeleveld

Productfotografie is voor veel (hobby-)fotografen niet direct de tak van sport waar ze zich mee bezighouden, tenzij je een Internetwinkeltje runt natuurlijk. Er zijn verschillende (technische) factoren die deze vorm van fotografie erg lastig maken, maar echt spannende foto’s levert het meestal niet op. Totdat je eens op een idee komt om het heel anders aan te pakken. Je pakt de twee basis kleuren van het leven (roze en lichtblauw, de babyshop ligt er vol mee…), een 85 mm f/1.8 @ f/2.2 en zorgt dat alle facetten kloppen. Het nagellak past bij het ijsje, de jurk bij de achtergrond, het standpunt is op de hoogte van het ijsje, enz. Door de geringe scherptediepte krijg je dan plots iets heel aparts, iets dat je zo op een billboard zou willen aanschouwen. Originaliteit en goede uitvoering zijn hier toch wel de kernpunten.
Een klein kritiekpuntje is wellicht de huidskleur daar zit nog wat te veel magenta en blauw in.

Vijfde plaats:

Happy
“Happy” van Riechard

Portretfoto’s van kinderen is normaliter niet onze eerste keus. De foto’s hebben voor de maker vaak een grote emotionele waarde, maar qua foto zit er dan meestal niet zoveel in. Wil je toch in onze Top 5 terecht komen, dan moet je toch wel iets bijzonders hebben gedaan. Naar ons idee heeft Riechard dat, zodat het zowel fototechnisch als qua sfeer een interessante foto is geworden. Hij heeft een z/w high key opname gemaakt met een 50 mm lens (80 mm FF-eq.), waarbij de scherpte meer dan perfect op de ogen ligt en door een keuze van f/2.2 een zeer geringe scherptediepte heeft, zodat al het “onnodige” nu eens lekker niet in focus is. De uitlichting staat goed, of zou de softbox nog een tikkeltje hoger moeten? De belichting is dik voor elkaar, hetgeen toch best wel wat zorg vereist bij zo’n high-key opname.
Er zijn ook juryleden die de foto best ook in kleur zouden willen zien. Kleur lijkt ons absoluut niet misstaan in deze foto.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Two girls on a sofa.... Kasteel Heemstede / Castle Heemstede

Mindblowing impressions from Firenze

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *