FV Flickr Top 5 (2-16)

Het is al vaak gezegd, dat fotografie het spelen met licht is. Maar als dat licht aanwezig is, dan gaat het om het moment, het zien van wat er om je heen afspeelt. Natuurlijk komen zaken als technische uitvoering, compositie, sfeer en al dat soort dingen ook om de hoek kijken. Als het allemaal – naar ons idee – klopt, dan maak je grote kans in de Top 5 te belanden. Het moment van fotograferen vormt de belangrijkste rode draad in onze selectie van vandaag. Dat moment zien en vervolgens goed vastleggen, is de kick waar we het vandaag in menig foto over gaan hebben.

Kijk zelf maar en oordeel; neem geen blad voor de mond en deel je mening wat je van de selectie vindt.

Weekwinnaar:

MENS...
“MENS…” van avb.photo

Straatfotografie is in het algemeen simpel en rechttoe, rechtaan. Het gebeuren staat, ligt of beweegt zich direct voor de lens. Technisch moet zo’n foto bij voorkeur goed zijn, maar het gaat in de eerste plaats toch om wat zich voor de camera afspeelt. Dat dit simpele toch niet iedereen even goed afgaat zien we dagelijks. Je moet oog hebben voor het moment, voor details en dan ook nog even de juiste lens, de juiste instellingen èn het moet origineel zijn.
Zaken die in deze foto allemaal bij elkaar komen. Deze straatfoto is wat anders aangekleed dan normaal. Het is een spiegeling in een etalageruit. Een hele heldere spiegeling, zonder veel storingen van wat zich achter de ruit bevindt. De tekst  is perfect scherp, tot en met de druppeltjes op de ruit. Direct daarna neemt de onscherpte toe, zodat wel duidelijk is waarom het hier gaat.  Een mooie zwart/wit-omzetting, het goede moment afgewacht, prima camera instellingen èn last but not least: “the two ‘mens’ are in the back” van de foto….

Tweede plaats:

MY boat!
“MY boat!” van Guy L Janssens

Ook in de foto gaat het om het juiste “moment” in combinatie met de juiste sfeer. Had de scholekster niet op die plek gestaan, of had hij daar zitten slapen, dan was de foto al een stuk minder aantrekkelijk geweest. Nu kun je je afvragen wat hij daar aan het doen is. Zoals altijd is hij luid en duidelijk aanwezig en Guy heeft daar mooi gebruik van gemaakt. Misschien wil de vogel inderdaad wel zeggen wat de titel suggereert: “Dit is mijn plek…”.  Verder is het een rustige avondstemming, met mooie kleuren. De boot, vogel en ton zijn bijna een silhouet, maar toch worden alle details fraai prijsgegeven. De scherpte ligt goed bij de vogel. Het touwwerk zorgt voor wat extra lijnen. Mogelijk zou de foto zonder die attributen wat steriel gaan werken. Prettig voor het oog is ook de van de boeg los liggende ton met nog net dat zwarte streepje helemaal onderaan.

Derde plaats:

Growing older
“Growing older” van mrtungsten62 – Orvil

Op uitnodiging is dit één van de twee eerste foto’s die Frank in onze groep heeft geplaatst. Zijn stream doet ons vermoeden dat we nog veel fraais, zoals deze close-up van een oude roestige fiets, van hem gaan zien.
Er zijn in de foto twee onderwerpen, die diagonaal tegenover elkaar staan. Totaal verschillend en toch hebben ze iets gemeen: de titel. Het stukje fiets is een “roestbak”, oud en aftands. Het plantje is uitgebloeid en bezig met het afsluiten van een cyclus. De foto is gemaakt met hard invallend zonlicht, waardoor het contrast behoorlijk groot is (voor sommige juryleden zelfs iets te veel van het goede en dat geldt ook voor de verzadiging). Hierdoor is de omgeving tamelijk druk en moeten de beide onderwerpen het hebben van de beperkte scherptediepte. Zoals al gememoreerd, is de kleurverzadiging flink opgeschroefd. Aan de ene kant wat veel, maar het helpt wel mee om zowel de ketting en as als ook het plantje wat duidelijker in het beeld te plaatsen. In zwart/wit b.v. zouden ze helemaal verdwijnen in het grotere geheel.

Vierde plaats:

Welcome up...
“Welcome up…” van J@N187

In onze Top 5 hebben we al vaker sfeervolle landschapsfoto’s geplaatst. Zou het niet te veel worden? Zijn we te eenzijdig? We denken het niet. Zo nu en dan komt er een juweeltje langs met mooie sfeer, goede technische ui9tvoering en een prachtige compositie. Kortom een foto waar wat dieper over is nagedacht. Deze foto van Jan hoort wat ons betreft in dat rijtje thuis.
Gezien de titel en de wat nevelige velden betreft het hier een zonsopkomst; in de Exif kunnen we het niet zien, want die stelt Jan niet ter beschikking. Een heel mooi sfeertje. Waar de voorgaande foto’s het vooral van het moment of het verhaal moesten hebben, telt voor deze foto, afgezien van de sfeer, vooral de compositie mee. De slingerlijn van de oever wordt herhaald in de kabbel van het water. Er staat bijna centraal als rustpunt voor het oog een boompje op de andere oever. Het horizontale vlak is verdeeld in min of meer drie gelijke stukken met kleur en/of contrast variaties. En…, de grootste boom staat op het Fibonacci punt. Ongetwijfeld zijn andere composities denkbaar bij deze foto, maar je kan er met plezier naar kijken en bij wegdromen.

Vijfde plaats:

Foggy morning in Holland
“Foggy morning in Holland” van betuwefotograaf

Op de vijfde plaats komen we een erg “controversiële” foto tegen. Controversieel? Ja, juryleden waren of fel voor of fel tegen deze foto. Uiteindelijk heeft hij genoeg stemmen verzameld om net in de Top 5 terecht te komen.
Fel voor, omdat de foto op het eerste gezicht een mooie fijne sfeer oproept, zeker met de nevel op de achtergrond. Het tegenlicht dat de koeien omhult met een lichtlijntje, het oer Hollandse beeld met drie van de vier koeien die zo geïnteresseerd zijn in de fotograaf, dat ze belangrijkste dagelijkse activiteit even laten rusten. Een goede scherpte op de dames, zodat het licht volledig zijn werk kan doen en voor interessante textuur zorgt draagt op de huid.
Fel tegen, omdat het zo hard tegen de zon in fotograferen eigenlijk vragen is om problemen. En die problemen zijn er, volop. De zon bijt op een erg onplezierige wijze uit. De bewerking zorgt nog eens voor een storende halo rondom die zon. De trukendoos is volledig opengetrokken om de sfeer aan te dikken: delen zijn lichter gemaakt, andere delen donkerder, er is (te) veel vignetting toegevoegd. De “tegenstanders” wisten ook niet of het nou om de koeien gaat, de zon en het mooie licht of de felle kleuren,  en is het een eigenlijk wel sfeerfoto…? Kortom; eigenlijk teveel van het goede, en dat kan dan weer slecht worden.
We zijn wel heel benieuwd wat jullie er van vinden.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Guillemins, model 2 I can hear you!

Summer in the City I, Amsterdam Pano

Catching the train Hellevoetsluis Sunset

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *