FV Flickr Top 5 (2-15)

Het fraaie cultuurprogramma Close-Up van de AVRO besteedde dit weekend aandacht aan een architect. Dat was (jammer genoeg) niet Santiago Calatrava, maar het gaf wel enig inzicht in de gedachtewereld van dit “soort” mensen. Iets moois ontwerpen is één ding, dat mooi(s) vastleggen is iets anders. Er zijn veel foto’s te vinden van het werk van Santiago Calatrava, omdat het toch allemaal erg sprekende ontwerpen zijn met fantastische lijnenspellen. Toch heeft de winnaar van deze week er wel een erg originele draai aan weten te geven. Een onderwerp dat we nog niet eerder tegengekomen waren en dan ook nog eens in high key genomen.
Alweer een pakkend portret gemaakt door Elvin, een goed uitgekiende startrail van Bert, een wat klassiekere vroeg-uit-veren-foto van Reina en een close-up van een Spaanse Margriet van Antoon, maken onze Top 5 compleet.

Dat fotografie het schrijven met licht is, komt nog eens extra duidelijk naar voren in onze eervolle vermeldingen. Tijd om maar weer eens een kijkje te nemen.

Weekwinnaar:

CV
“CV” van Adrie_v

Dit maal een wat aparte foto op de eerste plaats. Apart door het onderwerp, want wie fotografeert er nou een CV-radiator… Desondanks is het een boeiende foto. Het meest in het oog springend natuurlijk is het high key effect en het lage camera standpunt. Maar ook de compositie is redelijk uitgekiend. Camera rechts van het midden. Het einde van de gang in het centrale punt en het ronde uiteinde van de radiator valt vrijwel gelijk met het sterke punt van de Fibonacci spiraal.
De deur aan het eind is het verdwijnpunt voor alle schuine lijnen. De verticalen staan allemaal echt verticaal. De spiegeling rechts maakt de foto nog wat interessanter. De scherptediepte is gering  waardoor de high key goed bij de softe foto past. Het voorste CV-koppelstuk ligt redelijk in het focusvlak, zodat je ook ziet hoe zo’n radiator in elkaar zit. Kleuren zijn toto een minimum beperkt met de zacht getinte messing aansluitingen en de rode bordjes (inclusief de spiegeling daarvan). De som van al deze punten is een interessante foto. Overigens is er met wat spelen ook heel goed een vierkante uitsnede van te maken. Iets minder ruimtelijk, maar nog meer diepte en nadruk op de radiator.
Voor deze foto moet je wel naar België. De architect heeft, na de stopzetting van de bouw van de campus in Maastricht,  alleen drie (problematische) bruggen in de Haarlemmermeer op zijn naam staan.

Tweede plaats:

Dark sight / Streetshot  / The Hague
“Dark sight / Streetshot / The Hague” van zilverbat.

Het is alsof je naar een still uit een film aan het kijken bent. Een thriller waarschijnlijk. Er zit een zekere spanning in het shot. Het licht, met de zon in de rug van de fotograaf, laat haar mooi afsteken tegen de sombere achtergrond. De figuur links wordt er nog duisterder door. Beide figuren lijken dezelfde, naar links hellende, houding aan te nemen, wat resulteert in een mooi lijnenspel en herhaling van patroon. Zonder deze extra figuur zou de foto minder verhaal hebben en ook compositorisch minder zijn. De ruimte wordt spannend opgevuld en hij/zij steekt mooi af tegen de lichtvlek. Gezien de tamelijk sterke ruis voor een ISO 100 opname lijkt het een uitsnede of is – minder waarschijnlijk – de ruis opzettelijk toegevoegd. Ondanks dit kleine kritiekpunt, een prachtige straatscène.

Derde plaats:

Untitled
“Untitled” van BertBeckers

Dankzij het Technyx Forum, waar Bert deze foto al plaatste, weten we dat hij ca. 80 foto’s maakte met een belichtingstijd van elk 30 seconden met f/4 en ISO 800. Naderhand zijn deze foto’s manueel samengevoegd, zodat ook nog wat “oneffenheden” (vliegtuigsporen e.d.) weggehaald konden worden. Het roestige kunstwerk, waarvan de bruine kleur mooi tegen het blauw van de lucht afsteekt, stelt een midden in het veld gelegen uitkijktrap voor. Het licht komt van de (bijna) volle maan. De centrale ster is de Poolster, het vaste punt aan de hemel. De diagonaal van het “stuk roest” eindigt vlak bij de Poolster, maar toch net niet (jammer genoeg); beperkingen door de omgeving…. Samen vormen ze het sterke punt in de foto. De wolkjes beneden vullen de leegte mooi op. Al met al een sterke startrail foto, waarbij de klasse bepaald wordt door de zorgvuldige keuze van de voorgrond en een erg fraaie bewerking.

Vierde plaats:

Misty dawn
“Misty dawn” van reintjedevos

De sfeer is prachtig in deze foto. Eén van de favoriete stekjes van Reina (al in meerdere seizoenen vastgelegd). Dankzij de nevel wordt het licht verzacht, tot er in de verte slechts pastelkleuren overblijven. Diepte ontstaat door de steeds lichtere, vage tinten verder weg. De kromming in het water helpt daar nog een beetje extra bij. De boom links, met zijn markante vorm, buigt zich richting zon, die toch wel de aandachtstrekker is in deze foto, met zijn, door de bomen gefilterde, stralen. De hele foto ademt evenwichtigheid uit. Ook technisch is dit een mooie natuuropname.

Vijfde plaats:

Absorb the light
“Absorb the light” van ToonS VisioN

Deze foto heeft qua standpunt veel weg van een eerdere Top 5-foto: de “Daisy Bottom” van Arumes. Toch stralen ze een heel andere sfeer uit. De foto van Antoon is net iets meer van onderaf genomen en de achtergrond bepaalt hier beduidend minder de totale indruk.
Het licht schijnt mooi door de bloemblaadjes heen, wat in wezen vreemd is omdat we ook minimaal een lichtbron vanaf de onderkant waarnemen (weerspiegeling (?), volgens de exif is geen flitser gebruikt). Een diafragma f/14 zorgen dat er bij deze close-up een mooie scherptediepte ontstaat. Scherpte kleur en belichting zijn prima in orde. Het zou ons niet verbazen als we deze foto nog elders op ons forum tegen gaan komen…..

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

- Milking time - Beach 4

Antwerp Kaasrui @ sunset Great Belt Bridge

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *