FV Flickr Top 5 (2-14)

Heeft de jury het deze week helemaal niet begrepen, of zijn we wars van alle geldende opvattingen? Drie van de vijf foto’s in de Top 5 krijgen nauwelijks enige waardering op Flickr, noch van onze Flickr-groep noch van anderen. Het is eenieder natuurlijk wel bekend dat het aantal views, comments en fav’s op Flickr maar nauwelijks is te relateren aan de kwaliteit van de foto, maar toch worden goede foto’s meestal wel gewaardeerd. Andersom is zeker niet het geval.
Laat ons even weten of we de plank echt hebben misgeslagen. Zo niet, geef dan de foto’s even de waardering die ze verdienen.

Weekwinnaar:

The Touch of Water
“The Touch of Water” van Remco_en_co

Zo toepasselijk in deze dagen van warmte, waar we zo lang op hebben gewacht. Een letterlijk spetterende foto met een vleugje symboliek. Het onmisbare water, het vloeibare goud, dat je steeds weer door de vingers glipt. Het is nogal gewaagd het onderwerp zo tegen de hemel te plaatsen. Wil je echter een dergelijk onderwerp zo vastleggen, zonder flits, dan heb je weinig andere keus dan 1/4000 sec. Op deze manier wordt elke druppel bevroren. Door te kiezen voor sluitertijdprioriteit en matrixmeting heeft de camera de waarden f/8 bij ISO 400 erbij “verzonnen”. De f/8 geeft voldoende scherptediepte om de in het rond spattende druppels binnen het focus gebied te houden, terwijl de lucht een heerlijke out-of-focus laat zien. Bovendien werkt de arm als silhouet voortreffelijk en steekt het water met zijn lichte en donkere randen uitstekend af tegen de wat grijzige lucht.
Toch, als je goed kijkt zie je nog wel wat uitbijters in de lucht, uitbijters die naar ons idee niet nodig waren geweest als of voor een andere lichtmeting, of voor manual mode, of voor belichtingscompenstatie was gekozen. In de histogram zie je de uitbijters niet terug, maar dat kan komen door de bewerking. De compositie is eenvoudig, maar de delen staan of vallen allemaal lekker op hun plek.

Tweede plaats:

Sunbathing Dog
“Sunbathing Dog” van RobK1964

Een heerlijke kijkplaat. Ongecompliceerd, maar uiterst raak. In feite valt deze foto in de categorie: “Even de toren van Pisa rechtduwen…”, maar dan veel leuker en origineler. Het baasje staat erbij als een lekker hapje dat besnuffeld wordt. Maar of dit de gedachte van de fotograaf was is te betwijfelen. Rob zou dan zijn standpunt nog net iets meer naar links hebben gekozen, zodat de neus van de hond echt in de nek van het baasje zat.
De felle kleuren – met dat o zo onmisbare rood – maken er een frisse plaat van. De hondenlijn lijkt enigszins diagonaal te lopen, maar dat is deels perspectivisch bedrog. De scherpte ligt vol op de hond. Ondanks het 11 mm objectief (ca. 17,5 mm FF-eq) in combinatie met een diafragma van f/8 is de achtergrond, als gevolg van de kleine afstand tot de hond, iets onscherp. Dat stoort ons echter in het geheel niet. Een uiterst gelukte plaat met een mooie belichting waarbij verschillende mogelijkheden van de camera/objectief-combinatie volledig zijn benut.

Derde plaats:

-WindMill-
“-WindMill-” van www.hansvink.nl

Hans is één van de fotografen, die door zijn continue stroom van mooie en originele foto’s, zich wel kan verheugen in voldoende belangstelling. Hier is dat naar onze mening ook meer dan terecht. Het is weer eens een heerlijke foto van Hans Vink. We kijken hier naar de “aanleg” van het windmolenpark voor de kust van Katwijk. Alleen al het idee om acht heren met een ventilator op hun hoofd in zee te plaatsen is hilarisch. De dame met de verrekijker maakt het verhaal compleet. Voor wat betreft het sfeertje is gekozen voor dat typisch Hollandse bewolkte weer. Door het lage camera standpunt en het feit dat de dame wat hoger en dichterbij staat dan de heren, torent ze boven hen uit. Haar lange rok versterkt dat beeld nog eens extra, aan ieder detail is gedacht.  Hierdoor wordt heel goed de suggestie van diepte en verte gecreëerd. Opvallend is dat Hans hier een keer voor de natuurlijke kleuren heeft gekozen. Meestal maakt hij zijn foto’s wat valer en is zijn eigen handtekening ook op dat punt goed waarneembaar. De andere foto uit deze serie, De Horizon,  heeft meer “HansVinkkleuren”, maar wij vinden deze zeker zo mooi.
Wat zal Hans ons hierna weer brengen, waren er maar meer van dit soort fotografen…..

Vierde plaats:

Portrait
“Portrait” van zilverbat.

Ook Elvin mag zich gesteund zien door een schare van trouwe volgers. Hij valt zeker niet in de categorie van zoveel mogelijk comments-en-fav’s-zonder-inhoud verzamelen. Zijn foto’s hebben stuk voor stuk inhoud en zijn volgers zien dat!
De titel zegt het helemaal. Eigenlijk hoeven we er niets aan toe te voegen. Een fenomenaal portret met een hoge technische perfectie. De kwaliteit doet denken aan het best haalbare dat te maken was met het 6×6 formaat van de Hasselblad of Rollei SL66. De foto is gemaakt met een 50 mm objectief (80 mm FF-eq) en 1/100 sec. met f.2.8. Het scherpte gebied is hierdoor klein en ligt op de ogen, de baard, wat rimpels en een stukje hoofddoek. Kleuren en belichting zijn optimaal. De man heeft vriendelijk toegestemd in het maken van het portret, maar door de lichte onzekerheid in de ogen en het bijten op de linker onderlip lijkt het alsof hij zich afvraagt of hij hier wel goed aan heeft gedaan. Een foto om trots op te zijn en jaloers op te worden.
Het is knap dat Elvin zo makkelijk foto’s maakt in een gebied waar men daar toch niet echt op staat te wachten. Uit de commentaren blijkt dat velen denken dat het andere portret van dezelfde persoon is. Maar, ondanks de overeenkomsten is dat iemand anders, die in de straatfoto daarvoor op het stoepje voor de bananen te zien is. Allemaal foto’s om van te smullen.

Vijfde plaats:

alone in the world
“alone in the world” van *Sinfidel*

Mooi tegenlicht, met uitbijtende ramen, een fraaie krans om het hoofd van het kind en een mooie schaduwval op zijn kleding, zijn dingen die direct in het oog springen bij deze z/w foto. Het lage camerastandpunt zorgt dat je echt in de wereld van het kleine jongetje binnenkomt. Scherptediepte is mooi gebruikt om de voorgrond een beetje onscherp te houden. De belichting is fraai en de blik erg wijd door het gebruik van een groothoekobjectief. Het kind is centraal geplaatst om aan te geven dat alles er omheen bijzaak is.  Hij en zijn speelgoed, dat is het enige dat op dit ogenblik telt en beleefd wordt. De titel vat dit gevoel mooi samen.
Dat de foto nog 3,5o naar rechts gedraaid moet worden, waardoor de impact nog groter zou zijn, zien we maar even door de vingers. Maar Sinne, het is o zo kleine aanpassing en deze foto verdient het echt!

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Get ready for a new day! fun in the park

Kostuum Almost Finished

We hopen dat jullie net zo genoten hebben van de foto’s als wij hebben gedaan.
Allen dank voor de aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *