FV Flickr Top 5 (2-13)

We hadden deze week 166 inzendingen waarvan er 40 de preselectie haalde. Dat is best een hoog aantal (ca 1:4). Toch waren er best wel wat aanmerkingen deze week. Op het eerste gezicht zaten er weer veel mooie foto’s in de groep, maar na nadere inspectie was er toch wel wat op de foto’s af te dingen. Scherpte, belichting, uitsnede, enz. waren deze week wat minder dan we gewend zijn. Ook zijn we niet direct voorstander van scheve foto’s voor het “scheef zijn”.
Desondanks hebben we na wat discussies (en herstemmingen) toch weer een fraaie Top 5 weten samen te stellen. De winnaar is wederom een klassieker van Francisca. En dat nog wel met een onderwerp waar we nou niet direct voor warm lopen in de fotografie. Toch weet ze er net weer dat extra’s aan te geven zodat ze – zij het maar net – de eerste plaats bezet.
Naast de eerste plaats verdient de vijfde plaats extra aandacht: een wel heel aparte close-up van een niet zo aparte spin van Timur. Door de concurrentie naar 5 verwezen, maar daarom niet minder verdienstelijk. Al met al is het toch zeker weer de moeite waard.

Weekwinnaar:

happy
“happy” van francisca-s

Wederom weet Francisca met een foto de eerste plaats te bezetten. Een heel klassieke “moederschap” foto. Hoewel geposeerd is toch heel knap, een intiem moment vastgelegd. Plaatsing van de handen en houding van lichaam en hoofd zijn erg mooi. De blik van de vrouw is de slagroom op de taart. De uitlichting is – zeker voor een dergelijk onderwerp – tamelijk hard, maar wordt sfeervol en verzacht door de omzetting naar de monochrome kleur. De fraaie hoed en de vignettering vervolmaken de sfeer van het klassieke plaatje. Deze foto is duidelijke de betere van de twee, door Francisca geplaatste foto’s en als we het commentaar mogen geloven komt er misschien nog een minder klassieke pose. We wachten in spanning af Francisca.

Tweede plaats:

Scheveningen trademark
“Scheveningen trademark” van 50D-Ray

Vorige week behaalde Raymond een derde plaats met een andere LE-foto van deze pier. Deze week voerde hij een strijd voor de eerste plaats. Een extra stemronde verwees hem nipt naar de toch wel erg verdienstelijke tweede plaats. In de ogen van de jury scoort deze foto beter dan de vorige en zolang “De Pier” er nog staat moet je er gebruik van maken; een fotogeniek stukje Nederland. Hij is hier vastgelegd zoals hij er in betere tijden heeft uitgezien, als de foto van dichtbij zou zijn genomen, zou “vergane glorie” een betere titel zijn.
Na flink uitvergroten is de uitstekende scherpte en detaillering te zien, waarschijnlijk was het niet een erg stormachtige dag. De uitmuntende belichting – wat grijsfilters, 94 sec, f/10 en ISO 100 – komt pas bij de grote versie volledig tot zijn recht. Het onderwerp wordt mooi ingeklemd tussen een donkere bovenste hemel en het donkere strand op de voorgrond. Dankzij de branding en de lange belichtingstijd heeft de zee tussen de pier en het strand een mooie lichte gloed.

Derde plaats:

@Work
“@Work” van L. Schulte

Een sneaky foto, op een plaats waar het niet is toegestaan. Rustend tegen een pilaar (uit de hand) op 1/15s, ISO 400, 45 mm (72 mm FF-eq) en f/9, is dit een knap staaltje fotografie. Het low-key effect is verkregen door via spotmeeting op de lamp de belichting in te stellen.
De low-key belichting – bij uitstek geschikt voor zwart/wit – is in dit geval dan ook bijzonder geslaagd. De omzetting met Nik-software is superieur, mits toegepast in goede handen. Het licht valt precies daar waar het moet vallen. Dankzij de lichte rechthoek van de deur komt de “donkere” kant van het meisje ook los van de achtergrond. De lamp zweeft in de ruimte, wat compositorisch gezien leuk overkomt. Van het onderwerp kan je verschillende uitsneden maken; ook staand of vierkant. De voorgestelde uitsnede op Flickr delen wij. Wij opteren om wat van de bovenkant af te halen en een evenredig deel links, zodat het onderwerp wat prominenter in beeld gebracht wordt. Lex deelt deze mening niet en hij heeft gelijk, het is zijn foto. En waar zou hij, met ons voorstel, zijn signature neer moeten zetten….

Vierde plaats:

Hercules
“Hercules” van Riechard

De Hercules van Riechard werd niet door de gehele jury gedragen. Naast deze versie is er ook een z/w-versie in de groep geplaatst. Er was geen discussie over de keuze, de gekleurde versie werd duidelijk meer gewaardeerd. Het moment is prachtig, de uitdrukking van het kind spreekt boekdelen. Scherpte, belichting en kleuren zijn boven iedere vorm van kritiek verheven, maar daar houdt het positieve commentaar ook op. We hadden wat moeite met de titel. Natuurlijk geven de pilaren de link naar Hercules, maar de foto zelf niet.  Wellicht dat dit beter gelukt was als “Hercules” boven in beeld zou zijn geplaatst met veel ruimte beneden (en eventueel een lager camerastandpunt). Een andere gelaatsuitdrukking had waarschijnlijk ook wat meer bij Hercules gepast.

Vijfde plaats:

Spin
“Spin” van THAmsterdam

In deze maand van de Macro en Close-Up (maanduitdaging) zien we erg veel mooie en aparte macro’s en close-ups langs komen die we jammer genoeg niet terugzien op ons forum.
Deze close-up van Timur is wel een heel bijzondere. Zowel qua compositie als qua DOF kom je dit niet zo vaak tegen. Het maakt de foto intrigerend en we zijn blij dat hij nog net in de Top 5 is gekomen, zodat we er wat extra aandacht aan kunnen besteden.
De scherptediepte is minimaal met maar twee pootjes, een stukje achterlijf en boven twee stukjes grasspriet in het flinterdunne focusvlak. Spindraad is niet te zien, waardoor de spin lijkt te zweven met misschien een klein aangrijpingspunt op de grassprietjes. Het licht komt van boven, maar het meeste licht valt rechts onder in de foto. Herhaling is een punt dat aandacht verdient bij close-up en macro-fotografie. Je ziet vaak dat een bloem ergens in de achtergrond vaag terugkomt. Hier is ook herhaling, maar veel subtieler: twee scherpe pootjes omhoog; twee scherpe grashalmen omhoog; de twee meest onscherpe pootjes naar beneden; twee onscherpe grashalmen naar beneden. Verder is het spinnetje heel centraal geplaatst en verdelen de grashalmen de foto in drie bijna gelijke delen. De kleuren zijn fraai avondstemmingachtig. Een foto om inspiratie uit op te doen en eens goed te bekijken.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Mowed Le Musée d'Orsay / Paris / Parijs

UFO

Ondanks de wat terughoudende inleiding is het, naar ons idee, toch wederom een mooie Top 5 geworden.
Door omstandigheden wat verlaat de afgelopen tijd, maar vanaf volgende week weer gewoon om 12:30 uur stipt.

Hartelijk dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *