FV Flickr Top 5 (2-12)

Een fiets blijkt (wederom) een fotogeniek onderwerp te zijn. Niet gewoon een point and shoot foto, dat is niet genoeg, maar een goed doordachte compositie, belichting, kleuren en scherptediepte zijn weer de zaken die de foto bijzonder maken. De kracht van (beperkte) scherptediepte is misschien wel de rode draad van deze week. In diverse foto’s komt het terug en in al die foto’s is het ook goed uitgevoerd. Al met al weer een totaal “andere” Top 5, maar toch weer heel erg de moeite waard. Wat zitten er toch een fantastische fotografen in onze groep….

Weekwinnaar:

» My Nose
“» My Nose” van Jeff Krol

In de Top 5 (52) haalde de fiets(bel) van Dirk de eerste plaats in de Top 5. Vandaag staat er alweer een fiets op het programma, alleen in dit geval is het, het neusje van Jeff. Met maar een heel klein scherptegebiedje kan je winnende foto’s maken, zoals hier blijkt. Je hebt er wel een 85mm (alweer) objectief voor nodig ingesteld op f/1.8. De foto schreeuwt “sfeer”. Het kleurpalet is beperkt tot rood en blauw. het kader is gevuld met onscherpe vlekken. Onwillekeurig ga je proberen ze te ontleden. Rechts een man die zijn hondje uitlaat…? Dat lichte beneden… sneeuw? De centrale lichtvlekken zijn koplampen…? Duidelijk is in ieder geval de fiets met volle scherpte op de voorvork, de stuurstang en het stuur. De band heeft het soort mooie onscherpte dat beweging suggereert, alsof hij draait.. De rest lost op in het bokeh van de achtergrond, de Jordaan in Amsterdam. Per slot is de koplamp al van de fiets gesloopt. Een technisch knappe en artistieke foto.

Tweede plaats:

June K.
“June K.” van Tjele

Ook een foto met een mooie bokeh, maar dan weer heel anders. De fiets is vervangen door een mooier model. Niet aan de zijkant geplaatst maar centraal. De achtergrond lijkt een botsautotent op de kermis. Hier veel sprankelende kleuren. De enige overeenkomst tussen de beide foto’s is de grote diafragma opening. (f/1.8 met 85mm. versus f.1/4 met 50mm.) Bij deze foto loopt de scherpte van het topje van de neus tot de ogen. Ook in ieder ander opzicht is de foto technisch perfect. Het model heeft zelfs die door fotografen zo gezochte “silberblick” (net een beetje loensen). Je kan je hooguit afvragen of de foto voor wat betreft het model niet nog indringender zou werken, indien aan de onderkant de (aandacht vragende) armen en rechts het kleurige botsautootje er af zouden worden gesneden… Maar, dat is een persoonlijke keuze….

Derde plaats:

Two minutes of the Pier
“Two minutes of the Pier” van 50D-Ray

Ook dit is een foto met vrijwel uitsluitend rode en blauwe tinten. Hier geen bokeh, maar onscherpte door beweging, een geliefde manier van fotograferen van Raymond. Wolken en golven, onscherp, zacht, streperig door een sluitertijd van 120 sec. Alle niet bewegende partijen zijn optimaal scherp. De schuine lijn van de pier links staat haaks op de schuine lijnen van de wolken. De onderste helft moet het hebben van voornamelijk verticale lijnen, doorbroken door een paar horizontale. En dat zonnetje kijkt mooi onder de pier door. In alle opzichten een goed doordachte compositie.

Vierde plaats:

Fuut - Great Crested Grebe - Podiceps Cristatus
“Fuut – Great Crested Grebe – Podiceps Cristatus” van wimzilver

De ultieme watertaxi; vol trots vaart deze fuut met zijn of haar kroost op de rug door het water. De andere ouder komt aan met een visje en één kleintje strekt zich begerig uit om het in ontvangst te nemen. De scherpte ligt erg mooi van de waterdruppels op de rug van de fuut rechts, tot het kleine begerige fuutje, dat graag het visje wil verorberen. Het lage zonlicht verlicht de scène fraai en dankzij het eveneens lage camerastandpunt word je deelgenoot van de futenwereld. Werkelijk een prachtige natuuropname.

Vijfde plaats:

The ladybug
“The ladybug” van L. Schulte

Heel kleurrijk en toch maar twee kleurtjes in deze close-up, al zie je heel vaag in de achtergrond nog wat paarsblauw en groen. Het is een wat merkwaardige uitsnede, waarbij het lieveheersbeestje de foto uit loopt, maar toch werkt het hier wel. Het geeft zelfs een zekere spanning aan de foto. De scherpte ligt heel mooi en precies op het torretje en dat ene bloemblaadje daar boven. Hierdoor lijken beiden wat los te komen van de omgeving. Rood is fotografisch gezien een moeilijke kleur, zeker om daar veel kleurnuances in te krijgen, wat hier, mede door het ondersteunende geel, prima gelukt is.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Hosta Sneekster lake after sunset...

Een bijzondere macro met een goed gekozen vierkante uitsnede en een fantastische landschapsfoto met fraaie kleurbanen, completeren de Top 5 van deze week.

Hartelijk dank voor de aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *