FV Flickr Top 5 (2-10)

Architectuur moet het deze week stellen met slechts een eervolle vermelding, dat is bijzonder, want onze Flickr-groep heeft veel fotografen die erg fraaie platen afleveren op dit gebied. Ook deze week waren die er weer, maar toch kwamen ze niet verder dan een nominatie of een eervolle vermelding.

Dat maakt je natuurlijk benieuwd naar wat dan wel in de Top 5 is gekomen en waarom die foto’s dan zo bijzonder zijn om zelfs bovenstaande categorie te verwijzen naar lagere regionen. We willen deze week in de inleiding verder niets prijs geven. Bekijk de foto’s maar, bepaal jouw volgorde en geef vooral je mening of je vindt dat de jury het deze week wel goed gezien heeft…..


Weekwinnaar:

Bloempje
“Bloempje” van Riechard

Een mooie technisch goed uitgevoerde foto, die zo – gezien de commentaren op Flickr – in een modeblad opgenomen kan worden. Riechard heeft zijn flits weer eens voor de dag gehaald en deze als invulflits (handmatig) op een fraaie manier ingezet. Gezien de harde lichtomstandigheden, in dit geval, noodzakelijk. Dankzij de schuine stand van de paal en het schuin tegen de paal leunende “Bloempje” is een leuke driehoek compositie ontstaan. De draai in haar lichaam en haar boekdeelsprekende blik, maken het verhaal af. “Ze moest ook op haar beurt wachten” aldus de beschrijving bij de foto, en dat zie je dan ook. Het camerastandpunt op “kinderhoogte” is goed gekozen. Kleur en belichting zijn prima in orde.

Tweede plaats:

Deventer - Vuurwerk
“Deventer – Vuurwerk” van Snah51 ;-D200/P7700

Dat je niet altijd topapparatuur nodig hebt om een mooie foto te maken, laat Hans hier even fijntjes zien. Een “gewone” Nikon P7700 volstaat om deze prachtige foto te componeren. Een stad, een rivier een vuurwerk waarvoor een grote stad zich met oud en nieuw niet hoeft te schamen en een perfect gekozen standpunt, zijn de ingrediënten voor een perfect samenspel. Je blik wordt verdeeld tussen het vuurwerk en de lichtjes van de stad, de toren en de brug. Het gevolg is een prettige compositie, waarbij alle onderwerpen op één lijn liggen. In tweede instantie zie je de avondhemel en de contouren van de buiten haar oevers getreden IJssel. De belichtingstijd is perfect gekozen, waardoor het vuurwerk als een bloemboeket open knalt.
Vuurwerk in de zomer kom je niet zo vaak tegen, maar als het er is wordt het gelukkig op deze fraaie wijze vastgelegd.

Derde plaats:

Putter (Carduelis carduelis)
“Putter (Carduelis carduelis)” van Dennis_Smit

In de zevende Top 5 wist Dennis met de grote bonte specht beslag te leggen op de eerste plaats. In een commentaar schrijft Dennis toen: “Mijm foto is idd vanuit een vogelschuilhut gemaakt, hierdoor kun je prachtige foto’s maken vanuit een laag standpunt. Ook heb je het voordeel dat de vogels hierdoor niet verstoord worden en veel natuurlijker gedrag vertonen.”
Deze foto – maar nog enkele andere in zijn stream en onze groep – is waarschijnlijk gemaakt op datzelfde favoriete plekje van Dennis. Dit is weer een heel fraai exemplaar, die we duidelijk boven de andere geplaatste foto’s uit vonden steken. Mooi laag camerastandpunt, scherpte op de juiste plek, mooi helder licht en natuurlijk een prachtig vogeltje. Maar…, met een gewone huismus had de foto voor ons ook gewerkt.

Vierde plaats:

Staverse jol,
“Staverse jol, “Dedames”, met haar dame aan het roer” van Oort2.nl

Misschien is een vierde plaats wel wat te laag voor deze mooie foto van Peter. Maar de competitie is sterk en om dan een vierde plaats te bereiken is al een prestatie op zich.
Een plaatje van een boot. Dat geldt natuurlijk zowel voor de Staverse jol (alleen jammer dat ze niet van hout is…), als ook voor de foto zelf. De eigenaar van de werf die deze scheepjes bouwt zal zijn vingers aflikken bij het zien van dit (scheeps)portret. Perfect scherp van voor tot achter. Zeer fraai belicht. In de zwarte scheepsromp zie je de lucht, de oever en de boeggolf gespiegeld. Technisch niets op aan te merken. Als bonus dan nog het “portret” van de schipperse. Peter wat een fantastische foto heb je afgeleverd!

Vijfde plaats:

Zonsondergang. Wijk aan zee
“Zonsondergang. Wijk aan zee” van Paul Roelofs fotografie

Een wat verdeelde jury met betrekking tot deze foto. Zonsondergangen word je letterlijk mee doodgegooid op Flickr. De zee en de kleuren lenen zich daar bij uitstek voor en bij wijzen van spreken kan een blind paard daar een mooie foto maken.
Deze foto heeft echter een bonus…. Geen mooie wolkenlucht dit keer, maar een heldere hemel met prachtige kleurtjes en vaag op de achtergrond de windmolens. Een van de “industriële bedrijvigheden” in dat gebied. De donkere partijen zijn – zo blijkt bij voldoende vergroting – niet dicht gelopen, er is nog tekening aanwezig. De scherpte loopt van de voorgrond tot aan de horizon. Er is niet gekozen voor een bijzonder standpunt. Gewoon ooghoogte. Toch heeft de foto iets aantrekkelijks. Mogelijk komt dit door de houding van de uit zee komende surfster, die op de rand staand van het laatste golfje wordt gespiegeld als een gekruisigde… Ook zijn er wat schuine lijnen die een soort van (vaag) kruis lijken te vormen. Van links vanaf de surfplank naar rechts onder via de schuimsporen en vanaf links onder de spiegeling naar rechts via de schuimklodders. Het is vermoedelijk dit lijnenspel in combinatie met de surfster, dat de foto interessant maakt. En de bonus is natuurlijk het surfertje onder de zon.

Eervolle vermeldingen:

In willekeurige volgorde:

Bad hair day Lek Bridge

Bandstand Brighton

Hartelijk dank voor jullie aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *