FV Flickr Top 5 (2-1)

Een nieuw(e) jaar(gang) een nieuw begin, vandaar (2-1) en niet (53). We zien in onze Top 5 de invloed van de z/w wedstrijd duidelijk terug. Vier van de Vijf foto’s zijn in z/w uitgevoerd.
Door ze zo bij elkaar te zien, zie je ook duidelijk de verschillende benaderingen van de z/w-omzetting terug. De ene wat grijzer, de andere ziet het als een mogelijkheid om uitbijters “te legaliseren”. Er zijn echter ook foto’s bij die ondanks z/w toch voldoende contrast hebben, maar niet uitbijten. Toch is techniek niet de enige bepalende factor. Het verhaal en gevoel dat je bij een foto krijgt, is minstens zo belangrijk en zo kwamen we op de hieronder weergegeven volgorde.
Foto’s van Elvin vinden we deze maand terug op de tweede plaats en bij de eervolle vermeldingen. Beide foto’s scoorden meer dan genoeg punten om in de Top 5 te komen, maar ooit hebben we afgesproken dat maar één foto tegelijk van een fotograaf in de Top 5 mag staan. We hebben de foto van Elvin wel een ereplaatsje gegeven bij de eervolle vermeldingen.

Weekwinnaar:

The performers
“The performers” van PvRFotografie

Ondanks de uitbijters toch een zeer overtuigende eerste plaats. Het uitmuntende 85 mm f/1.4 objectief (in dit geval een Sony Carl Zeiss ZA) is hier al vaker besproken. Kijk naar de onovertroffen scherptediepte en het zeer fraaie bokeh en jullie zien waar we het over hebben.
Zowel actie als ontspanning zijn vastgelegd in deze foto. Het tafereel speelt zich vermoedelijk af in een dansstudio waar les wordt gegeven of een oefening wordt ingestudeerd. Er is geen interactie tussen de twee personen. Elk is bezig met haar eigen “ding”. Door exact het juiste moment te kiezen is uit de twee figuren samen een boeiende compositie ontstaan, waardoor ze toch weer verbonden lijken, ook al doordat haar blik min of meer in de richting van de andere danseres gaat. De foto is gemaakt bij bestaand licht, wat de uitbijters verklaard.

Tweede plaats:

Untitled
“Untitled” van zilverbat.

Een ijzersterk portret, mooi low-key, waarbij de afstekende sigaret net dat extra’s geeft. We kunnen niet opmaken of de foto geënsceneerd is, of dat de smoker met de ietwat wantrouwende blik “betrapt” is. De houding en stand van het hoofd suggereren een plotseling opkijken; recht in de ogen van de toeschouwer. Dankzij de glansplekjes in de ogen wordt de blik nog indringender. Het licht valt perfect op het gelaat. Sterk binnen de compositie zijn de sigaret (diagonaal naar het gelaat) en het net iets oplichtende oorsieraad, waardoor de donkere partij links gebroken wordt.
Wat ons opgevallen is, is dat het geen volledige z/w foto is. In de achtergrond, zijn groene en magenta artefacten zichtbaar, die er niet behoren te zijn. Bij volledig zwart/wit zou dit niet storen. Maar ondanks dat, een meer dan verdiende tweede plaats.

Derde plaats:

Liesje in Wall Painting Land
“Liesje in Wall Painting Land” van leuntje

De enige (echt) gekleurde foto in onze Top 5 maakt het “gemis” aan kleur in de andere foto’s meer dan goed. De titel verwijst natuurlijk naar Remco Campert, hoewel dat Liesje in luiletterland “rondliep” en het thema ook totaal afwijkt. Deze verborgen verwijzing is mogelijk ook de reden om de foto zo psychedelisch schuin te zetten. Het betreft hier niet een reclame voor een schildersbedrijf, maar een kunstwerk. De kleurrijke strepen aan de ene kant vormen een mooi contrast met de verticalen rechts, waar tussendoor het wat blauwe daglicht binnenvalt. Dit gaat langzaam over in- en vormt weer een contrast met het gelige kunstlicht. Belangrijk in zowel de compositie als voor het verhaal is de figuur (Liesje) aan het eind van de gang. Toch waren er ook juryleden die de foto wel eens recht zouden willen zien.

Vierde plaats:

Visser... Vlietlanden; Voorschoten
“Visser… Vlietlanden; Voorschoten” van willynihot

Een alledaags tafereel waar iedereen een rustpunt in vindt. Je oog wordt door de vervaagde achtergrond direct naar het onderwerp getrokken, het onderwerp waar goed op is scherp gesteld. De spiegeling in het water zorgt voor een mooi kruis, de roos waar op geschoten is. Op Flickr was er een discussie over het croppen van de lucht en wij delen die mening. Naar ons idee zou de foto in kracht winnen als een deel van de – toch wel saaie – lucht afgesneden wordt, waardoor een soort panoramaview overblijft. De al enorme dieptewerking, zou daardoor – naar ons idee – alleen nog maar in kracht winnen. Toch, as-is, zijn we erg tevreden over deze foto en hebben we zeker begrip voor de huidige keuze.

Vijfde plaats:

IMG_0249_Snapseed4
“IMG_0249_Snapseed4” van francisca-s

Francisca heeft deze week weer de Top 5 gehaald. Een beetje geluk doordat Elvin (zilverbat) met twee foto’s in de Top 5, één te veel, maar toch. We waren eigenlijk heel ontevreden dat deze mooie foto aanvankelijk niet in de Top 5 stond, maar ja er zijn maar vijf plaatsen in een Top 5…..
Een foto met een 17-de eeuws sfeertje. Niet zo gek, als je weet dat de foto is gemaakt in de Oude Kerk te Amsterdam. Het is altijd lastig om een “doorkijkje” goed in beeld te brengen. Hier is een goede oplossing gevonden door de deur rechts in het beeld te plaatsen en de stoelen meer links van het midden. Wand en stoelen worden verlicht door een schilderachtig schuin invallend strijklicht, waardoor de onregelmatigheden op de muur mooi worden geaccentueerd. Het 17-de eeuwse effect wordt niet alleen veroozaakt door dit licht, maar ook door de zwart/witte tegelvloer en het ornament aan de bovenkant van de deur. Een grappig effect ontstaat door de aflopende vloer onderaan de foto. De drempel ligt rechts dieper dan links en vooral de plinttegeltjes rechts zijn lager geplaatst en kleiner dan de tegeltjes links. Hierdoor lijkt de foto een perspectivische fout te hebben. Het bijna zwart/wit werkt erg goed voor deze foto en de algehele sfeer. Tot slot onze complimenten voor de fantastische belichting van deze foto, Francisca weet duidelijk hoe om te gaan met verschillende (moeilijke) omstandigheden. Jammer is dan wel weer het “Instagram-randje”, maar dat is natuurlijk heel erg persoonlijk.

Eervolle vermeldingen:

In (bijna) willekeurige volgorde:

Spuiplein / Windkracht 8 vandaag in Den Haag

Happiness High Dune Sunset

Het tweede jaar is van start gegaan. We zijn benieuwd of we de stijgende lijn(en) vast kunnen houden. Wij doen in ieder geval ons best, de rest is aan jullie.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *