FV Flickr Top 5 (19)

Een aantal weken geleden hebben we jullie meegedeeld dat we de jurering zouden veranderen. Dat is ondertussen gebeurd. Tegelijkertijd hebben we toen (duidelijk) afgesproken dat er maar één foto per persoon in een top 5 mag staan. Het is maar één keer eerder gebeurd dat iemand twee foto’s in de top 5 stond omdat we die afspraak toen nog niet hadden. We merkten onderling wel dat we eigenlijk allemaal vonden, om zoveel mogelijk mensen een kans te geven, dat we dat wilde beperken tot maximaal één foto. Echter doordat we onoplettend waren kwamen er van zzapback toch twee foto’s in de top 5 terecht. We merkten dat pas op toen we dit verhaal gingen schrijven. Gelukje voor Anneke die nu net de vijfde plaats mee snoept, maar ook wel onbevredigend. Om toch wat aandacht te besteden aan die foto – waar ook al een discussie over bestond vanwege de bewerking – hebben we bij wijze van uitzondering een extra vermelding bij deze top 5. De foto (lees: bewerking) is ook wel heel erg bijzonder en zo perfect uitgevoerd.

Weekwinnaar:

Sairu_071STA_2728

“Sairu_071STA_2728” van Acqua & Sapone

Een plaat die ons enorm boeit. Waar kijkt de mooie vrouw naar, wat denkt ze? Nieuwsgierigheid wordt ontegenzeggelijk opgewekt, een foto om over na te denken. Maar dat is niet het enige wat goed is aan deze foto. Het scherpteverloop is mooi gekozen, de compositie is goed, mede door de aanwezige graffiti, de scherpte op de vrouw is onberispelijk. In onze ogen de terechte winnaar van deze week, wat nog eens onderstreept werd door de punten die deze foto van de jury kreeg.

Tweede plaats:

Hornet on tour

“Hornet on tour” van Martijn // Tijntjesmile

Een mooi uitgelichte onderwerp met een fraaie zonsondergang op de achtergrond. Het blauw contrasteert mooi met de lucht en zonsondergang. De POV is slim gekozen. De toch al kolossale motor wordt daardoor nog indrukwekkender. Er waren ook wat aanmerkingen. Eén jurylid vond het allemaal wat te zwaar aangezet en een andere merkte op dat de koude temperatuur van het flitslicht niet echt past bij de zonsondergang, gebruik van een gel had dit grotendeels op kunnen lossen.

Derde plaats:

Het Binnenhof / Hofvijver / Den Haag / The Hague

“Het Binnenhof / Hofvijver / Den Haag / The Hague” van zzapback

Mooie weloverwogen foto. De lange sluitertijd zorgt voor een zacht wateroppervlak en uitgesmeerde, enigszins dramatische wolken. De uitlichting en de scherpte van de gebouwen zorgen ervoor dat onze aandacht direct op juiste plek komt te liggen. Een zeer originele manier om dit zo vaak gefotografeerde gebouw neer te zetten. Een foto die echt boven het maaiveld van Hofvijvers uitsteekt. Eén jurylid vroeg zich trouwens af of de dramatische lucht, misschien een voorbode is van de donkere wolken die eraan komen na 12 september.

Vierde plaats:

Eyes of the Underworld

“Eyes of the Underworld” van BertBeckers

Je loopt door “the Underworld” en ziet twee verschillend mogelijke wegen. Alleen de mens die begaan is met fotografie ziet daar dan gelijk een gezicht met twee holle oogkassen in. Even twee personen en een stelletje flitsers plaatsen en het gezicht gaat leven. Het resultaat is zeer origineel en bijna zelfs angstaanjagend, de uitlichting versterkt dat angstaanjagende nog eens. We zullen deze foto maar “de ogen van de meester” dopen.

Vijfde plaats:

The crocus and its occupant!!

“The crocus and its occupant!!” van Anneke van Dijk.

Waterdruppels, een krokus met stamper en meeldraden en een lieveheersbeestje, dat zijn de ingrediënten van Anneke. Je bedenkt dan “even” een compositie, zorgt dat de meeldraden en stamper er scherp op staan en richt vervolgens de aandacht op het lieveheersbeestje door deze nog scherper te maken en klaar is de fraaie macro van Anneke. Uit in-side informatie weten we dat lieveheersbeestjes en slakken haar favoriete dieren zijn, dus we hebben nog wat te verwachten. Hoewel het overbelichte centrum zeker bijdraagt aan de sfeer van de foto, hadden we toch liever gezien dat het licht hier wat meer onder controle was gehouden.

Eervolle vermelding:

The Toothbrush Incident

“The Toothbrush Incident” van zzapback

De tweede van zzapback. Een foto of een bewerking? Normaal laten we de “foto’s” die zeer indringend bewerkt zijn links liggen, omdat het in deze top 5 om fotograferen gaat. In het verleden hebben we hier al eerder een keer tegen gezondigd toen we ook een foto zagen waar we echt niet omheen konden. Het kastje en de tegels zijn onderbelicht (blauwe kleur), daar staat tegenover dat alles haarscherp is. Iets wat Rob duidelijk als doel had. Dan springt de originaliteit, de bizarre situatie en de perfect uitgevoerde scene in het oog. Een foto/bewerking die veel professioneel samengestelde foto’s – die we links en rechts in bladen zien – kwalitatief overstijgt. Een Dali-achtige nachtmerrie. Rob raadt aan om deze foto eens rustig in het groot te bestuderen, wij kunnen dat alleen maar beamen. Zit achterover en ga genieten.

Wij danken jullie weer voor de aandacht voor onze top 5. Terwijl we dit bericht schreven kwam het 400-ste lid van de groep binnen. Dus onze klus wordt steeds groter, maar met zulke foto’s als hierboven staan en de vele mooie foto’s die het net niet haalden, wordt het ook steeds leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *