FV Flickr Top 5 (18)

Deze week werden twee foto’s unaniem genomineerd. De ene is weekwinnaar geworden, de andere komt in onze top 5 niet voor. Uit een lijst van bijna twintig genomineerde foto’s hadden er aanvankelijk zeven (na discussie acht) genoeg nominaties om door te gaan naar de finale ronde. Echter toen bleek plots de tweede foto met vier nominaties uit de lijst te zijn verdwenen. Navraag leverde op dat de fotograaf de foto naar een ander account had verplaatst. Een zinvolle reorganisatie, als je de soort foto’s bekijkt, maar voor ons gebeurde dat op een minder geslaagd moment. Het goede nieuws is dat de foto opnieuw in de Technyx Flickr-groep geplaatst wordt, waardoor we hem misschien alsnog volgende week in de Top 5 kunnen zien.

De vijfde plaats wordt ingenomen door een mooie foto van Richard (Spinool). Over deze foto werd een uitgebreide discussie gevoerd, of het nu wel echt Rembrandtlicht is. Wat zo vaak als kenmerkende driehoekje wordt omschreven ontbreekt. Wat de uitkomst van de discussie was vertellen we hier niet. We vinden dit wel een leuk onderwerp om te bespreken op het forum. Blijkbaar worden maar schoorvoetend alternatieven voor onze Top 5 aangedragen. Daarom kunnen we de thread wel mooi gebruiken voor een discussie zoals deze; geeft ons allemaal weer extra inzicht.

Weekwinnaar:

Serious.....this is a wrestling match at Olympic level:) !

“Serious…..this is a wrestling match at Olympic level:) !” van Anneke van Dijk.

Op het allerlaatste moment besloot Anneke op de uitnodiging in te gaan om deze foto te plaatsen in onze Flickr-groep. Met vier nominaties op zak kon het niet anders lopen dan dat deze foto hoog zou eindigen. De positieve kritieken waren veelvuldig aanwezig. Een jurylid moest zelfs aan een strip denken van minimensjes alwaar er eentje door een slak “overreden” werd. Een ander jurylid vond het één van de weinig vernieuwende macro’s. Ze zijn zeldzaam: macro’s met een verhaal. Hier hebben we een voorbeeld, waarbij bovendien de kleuren, het moment en de compositie allemaal positief opvallen. Een kleiner diafragma, voor een grotere DOF, was het enige kleine kritiekpunt. De scherpte die je dan inlevert is minimaal, maar het ligt op het niveau van zout op de slak leggen en dat zou zonde zijn van deze foto als we dat deden.

Tweede plaats:

I'm a bird

“I’m a bird” van Martijn // Tijntjesmile

Martijn doet pas sinds ca. de elfde Top 5 mee. Toch weet hij nu al voor de zesde keer een foto in de Top 5 te krijgen (slechts twee keer niet). De diversiteit van zijn foto’s is groot, de kwaliteit benadert de perfectie. Een absolute topprestatie. De uitzonderlijke scherpte, de framing en de mooie detaillering en achtergrond, zijn zaken die direct bij deze foto in het oog springen. De kleuren zijn mooi, wederom een topfoto.

Derde plaats:

Library Almere

“Library Almere” van marco paint

Een goed gekozen POV zorgt voor een fraai lijnenspel in deze foto. De spiegeling zorgt voor de nodige spanning, waardoor je nog eens extra goed moet kijken hoe deze foto in elkaar zit. We vroegen ons wel af of dat ergens nog een figurant de foto niet nog beter zou hebben gemaakt.

Vierde plaats:

-Fish the Fish-

“-Fish the Fish-” van www.hansvink.nl

Een andere “hofleverancier” is Hans. Wederom weet hij weer een prachtige originele serie neer te zetten. Hij maakt het ons wel moeilijk. Welke foto kiezen we en met alle foto’s dezelfde titel leidt dat nog wel eens tot spraakverwarringen binnen de jury. Een nummering binnen de serie zouden we verwelkomen. Technisch weer perfect. Vis de vis, dat is wat ze doet, of vist ze naar andere vissen? Kortom, een foto om over na te denken. We zien uit naar je volgende serie Hans.

Vijfde plaats:

sipping some Rembrandt light

“sipping some Rembrandt light” van Spinool

Dit Rembrandtlicht komt helemaal uit Turkije. Naar ons beste weten is Rembrandt daar nooit geweest, maar als hij dit licht had gezien, was hij misschien wel direct op een schip gestapt. Het ontbreken van het driehoekje op linkerwang zorgde – zoals boven al aangegeven – tot een leerzame discussie binnen de jury. Een discussie die we graag terug zouden willen zien op het forum. Het licht is ontegenzeggelijk prachtig, een clair-obscur zoals het behoort te zijn. De sfeer in de foto is door de uitstekende bewerking en de fraai genomen foto van erg hoog niveau. De wat wezenloze blik van het meisje wordt daarmee ruimschoots gecompenseerd. We denken dat het een snapshot is, gezien de blik van het kleine meisje met de longdrink. De hand op de voorgrond vonden we wel een minpuntje, dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.

Jullie weten het…. discussiëren, tweeten en liken, dat is wat jullie nu te doen staat. Tot volgende week met een nieuwe selectie.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *