FV Flickr Top 5 (16)

Eén van de problemen waar je tegenop loopt als je elke week een top 5 publiceert, is: hoe houden we die top 5 origineel en divers. Een probleem waar we wekelijks mee stoeien. Er is een aantal fotografen, dat met kop en schouders boven de anderen uitsteekt. Daarnaast is er een aantal onderwerpen, dat wat meer aanspreekt. Dit vermelden we zonder de zaken bij naam en toenaam te noemen. Het is echter wel een interessant discussieonderwerp. Wat vinden jullie? Zouden de besten gewoon elke week terug moeten komen, zouden bepaalde onderwerpen elke week terug moeten komen, of moeten we ook over het randje kijken en andere zaken dan voor laten gaan? Met andere woorden, de beste foto niet meenemen, omdat de fotograaf al zo vaak is geweest, of een bepaald onderwerp links laten liggen omdat het anders zo “saai” wordt. Praat erover in ons discussieforum en schroom je niet om je mening neer te zetten.

Een ander probleem is hoe we de selectie uitvoeren. Een aantal maanden geleden hebben we de procedure al bijgesteld, maar toch zijn we hier nog niet tevreden over. In principe was het mogelijk als één van de vier leden een foto erg mooi vond, deze foto in de top 5 terecht kon komen, ook al kwam die foto niet voor in de eerste selectie van de andere juryleden. Het kan dan wel maximaal een vijfde plaats worden, maar toch is dat niet gewenst. Vanaf volgende week hebben we een nieuwe procedure afgesproken, waarbij deze situatie tot het einde moet gaan behoren. We hopen dat dit meer naar onze tevredenheid gaat werken.

Weekwinnaar:

Huize Petrus

“Huize Petrus” van MatthewDaelman

Wie verwacht dat in Huize Petrus, Château Petrus (de beste wijn uit de Pomerol, zie hier en hier) gedronken wordt komt bedrogen uit. Vieze sigaartjes, koude deels ingedroogde koffie en stof, veel stof vallen je ten deel. Matthew heeft met zijn miniserie van Huize Petrus de sfeer op een pakkende manier weten vast te leggen. Deze niet echt uitnodigende foto, vonden we de beste. Het licht is fraai er is mooi gespeeld met de scherptediepte en de “antieke” sfeer is pakkend. Het ziet eruit alsof iemand abrupt zijn huis verlaten heeft en alles heeft achtergelaten zoals het was.

Tweede plaats:

Sint of Santa???

“Sint of Santa???” van Ank_Rustic

Als je tegen deze scene aanloopt, dan kun je toch niet anders dan het vastleggen. Je moet het echter wel zien en dat heeft Ankie gedaan. De “figurant” heeft er alles aan gedaan om de plaat interessant te maken. Zijn haar, baard, kleding en dan vooral het patatje. Dit is toch waarom we allemaal willen fotograferen? De scherpte op de man is prima, het moment is fantastisch, de aandacht voor zijn frietje kan niemand ontgaan. Jammer is, en dat kost Ankie ook de eerste plaats, dat de foto niet perfect is uitgevoerd. Op de voorgrond een erg storend element, inclusief uitbijter, de achtergrond nog wat te veel aanwezig. Toch meenden we deze foto met een tweede plaats te moeten belonen, het is zo goed gezien……

Derde plaats:

Op de berg van Holten

“Op de berg van Holten” van Martijn // Tijntjesmile

Deze week konden we er niet omheen. Toch moest er weer één, in dit geval, zonsondergang in. Door de compositie met de palen als geleiders word je de foto ingezogen en kom je uit bij het prachtige licht van de ondergaande zon. Het enige dat we misten waren de unieke korhoenders.

Vierde plaats:

Summer carnaval Rotterdam

“Summer carnaval Rotterdam” van www.eduardvanmil.com

Dat Eduard weet hoe je met een camera om moet gaan laat hij weer eens op treffende wijze zien met deze foto. Afgezien van dat er ongetwijfeld mensen zullen zijn die zeggen dat je geen lichaamsdelen af mag snijden, of dat de veertjes er helemaal op zouden moeten staan – meningen die wij in dit geval overigens niet delen -, benadert deze foto de perfectie bijna tot het extreme. De belichting kan niet beter, niets bijt uit, alle details zijn zichtbaar. Het onderwerp staat prachtig los van de toch wel interessante achtergrond. Een achtergrond met mooi bokeh, maar nog net genoeg zichtbaar om te zien waarin het tafereel zich afspeelt. Een erg mooie foto.

Vijfde plaats:

Bicycle bridge 4

“Bicycle bridge 4” van awhuitema

Bicycle Bridge 4, een wat vreemde naam op het eerste gezicht. Is dit de vierde fietsbrug die Anne Willem fotografeert, of is het de vierde versie van deze brug? Dat laatste zou kunnen kloppen als je naar de discussie kijkt die we op ons forum gevoerd hebben over deze brug. Feit is dat we het een fraaie brug vinden die erg mooi is vastgelegd. De kleuren van de brug harmoniëren mooi met het avondlicht in de achtergrond. De niet zo interessante flats zijn net genoeg belicht om niet storend te zijn, maar om wel diepte aan de foto te geven. Het standpunt is mooi, hoewel de boog misschien iets meer ruimte had mogen krijgen.

Dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *