FV Flickr Top 5 (14)

Vorige week hebben we de derde maanduitdaging “Tegenlicht” afgesloten. Een “competitie” waarbij we veel mooie inzendingen hebben gezien. De inzendingen lagen dicht bij elkaar waardoor er heel verdeeld gestemd werd en we uiteindelijk met vier winnaars (allemaal evenveel punten!) uit de bus kwamen. Toch zien we in onze Flickr-groep nog erg veel foto’s staan die ook mee hadden kunnen doen. Deze week zitten er 2 tegenlichtopnamen in de top 5, waarvan er één mee had kunnen doen (de andere was net te laat geschoten) en dan gegarandeerd zeer hoge ogen had gegooid. Ik zou iedereen op willen roepen om goed de verschillende berichten die in de Flickr-groep verschijnen te lezen.

Vorige week deden we een oproep voor extra juryleden. Hierop kregen we zoveel reacties, dat we letterlijk niet konden kiezen.  Als je totaal geen reacties krijgt, kun je namelijk niet kiezen. Daarom doe ik nogmaals een oproep om te reageren, we hebben echt extra juryleden nodig. Het kost je relatief weinig tijd en het is ook wel leuk om de discussie te voeren en mede verantwoordelijk te zijn voor de uiteindelijke keuze.

Weekwinnaar:

July 5

“July 5” van Guy J.

Guy geeft een aparte titel aan zijn foto: de dag waarop de foto genomen is. In de subtitel krijgen we wat meer informatie over deze mooie foto: Valley of the Demer (B) / Demervallei. Naar onze mening een mooie tegenlichtopname, waarbij de goede compositie versterkt wordt door de ochtendnevel. Een mooi sfeervol landschap dat in onze ogen goed is vastgelegd.

Tweede plaats:

Leuven Trainstation

“Leuven Trainstation” van BertBeckers

Wederom weet een foto van Bert door te dringen tot de top 5. Voor de verandering niet eens een eerste plaats. Bert moet tevreden zijn met een “schamele” tweede plaats. Eerst even wat we er zo mooi aan vonden, daarna de verklaring voor “slechts” de tweede plaats. Deze foto beschikt, net als de foto van vorige week, over een ijzersterke symmetrie. Het is tot in de puntjes verzorgd zoals het hoort. Het kleurcontrast van het reclamebord is de kers op de taart. Gelukkig heeft Bert geen wazige trein toegevoegd aan het beeld, want dat zou afbreuk doen aan de foto. De schuine zijkanten (waar we meestal niet gek op zijn), vinden sommige juryleden hier wel meehelpen aan de “vaart” in de foto.

Toch waren de meningen verdeeld. Niet iedereen vond de symmetrie zo goed uitgevoerd als in de foto’s van voorgaande weken (zie hoeken beneden). De kleuren die sommige juryleden zo waardeerde werd door een andere als gekunsteld ervaren. Jammer dat we de situatie ter plaatse niet kennen, maar op andere foto’s (op het Internet) zijn de kleurverschillen in het dak niet/nauwelijks terug te vinden. Ten slotte worden de scheve zijkanten niet door alle juryleden op dezelfde wijze gewaardeerd.

Derde plaats:

-Summer..oh Summer…-

” -Summer..oh Summer…-”  van www.hansvink.nl

Originaliteit kan Hans niet ontzegd worden. Op een treffende wijze weet hij de gevoelens van veel Nederlanders en Belgen uit te drukken. Die zomer, waar is hij dit jaar? Je moet maar op het idee komen om een zonnebank op het strand te zetten; in één woord briljant. De sombere kleuren versterken het effect; een foto die onze slechte zomer toch nog een positieve kant geeft.

We voerden nog wel een discussie welke foto hier eigenlijk geplaatst moest worden. Bovenstaande foto, of de foto met de wachtrij? Hoewel we de laatste fototechnisch iets beter vonden, vonden we de lange wachtrij het thema een beetje afbreuk doen. Geef vooral jouw mening in onze discussietopic.

Vierde plaats:

Wad een prachtig Wad :)

“Wad een prachtig Wad :)” van Martijn // Tijntjesmile

Er wonen wat fotografen in het noorden van Nederland die op dit ogenblik het Wad op een fraaie manier in het beeld aan het brengen zijn. Deze foto is daar weer een voorbeeld van. Wederom een mooie tegenlichtopname waarbij de kleuren erg goed uitkomen. De compositie had naar ons idee wat sterker kunnen zijn, maar toch is dit naar onze mening een erg fraaie foto, waarbij je jezelf in het decor voelt staan. Een foto die blijft boeien.

Vijfde plaats:

Lunch Time

“Lunch Time” van Bram Reinders

Onder het thema “Lunch time” laat Bram ons genieten van een aantal zeer fraaie macro-opnamen. Het was moeilijk kiezen. Uiteindelijk heeft de fraaie compositie, de technische perfectie, de mooie DOF en de uitstekende scherpte (kijk eens naar de vleugels; scherpte is bij Bram overigens altijd dik voor elkaar) ons voor deze foto laten kiezen. We kunnen ons voorstellen dat anderen, op grond van vrijwel dezelfde argumenten, voor een andere foto zouden kiezen. Je weet waar je met die mening terecht kunt. Voor ons is in ieder geval belangrijk om een keertje de spot light te richten op zijn fraaie macro opnamen en welke je dan kiest…. heel persoonlijk naar ons idee.

Door Internetproblemen deze week iets later, maar we zijn blij dat we de zondag nog gehaald hebben.

Denk nog even over het deelnemen aan de jury na, en vergeet ons niet te “liken” en te tweeten. Dank voor jullie aandacht.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *