FV Flickr Top 5 (12)

Deze week had de jury te maken met een luxe probleem. Wij kunnen ons namelijk niet heugen dat er een week was met zoveel sterke inzendingen. Tegelijk heeft dat ook het nadelige effect dat er foto’s zijn die je erg graag een plaats in de top 5 zou gunnen, maar door het aanbod er gewoonweg niet inkomen. We doen die foto’s naar ons idee te kort, maar het is onoplosbaar. We hopen dit “probleem” nog vaak tegen te komen. Dit is een extra reden om deze week wel gebruik te maken van de mogelijkheid die we geschapen hebben: het bespreken van de top 5. Ga hier naar toe en laat weten wat jij van de top 5 vindt, discussieer over de pro’s en cons van wel of niet gekozen foto’s. Het kan het inzicht van iedereen vergroten en dat willen we toch allemaal, steeds betere foto’s gaan maken, of niet soms?

Tot onze spijt hebben we een naar ons idee erg mooie foto moeten uitsluiten. De maker is geen lid van onze Flickr-groep, een eis om in de Top 5 terecht te komen. Een poging om hem alsnog tijdig lid te laten worden is helaas niet gelukt. Gezien zijn prachtige stream zullen we in de toekomst zeer zeker foto’s van hem in de Top 5 terug vinden, mits hij lid wordt natuurlijk.

Weekwinnaar:

Natural History Museum

“Natural History Museum” van BertBeckers

In onze fotowedstrijd architectuur hebben we deze foto al kunnen zien. De kritieken waren erg positief. De jury onderschrijft deze kritieken. Een strak, mooi belichte foto. De foto is goed doordacht en met veel aandacht voor detail genomen. Symmetrie op zijn best, waarbij de trapleuningen functioneren als kijklijnen richting het centrum. Hoe langer je kijkt, hoe meer je gaat zien.

Dat deze foto is gekozen als winnaar van onze Top 5, heeft geen invloed op bovenstaande competitie, de Top 5 is immers geen wedstrijd.

Tweede plaats:

Bye bye free birds

“Bye bye free birds” van Huub van den Hengel

De jury vraagt zich af hoe deze fraaie foto is genomen. Wij denken aan een lange sluitertijd met een origineel gebruik van een ND filter, maar weten dat niet zeker. We verbazen ons namelijk over de behoorlijk scherpe horizon en schip, ondanks de trillingen. Om die reden is uitgebreid gediscussieerd in hoeverre een foto-editor bijgedragen heeft aan dit resultaat. Wellicht kan Huub een tipje van de sluier oplichten. De compositie is naar onze mening erg fraai met mooie lijnen en dito licht. Letterlijk en figuurlijk zit er veel vaart in.

Derde plaats:

Fishing for monsters

“Fishing for monsters” van Jeroen Jongebloed

Deze foto heeft veel diepte ondanks de eenvoud. Een voorbeeld van een mooi gebruik van de steeds lichter wordende bergsilhouetten in combinatie met een goede, wat hogere plaatsing van de boot. De positie van de boot is erg belangrijk en goed uitgevoerd. Een sterk staaltje van Jeroen.

Vierde plaats:

- Her own world -

“- Her own world -” van VeroonsVision

Zoals bij één van de commentaren op Flickr al aangegeven wordt, kan deze foto zo genomineerd worden voor een “silly-walk-competitie”. Wat mooi als je zo een moment weet te vangen met je camera. Je gaat je echt afvragen welk spelletje het kind aan het spelen is…, of heeft ze net iets weggetrapt? Aardig ook de weerspiegeling in het glas. De troosteloze muur eronder zegt iets over de omgeving. De foto is niet perfect, er zijn wat uitbijters aanwezig op de broek en de scherpte is niet optimaal. Maar dat zal allemaal wel het gevolg zijn geweest van het feit dat je een dergelijk moment snel wilt vastleggen en daar gaat het om bij fotografie.

Vijfde plaats:

Deze week wordt de vijfde plaats gedeeld door twee foto’s.

Maison Belle

“Maison Belle” van MatthewDaelman

Deze foto kan volledig worden ingevuld door de kijker. Wij zien een open raam en in gedachte weten we precies hoe we daar moeten komen via de trap, ook al is deze (bijna) niet in beeld. Qua belichting loop je in dit soort situaties snel tegen de beperkingen van de camera aan, ondanks dat vinden wij de belichting netjes is uitgevoerd. Een zeer verdienstelijke foto die wij graag een top 5 positie geven.

The sun behind the cloud

“The sun behind the cloud” van Ank_Rustic

Als uitsmijter hebben we een foto die we graag in onze maanduitdaging (tegenlicht) terug willen zien. Een knap staaltje van omgaan met je belichting. Opvallende uitsnede die de horizontale lijnen mooi uit laten komen, de horizontale lijnen versterken elkaar optimaal op deze wijze. Een schouwspel dat we deze zomer te weinig kunnen waarnemen, maar gelukkig was Ankie tijdig ter plaatse.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *