FV Flickr Top 5 (1)

Vorige week kondigden we aan dat we vanaf nu wekelijks een selectie van de beste vijf foto’s in onze Flickr-groep in het zonnetje zouden zetten. Alle in de afgelopen week geplaatste foto’s zijn zorgvuldig door de vierkoppige jury beoordeeld. Technische perfectie, originaliteit en inhoudelijke zowel als compositorische uitwerking van het onderwerp bepaalden de keuze. Twaalf foto’s kwamen in een eerste selectie, maar helaas moest een aantal toch heel sterke platen afvallen om tot een top 5 te komen.

Weekwinnaar

Alle juryleden waren het roerend eens over de winnaar van deze week:

dropped out of line

“Dropped out of line” van Huub van den Hengel

De jury prees het mooie lijnenspel in deze foto. Ondanks dat het een statisch onderwerp betreft, zit er toch snelheid en dynamiek in de foto. De lijnen leiden prachtig naar de omgevallen stoel, waardoor er een mooie dieptewerking in de foto ontstaat. Die stoel doorbreekt de de strakke lijnen en ordening en maakt de foto af.

Over de tweede plaats was ook weinig discussie:

LiQuid Motion - Splash !

“Liquid Motion” van Visual Verve

Hoewel de jury vindt dat we vooral moeten selecteren op de fotografie en niet op de bewerking, konden we niet om deze sterk bewerkte foto heen. Het is een prachtig uitgevoerde actiefoto, die daarna nog een keer op een erg fraaie manier is bewerkt. Door het hoge niveau van de foto hebben we die op een welverdiende tweede plek gezet.

Plaatsen 3 t/m 5 zijn min of meer ex aequo geëindigd. Hier was het minder duidelijk welke foto we moesten kiezen boven de andere. Iedere foto heeft in zijn genre mooie zaken te bieden.

Kubuswoningen

“Kubuswoningen” van Pasqual Demmenie

De jury prees in deze foto perfecte uitvoering van een sterk gekozen compositie, in combinatie met mooi opvallend licht. Enigszins vervreemdend door de donkere lucht, maar toch natuurlijk van kleur.

Amstel Gold Race 2012

“Amstel Gold Race 2012” van Y1991D

De jury heeft deze foto gekozen omdat het een voorbeeld is van een mooi uitgevoerde actiefoto. De scherpte ligt op de juiste plek en standpunt is mooi gekozen, waardoor een mooi lijnenspel ontstaat van evenwijdige lijnen. Dat je bij een actiefoto niet alles in de hand hebt – de auto op de achtergrond; de groene renner die net niet genoeg OOF is – zien we graag door de vingers. Dit soort situaties is maar beperkt te ensceneren.

Oh No! (Incognito2)

“Oh no! (Incognito2) van Balluhbad

Een goed voorbeeld van een sterk verhalende foto. Hoewel we niet direct konden duiden of de foto in scene was gezet, vonden we de foto zodanig uitgevoerd dat hij zeker in onze top 5 geplaatst moest worden.

De volgende Top 5 zal volgende week zondag (en dan wat vroeger op de dag) op Technyx worden geplaatst. De deadline wordt dan gelegd op vrijdagnacht 24.00 uur, zodat de jury wat meer tijd heeft voor de beoordeling van de geplaatste foto’s.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *