‘Functionaliteit RAW-bestanden van Sony a77 gelimiteerd’

Op het dpreview-forum loopt een discussie over de RAW-bestanden van de Sony Alpha 77. Volgens een bezoeker die de Alpha 77 heeft aangeschaft is de functionaliteit van de RAW-bestanden beperkt. Als voormalige bezitter van de a700, die maximaal tot ISO 1600 gaat, wilde de poster uitzoeken tot welke ISO-waarde de RAW-bestanden van de a77 nog bruikbaar waren. Niet alleen wat betreft ruis, maar ook wat betreft het dynamisch bereik – wat van invloed is wanneer je bijvoorbeeld de belichting van foto’s wilt herstellen. 

Op basis van de uitkomsten concludeerde hij dat de werkelijke maximale ISO-gevoeligheid van de sensor ISO 1000 is. Eigenlijk is dat ISO 1600, maar omdat eenderde licht verloren gaat door de halfdoorlatende spiegel wordt dat effectief ISO 1000. Zijn conclusie is dat boven ISO 1000 de extra lichtgevoeligheid wordt verkregen door digitale ‘manipulatie’, in plaats van door hardwarematige versterking (van het analoge signaal van de sensor). Oftewel: het lijkt er op dat na ISO 1000 er sprake is van digitale versterking in plaats van analoge. Hierdoor gaat er op hogere ISO’s informatie verloren vanwege lossy non-lineaire mapping van de sensor data. Het traditionele voordeel van RAW bij beeldbewerking gaat daardoor verloren. Dit gaat met name ten koste van details in hooglichten en schaduwpartijen. Een ruisreducerende belichtingsmethode zoals ‘Expose to the Right’ (waar iets overbelicht wordt en het histogram naar rechts uitslaat), werkt hierdoor niet. De onderstaande grafiek moet het probleem verduidelijken:

Quote:


“The X-axis represents the data level encoded in the RAW file, and the Y-axis represents the output level after decompression. The gradient of each segment represents the ratio of input to output levels. At the start, from x= 0 to 2048, the gradient is shallow (which is good) as it represents a 1:1 input:output mapping. However, as we go to the brighter parts (higher x values), the gradient increases, showing that fewer levels are available in the highlight part of the image. The histogram crops below show the very drastic reduction in levels available at those thresholds.”


De poster raadt bezitters van de a77 aan om maximaal ISO 1000 te gebruiken en handmatig hogere standen te gebruiken middels onderbelichting. Bijvoorbeeld: ISO 1600 door -2/3e te onderbelichten (en later softwarematig te corrigeren) en ISO 3200 met 1 2/3e stop te onderberlichten.

In onze test van de Sony Alpha 77 konden we dit destijds niet testen, omdat de RAW-bestanden op dat moment nog niet uit te lezen waren. We hebben de bestanden wel, dus gaan deze met het bovenstaande in ons achterhoofd nog eens tegen het licht houden.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *