Fujifilm LX gebruikt organische CMOS-sensor

Nog voordat de naam LX van Fujifilm 2012 paradepaardje uitlekte, opperde Fujifilm al dat de toekomstige camera ‘beeldkwaliteit op het niveau van fullframe spiegelreflexcamera’s’ zou bieden. Sterker nog, zelfs overtreffen. Letterlijk: “resolution and low noise that will surpass the 35mm full size sensor”. Dat is geen geringe uitspraak want de Canon 5D Mark II, Nikon D3(X) en D700 staan bekend om hun kwaliteit (hoog dynamisch bereik, veel detail, weinig ruis). 

Het geheime recept zou een zogenaamde ‘organische sensor’ zijn. Het organische materiaal zou gevoelig zijn voor licht en dit omzetten in een elektronisch signaal. Dit zou een betere techniek zijn dat de huidige sensoren en leiden tot significant minder ruis èn een zeer hogere resolutie. Het Japanse bedrijf zou al vijf jaar bezig zijn met deze techniek. Vooralsnog wordt aangenomen dat het om een APS-C sensor gaat. Het is natuurlijk marketingpraat, maar als de prestaties echt zo goed zouden zijn, zou dat tot een nieuwe revolutie in de digitale fotografie kunnen leiden. Echter, verhalen over een nieuw type sensor verschijnen regelmatig en het uiteindelijke resultaat valt in de praktijk vaak tegen. 

Hieronder zie je een schema hoe de techniek in de basis werkt. In deze PDF kun je meer lezen over de achtergronden.

De LX camera wordt waarschijnlijk in januari aangekondigd en de verwachting is dat deze dan in februari op de markt komt. Net als de X100 zou de LX een hybride zoeker bevatten. Fujifilm zou een eigen lensmount gebruiken en niet een bestaande (zoals MFT). Naar verluiid zou ook Leica interesse hebben om te participeren.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *