Fujifilm komt met betaalbare X-M1 systeemcamera

Fujifilm heeft een derde model toegevoegd aan haar systeemcamera-portfolio. Waar de X-Pro1 het topmodel van de reeks is, met een hybride zoeker, en de X-E1 een meer betaalbare versie met een elektronische zoeker, is de X-M1 momenteel een soort instapmodel. De X-M1 is een stuk kleiner dan zijn twee broers en bevat geen optische, elektronische of hybride zoeker. In plaats daarvan moet het lcd-scherm worden gebruikt, dat kantelbaar is. Daardoor kon de X-M1, die compatibel is met alle XC-objectieven in de reeks, een stuk goedkoper (en kleiner) geproduceerd worden. In plaats van een camera voor liefhebbers is het daardoor een meer algemene consumentencamera geworden, maar wel met de kenmerkende bouw en specificaties van de Fujifilm-systeemcamera’s.

De X-M1 gebruikt dezelfde 16 megapixel X-Trans CMOS sensor met een lichtgevoeligheid van 200-6400 ISO dat uitbreidbaar is tot 12.800 en 25.600 (maar dan alleen in combinatie met een lagere resolutie). Het PASM-draaiwieltje bovenop bevat een aantal creatieve filters, zoals die tegenwoordig redelijk standaard zijn bij consumentencamera’s (want: snel een origineel resultaat). Filmen kan de X-M1 natuurlijk ook, in 1080p met 30 bps. De body is ook voorzien van een flitsvoet.  

Door de integratie van wifi is de X-M1 toch behoorlijk bij de tijd. Met behulp van een Android- en iOS-app kunnen foto’s draadloos overgezet worden naar een smartphone of computer. Het is niet duidelijk of de camera daarmee ook op afstand te bedienen is (er wordt geen melding van gemaakt, dus waarschijnlijk niet). Standaard wordt de X-M1 geleverd met de XC 16-50mm f3.5-5.6 OIS kitlens. Deze kost los € 399, maar als kit met de camera komt de prijs uit op € 849. De losse bodyprijs is € 699, wat voor Fujifilm-begrippen een relatief voordelig prijs is. 

De X-M1 in vergelijking met zijn broers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *