Fujifilm FinePix X10 officieel aangekondigd

De beschikbaarheid van de Fujifilm X10, die begin september al werd aangekondigd, is op handen. De X10 is een goedkopere versie van de X100, die gericht is op een breder publiek. Waar de X100 meer de vorm heeft van een systeemcamera (zij het met niet-verwisselbare lens, maar wel met APS-C sensor) is de X10 echt een compactcamera. Net als zijn grote broer is hij voorzien van een vaste, niet-verwisselbare lens. Het verschil is echter dat Fujifilm in dit geval heeft gekozen voor een zoomlens met 4x optische zoom (overeenkomend met een bereik van 28-112mm). Het objectief is vrij lichtsterk met een lensopening van f2 aan de groothoekzijde en f2.8 aan te telekant. De X10 kan overweg met semi-handmatige standen als diafragmavoorkeuze (A), sluitertijdvoorkeuze (S) en handmatig (M). Hij beschikt ook over een ingebouwde flitser die een bereik heeft van circa 7 meter. Ook ondersteunt de X10 het raw-formaat. Een leuke functie is Motion Panorama 360, waarmee je eenvoudige een 360 graden panorama kunt maken die alles om je heen vastlegt. Ook handig zijn een elektronische waterpas voor de horizon en vier bracketingfuncties voor de belichting, lichtgevoeligheid, dynamisch bereik en filmsimulatie.

Verschil met de X100

De twee grootste verschillen met de X100 zijn de veel kleinere sensor (1/2,3 inch, vergelijkbaar met compactcamera’s) in plaats van APS-C en het ontbreken van de hybride optische zoeker. De camera concurreert met de high-end Canon Powershot G12 en de lichtsterke Olympux XZ-1. De Fujifilm X10 is beperkt leverbaar van november 2011 voor een adviesprijs naar € 599. 

PERSBERICHT

De Fujifilm FinePix X10 – Een nieuwe standaard in stijl en kwaliteit voor digitale fotografie.

Rotterdam – Oktober 2011. Het rumoer ging al heel lang, maar eindelijk is het officieel! De legendarische Finepix X100 krijgt er een broertje bij. De Fujifilm Finepix X10 is een high-end compactcamera die gepositioneerd wordt tussen de Finepix F600EXR en de Finepix X100. De X10 beschikt over een grote 2 / 3 “12 megapixel EXR-CMOS-sensor en een Fujinon high-definition (F2.0 groothoek en F2.8 tele) 4x handmatige zoom lens (28-112mm)*, die wordt gekenmerkt door zijn helderheid en een superieure beeldkwaliteit tot aan de uiterste hoeken.

Met zijn heldere optische zoeker met brede kijkhoek, stelt de X10 zijn gebruikers in staat om te genieten van alle voordelen en het gemak van compositie die het fotograferen via een traditionele zoeker met zich meebrengt. Wanneer je de X10 in je handen neemt wordt de aandacht voor details direct duidelijk. De X10 body is vervaardigd van een magnesium legering dat licht in gewicht, maar zeer sterk is. Dat geldt ook voor de sublieme afwerking van de knoppen, schakelaars en lensbehuizing. De toepasbaarheid van de verschillende schakelaars en knoppen zijn snel duidelijk, de ontspanknop voelt prettig mechanisch aan en in de handmatige zoom lens zit heel onopvallend de aan/uit schakelaar verwerkt, zodat u snel kunt reageren wanneer een fotomoment zich voordoet.
Belangrijkste kenmerken van de X10:

Nieuw ontwikkelde Fujinon heldere (F2.0 groothoek en F2.8 tele) , 4x optische, zoomlens met handmatige bediening. De X10 is uitgerust met een nieuw ontwikkelde high-definition Super EBC Fujinon ** lens die een fantastische helderheid over het geheel van het beeld bereikt. De lens bestaat uit 11 glazen lenselementen in 9 groepen, inclusief 3 asferische glaselementen (6 zijden) en 2 extra-lage dispersie lenselementen. Het resultaat is een ultra heldere lens met een maximaal diafragma van 2.0 in groothoek en 2.8 in tele. Met zijn volledig metalen lensbehuizing bent u verzekerd van een soepele zoom actie, die helpt om de compositie van uw foto’s snel en gemakkelijk te bepalen. Daarnaast is de aan/uit functie van de camera handig ingebouwd in de handmatige zoomvatting om snel te kunnen reageren en gemiste fotomomenten te voorkomen. De X10 lens is ontworpen door de R & D van Fujinon, die jarenlange ervaring heeft met het vervaardigen van professionele broadcast lenzen.

De X10 is uitgerust met een nieuw ontwikkelde optisch beeldstabilisatiemechanisme. U kunt er zeker van zijn dat elke lens aberratie beperkt is tot een absoluut minimum en de beeldsensor optimaal wordt benut voor maximale prestaties en hoge kwaliteit beelden. De lens is in staat om super-macro-opnamen te maken vanaf slechts 1 cm afstand tot het object. Deze functie gecombineerd met het 7-bladig diafragma zorgt ook voor een prachtige soft-focus “bokeh”-effect en is met gebruikmaking van de telezoom ideaal voor het fotograferen van portretten.

(2) Heldere optische zoeker met brede kijkhoek in combinatie met een handmatig bedienbare zoomlens
Fujifilm ingenieurs hebben drie asferische lenzen gearrangeerd in een speciale “dach prisma” configuratie om een ​​zoeker te leveren met een superieure helderheid en een prachtig gezichtsveld met extra brede kijkhoek, en alles met behoud van een compact camera formaat. Deze zoeker, in combinatie met de handmatig bedienbare Zoom functie, maakt echt het verschil en geeft de X10 gebruiker een welkom gevoel van oude stijl fotografie.

(3) Nieuw ontwikkelde grote 2 / 3 “12 megapixel EXR-CMOS sensor en geavanceerde EXR Processor
De X10 is uitgerust met een nieuw ontwikkelde grote 2 / 3 “12 megapixel EXR-CMOS-sensor die, in vergelijking met de sensor in bestaande Fujifilm camera modellen ongeveer de dubbele grootte heeft en waarvan de pixels ongeveer 2.5 keer zo groot zijn. *** Deze op maat gemaakte EXR-CMOS-sensor combineert de EXR Fujifilm-technologie (die kan de optimale opname-modus van de drie onderstaande opties SN / DR / HR te selecteren), met een CMOS-technologie om heldere, scherpe beelden te leveren in alle opname-omstandigheden.

* SN-Hoge gevoeligheid en lage ruis modus – produceert heldere en scherpe beelden bij hoge gevoeligheid met behoud van laag een laag ruisnivo en is een ideale keuze voor het vastleggen van nacht opnames of voor indoor situaties met weinig licht.
* DR-Wide Dynamic Range modus – produceert een veel groter dynamisch bereik (tot 1600%), met rijke gradaties en veel details in zowel schaduwenpartijen als sterk belichtte partijen.
* HR-Hoge resolutie modus – maakt een volledig gebruik van de 12 megapixel resolutie voor het vastleggen van de kleinste details in landschap en portret scènes, perfect voor gebruik op heldere dag.

Daarnaast is de X10 uitgerust met een high-speed EXR-processor, die bij continu-opnamen hoge snelheden mogelijk maakt tot wel 7 beelden per seconde op de volle 12 megapixel resolutie (L-formaat), en 10 beelden per seconde op de lagere resolutie (M-formaat).
De Finepix X10 is voorzien van een 49-punts matrix contrast-AF systeem, die in combinatie met de snelle CMOS-Sensor en de geavanceerde EXR Processor, garant staat voor een hoge snelheid en een uiterste precisie.
Met haar ontspanknop vertraging van slechts 0,01 seconde kan de X10 zelfs de meest vluchtige fotomomenten vast leggen. En het is ook het vermelden waard dat het de best-in-class 1080p Full HD-video opname mogelijkheden heeft. ****
(4) Het elegante ontwerp van de X10 heeft duidelijk de”look en feel” van de X100 en het “made in Japan” kwaliteitszegel geërfd.
De behuizing van de X10 is gemaakt van een sterk, lichtgewicht, gegoten magnesium legering en zijn bedieningsknoppen zijn perfect ontworpen en voegen echt een gevoel van stijl en glamour toe aan de camera. De kwaliteit van de afwerking wordt direct dudelijk waneer je de kezeschakelaars bedient. Een verborgen metalen bal in het mechanisme garandeert een uiterst precies click-stop mechanisme met de juiste weerstand en optimale feedback voor de gebruiker.

(5) unieke functies van Fujifilm voor het aanpassen van de beeldkwaliteit
EXR-Auto – voor de automatische optimalisatie van de sensor en de camera-instellingen
De X10 heeft de nieuwste uitvoering “EXR-Auto”. EXR Auto omvat: Intelligent Scene Detection – Dit systeem herkent opnamescenes (zoals macro, nachtopname, zonsondergangen, blauwe luchten, bossen, stranden, sneeuw, enz.) en identificeert moeilijk te fotograferen tegenlicht. Face Detection – Dit systeem herkent razendsnel gezichten vanuit nagenoeg elke positie (voor optimale huidtinten en het verwijderen van rode ogen) , en heeft nu zelfs Motion Detection – Dit systeem herkent bewegingen in de te fotograferen scene. De intelligente EXR-CMOS-sensor kiest automatisch de optimale opnamemodus uit van een totaal van 99 verschillende scenes. Dit maakt het mogelijk om elke scène perfect vast te leggen, zelfs in de meest moeilijke opnameomstandigheden.

In termen van ISO-instellingen kan de X10 opnames maken vanaf ISO 100 in goed verlichte omstandigheden en top beeld kwaliteit, tot ultra-hoge ISO-12800 ***** in minimale lichtomstandigheden. Als de juiste belichting niet kan worden verkregen met de geselecteerde ISO-instelling past de Auto ISO functie de ISO automatisch aan tussen de 100 en 3200.

Voor degenen onder u die graag met fotografie experimenteren, biedt de X10 Fujifilms unieke Film Simulation modus. Afkomstig van Fujifilms achtergrond in fotografische films. zijn acht instellingen beschikbaar, waaronder de VELVIA, PROVIA en ASTIA instelling, waarmee u de sfeer, kleur en het contrast evenaart van de gelijknamige zeer bekende en populaire kleuren negatief films, evenals een uitbreiding van het toepassingsgebied van de foto expressie met zwart/wit opnames, die verfijnd kunnen worden met behulp van rood, geel en groen filter instellingen.

Naast de automatische witbalans, biedt de X10 een keuze uit 9 witbalans presets ter compensatie van de kleur bij verschillende lichtbronnen. Gebruikers kunnen ook een Custom witbalans instellen met behulp van een grijskaart of een ander oppervlak, of zelf handmatig de optimale Kelvin waarde instellen.

De X10 beschikt ook over gedetailleerde beeld instellingen met opties, waaronder “Kleur” om de kleur kracht aan te passen, “Highlight Tone” / “Shadow Tone” om het contrast aan te passen in highlight / schaduw secties en “Scherpte” voor het aanscherpen of verzachten van pixel randen.
Ten slotte is er een Noise Reduction Adjustment functie om de sterkte van de ruisonderdrukking in te stellen op vijf verschillende niveaus afhankelijk of de gebruiker een prioriteit geeft aanr een hoge resolutie of een lage ruis.

* 35mm equivalent
** Hoge kwaliteit Fujinon lenzen worden veel gebruikt in de televisie-industrie wereldwijd.
Voor meer informatie kunt u terecht op:
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/fujinon/
***Vergeleken met de FinePix F550EXR
****Digitale camera’s zijn uitgerust met een 2 / 3 “beeldsensor
*****De opname resolutie is de resolutie die in de Image Size [S]-instelling

Andere opvallende functies van de FinePix X10
• 4x optische zoom met Fujifilm’s nieuwe Intelligent 2x Digital telezoom-technologie, (verdubbeling van de tele-mogelijkheden tot maximaal 8x zoom)
• Diverse handmatige opnameprogramma’s die kunnen worden geselecteerd op basis van het type scène (Automatisch / Diafragmavoorkeuze / Sluitertijdvoorkeuze/ Volledig handmatig)
• Power start-up binnen ca. 0,8 seconden (in Quick Start-modus) d.m.v. de in de instelring van de lens ingebouwde aan/uit-schakelaar – perfect voor het vastleggen van onverwachte fotomomenten
• Motion Panorama 360 voor een naadloze 360-graden panorama opname
• Manuele pop-up flitser met een bereik van 7 meter
• 460K dot, 2,8 ” Hoog Contrast LCD scherm met een brede kijkhoek die een uitstekende view-mogelijkheid biedt, zelfs als je buiten staat in fel zonlicht
• Elektronische horizon waterpas om de positie van de camera te controleren en histogram weergave om de opname gradatie te controleren
• Vier verschillende auto bracketing-functies voor de belichting, ISO gevoeligheid, dynamisch bereik en film simulatie
• RAW opname en (in de camera) RAW-verwerking (plus SILKYPIX RAW conversie software meegeleverd in de originele verpakking)

De optische zoeker van de Fujifilm X10

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *