Fujifilm breidt X-serie uit met zakformaat compact

De X-serie compactcamera’s van Fujifilm wordt aardig compleet. Van groot naar klein hebben we de X-Pro1 en X-E1 (APS-C systeemcamera’s), de X100 (APS-C compact met vast objectief), de XS-1 (superzoom met 2/3″ sensor) en de X10 (lichtsterke compact met 2/3″-sensor). Aan het eind van dat rijtje kunnen we nu een kleintje toevoegen: de XF1.

Retro design

Net als alle andere camera’s in deze serie is ook de XF1 voorzien van een retro-uiterlijk. De body zelf is geheel uit aluminium vervaardigd, en is grotendeels bedekt met een laag kunstleer die in drie kleuren leverbaar is: zwart, rood en bruin. De enige kunststof onderdelen zijn de zwarte knoppen op de achterkant.

Wat ook retro is, is de manier van zoomen. De XF1 heeft namelijk geen multifunctioneel instelwiel om het objectief zitten zoals enkele concurrenten, maar een mechanische zoomring. Om te voorkomen dat deze ring ten koste van de draagbaarheid gaat, kan je hem tijdens transport nog gedeeltelijk in de camera laten verzinken.

Technische kenmerken

Ook deze kleinste telg in de premium X-serie is voorzien van de relatief grote 2/3″ EXR-CMOS sensor die we uit de X10 kennen. De camera zelf is qua afmetingen iets groter dan de Canon PowerShot S110 (met kleinere sensor), en iets kleiner dan de Sony RX100 (met grotere sensor). Het gestabiliseerde objectief dat het beeld op deze sensor moet projecteren is redelijk standaard in z’n klasse: een kleinbeeldequivalent van 25-100mm, met een diafragma van f/1.8 tot f/4.9. Het beeldscherm achterop meet 3 inch, en heeft een resolutie van 460k beeldpunten.

Prijs en beschikbaarheid

Over de prijs en levering is helaas nog niets bekendgemaakt. De Duitse perssites zijn over het algemeen sneller dan de Nederlandse met deze informatie, maar helaas werkt de link naar de XF1 op het moment van schrijven niet. Wat dat betreft moeten we dus nog even geduld hebben.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *