Foto’s vergroten zonder kwaliteitsverlies

Je hebt een prachtige foto gemaakt en wil deze vergroot als pronkstuk aan de muur. Hoe doe je dit zonder kwaliteit te verliezen? Zeker met oude foto’s kan dit een probleem zijn, maar ook in het digitale tijdperk gaat vergroten niet altijd zonder problemen. Met deze tips is het geen enkel probleem.

Vooraf in te stellen

Op je camera kun je diverse resoluties instellen. Een resolutie vertelt je hoeveel pixels er in de foto zitten. Hoe meer pixels, hoe scherper de foto en hoe beter het resultaat. Als je een foto vergroot, moet de afbeelding het doen met hetzelfde aantal pixels. Hoe groter je de foto maakt, hoe minder de details worden. Kies daarom voor de hoogste resolutie die mogelijk is met jouw camera. Dit levert echter wel grote bestanden op, dus zorg dat je een extra geheugenkaarten bij je hebt.

Wil je inzoomen op een bepaald onderwerp? Dit kan, aangezien het geen tot weinig effect heeft op de resolutie of de scherpte van je foto. Zoom echter nooit maximaal in, het kan zijn dat je camera de afbeelding dan net iets minder scherp weergeeft. Indien je een telelens gebruikt kun je het beste gebruik maken van een statief. De kans is namelijk groot dat je camera iets beweegt als je de foto maakt en dat zie je later terug op je vergroting.

Photoshop

Photoshop wordt veel door fotografen gebruikt voor nabewerking, maar hier kun je ook foto’s mee vergroten. Maar als je je foto’s te veel vergroot, komt dit de kwaliteit niet ten goede. Maak je foto’s daarom altijd groter in stapjes van tien procent en verscherp ze tussendoor.

Beeldpixels opnieuw berekenen

In Photoshop kun je de beeldpixels opnieuw berekenen, waardoor de resolutie van je foto het beste blijft. Hier heb je verschillende opties in. Met Naaste Buur worden de pixels in de afbeelding verdubbeld, waardoor de resolutie goed blijft. Deze manier is snel, maar niet erg nauwkeurig. Er kunnen dus nog steeds oneffenheden in je foto zitten. Met Bilinear worden er pixels toegevoegd door het gemiddelde te nemen van de omliggende pixels. Een stukje nauwkeuriger dan de vorige optie, maar dit levert nog steeds slechts gemiddelde kwaliteit op. Voor het meest nauwkeurige resultaat kies je voor Bicubisch. Hoewel het resultaat verschilt per foto, is dit wel de meest nauwkeurige manier om pixels toe te voegen. Deze worden berekend aan de hand van de waarde van omliggende pixels.

pixels

Negatieven

Natuurlijk zijn lang niet al je foto’s digitaal. Misschien heb je nog wel oude negatieven liggen van vroeger. Is dit het geval, dan is het nieuws goed: negatieven kun je vrij gemakkelijk vergroten. Ontwikkel de foto opnieuw (of laat dit doen) en kies voor een groter formaat. Oude foto’s waar geen negatieven meer van zijn, zijn echter een groter probleem. Je kunt de foto wel inscannen en proberen groter te maken, maar het kwaliteitsverlies zal hier altijd groot bij zijn. De originele data van de foto is immers niet meer beschikbaar.

Je foto’s direct groter

Je foto’s vergroten kost tijd. Je bent vaak lang bezig met de details en daar heb je misschien geen zin in. Gelukkig zijn er diverse winkels eenvoudig al je foto’s vergroten. Houdt hierbij echter wel rekening met de resolutie, want ook zij kunnen geen wonderen verrichten. Het is afhankelijk van het type digitale camera en de pixel instellingen hoeveel je je foto’s kunt vergroten. Met deze tips in het achterhoofd heb jij je mooiste foto uitvergroot aan de muur!

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *