Fotoproject: oude foto’s in een nieuw jasje

Soms kan een fotoidee zo simpel zijn, maar tegelijkertijd uitgroeien tot een rage. Dat is wat de Canadese Taylor Jones overkwam. Op een dag zat hij te snuffelen in een doos met oude familiefoto’s. Hij vond een foto van zijn jongere broer die aan de keukentafel zat. Taylor zat aan dezelfde keukentafel en keek naar de lege stoel tegenover hem. Het positioneerde de oude foto op de juiste positie en maakte er een nieuwe foto van. Een idee was geboren. Hij startte de website ‘Dear Photograph‘ en al snel kreeg hij reacties (èn inzendingen) uit de hele wereld. 

Foto: DearPhotograph

Nostalgie

Het resultaat is al snel nostalgisch. Je ziet een oude foto in de nieuwe omgeving. Oud en nieuw verbonden. Het kan gaan om een foto waar iemand als kind op staat, die nu volwassen is. Maar het kan ook gaan om mensen die er ondertussen niet meer zijn. Momenteel heeft de site meer dan 3,5 miljoen hits en krijgt Taylor reacties uit de hele wereld. 

Bij het concept is het de bedoeling dat je ongeveer op hetzelfde punt gaat staan als waar de foto eerder is genomen. Vervolgens dient het lijnenspel, van gebouwen, bomen of de straat, in grote mate overeen te komen. Let er op dat de scherptediepte zo groot mogelijk is, zodat de oude foto aansluit op de nieuwe achtergrond. En gebruik bijvoorbeeld geen (ultra)groothoekstand, om vertekening te voorkomen.

Foto: DearPhotograph

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *