Fotolocatie: Fort Eben Emael (Belgisch Limburg)

De wereld zit vol met mooie fotolocaties. Veel van die (soms verre) locaties kennen we wel van allerlei foto’s. Maar hoe zit het met je eigen omgeving? Weten we hier in onze omgeving allerlei mooie locaties te vinden? Natuurlijk, de meest populaire locaties ken je wel, maar er zullen er ongetwijfeld een hoop zijn waarvan je het bestaan niet weet.

We willen met een nieuwe serie “Fotolocaties”, die op onregelmatige basis zal verschijnen, daar verandering in gaan brengen. In de serie worden natuurgebieden opgenomen, maar het kunnen ook mooie gebouwen in een stad, streken, eilanden, wijken, enz., enz. zijn. Alles kan langs komen. Vooralsnog willen we ons beperken tot de Benelux en aangrenzende gebieden, maar in de toekomst zullen we ook over verre oorden gaan berichten.

Ingang Fort Eben Emael, John Hoenen

Fort Eben Emael, foto John Hoenen

Jullie kunnen ons helpen om een groot bestand op te bouwen met te bezoeken fotogenieke locaties. Ben je ergens geweest dat meer dan de moeite waard was, beschrijf dan dit gebied/gebouw/locatie en voorzie het van enkele mooie foto’s. Af en toe zullen we dan – met credits natuurlijk – putten uit jullie verslagen om er mooie frontpage artikelen van te maken. Om een nieuwe locatie toe te voegen kun je terecht in het nieuwe forum ‘fotolocaties‘.

Als eerste ‘fotolocatie’ hebben we Fort Eben Emael gekozen. Het fort ligt in Belgisch Limburg tegen de Nederlandse grens aan, op de hoogte van Maastricht. Het is gebouwd tussen de eerste en tweede wereldoorlog als onderdeel van de Belgische fortengordel rond Luik. Het was het grootste fort ter wereld op dat moment en werd als onneembaar beschouwd.

Het fort, 700 x 900 meter, bestaande uit 17 ondergrondse bunkers, was een reactie op de Duitse agressie, die in WO I door België waren getrokken om zo Frankrijk binnen te vallen. De Fransen maakten een verdedigingslinie in de Elzas; de Belgen aan de Duits-Belgische grens. In WO II beschikte de Duitsers over een nieuw ontwikkelt wapen, dat door dikke lagen staal en beton heen kon dringen. Het “onneembare” fort werd met behulp van dit nieuwe wapen, vernuftige Duitse oorlogsstrategie en…. 9 zweefvliegtuigen, in ca. een half uur vleugellam gemaakt. De zweefvliegtuigen konden op het dak landen, omdat dat slecht verdedigd was. Eén dag later gaf het fort zich over, waardoor de weg naar Frankrijk wederom vrij was voor de Duitsers.

Dit hele verhaal en veel meer, met een schat aan achtergrondinformatie en historische beelden, is in onderstaande prachtige video (3 kwartier!) te vinden:

Wij zijn John Hoenen dankbaar voor het beschikbaar stellen van zijn foto’s.

Gebruikte apparatuur:

  • Nikon D3
  • Nikon D800
  • Nikkor AF-S 85 mm f/1.4G
  • Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED
  • Feisol statief

Gang, Fort Eben Emael, John Hoenen

Geschut, Fort Eben Emael, John Hoenen

Geweren, Fort Eben Emael, John Hoenen

Achterkant geschut, Fort Eben Emael, John Hoenen

Ziekenzaal, Fort Eben Emael, John Hoenen

Bunker, Fort Eben Emael, John Hoenen

Geschutskoepel, Fort Eben Emael, John Hoenen

Geschutskoepel, Fort Eben Emael, John Hoenen

Tank, Fort Eben Emael, John Hoenen

Eens per maand is het fort een weekend opengesteld voor publiek. Na ontvangst met een diapresentatie, krijg je een rondleiding van ca. 2 uur. Daarna kun je het fort vrij bezoeken. In het fort leg je grote afstanden af, met erg veel trappen. Dus je moet goed ter been zijn, wil je een zinvol bezoek kunnen brengen. Wil je fotograferen, dan is een statief in de donkere ruimten en gangen noodzakelijk.

Openingstijden en kosten.

Met Google Maps kun je eenvoudig een route bepalen met je auto, fiets, lopend of met het openbare vervoer. Klik hiervoor op de grotere weergave, onder de kaart. Fort Eben Emael is gelegen in Belgisch Limburg, in de buurt van Maastricht.


Grotere kaart weergeven

Verdere informatie over het fort:

Credits

Wij danken John Hoenen hartelijk voor het spontaan ter beschikking stellen van zijn mooie foto’s.
http://www.johnhoenen.nl/

Ken jij een andere interessante fotolocatie?

Plaats dan een aantal foto’s en een korte beschrijving in het nieuwe forum ‘fotolocaties‘.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *