Fotojournalist Bas de Meijer weigert fotograferen voor een fooi

Fotojournalist Bas de Meijer heeft een krachtig statement gemaakt door te weigeren om nog langer voor een fooi te fotograferen. Hij stopt als fotojournalist voor Novum, omdat de tarieven zo ver zijn gedaald dat ze ver onder het minimumloon liggen. In zijn blog ‘Fotograferen voor een fooi‘ noemt hij dat persbureau Novum een prijsdaling van 60% door wilde voeren, op de al flink gedaalde tarieven die fotografen voor hun foto’s krijgen. De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en de FotografenFederatie (FF) springen hem bij door fotografen op te roepen voortaan hun foto’s zelf door te verkopen of bij betrouwbare agenten onder te brengen. 

Bas zelf zegt er in zijn blog het volgende over:

“Door de prijsdaling te slikken graaf ik mijn eigen graf. Het is beter om de tijd die ik nu kwijt ben aan nieuwsfotografie anders te besteden. Door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar opdrachten die wel fatsoenlijk betalen, of de tijd te besteden aan onderwerpen die mijn interesse hebben en daar mooie verhalen over te maken. Het hoeft ook geen afscheid te zijn van de fotojournalistiek. Dat zal het ook niet zijn. Juist niet, want fotojournalistiek is het laten zien van wat er gebeurt in de wereld. Dat kan een langdurig project zijn, een achtergrondverhaal en soms nog steeds die snelle nieuwsfoto. Maar die verkoop ik dan wel onder mijn voorwaarden.”

Tarieven

De NVJ meldt dat de aanleiding van de 60% tariefsverlaging de deal tussen Novem en TMG is:

“De daling is afhankelijk van de titel en de verschijningsvorm (print of online). De online tarieven bij plaatsing op de website van De Telegraaf dalen met 50% (van €30,- naar € 15,- per geplaatste foto). De deal bewijst eens te meer dat beeldredacties tegenwoordig selecteren op prijs en niet op kwaliteit. TMG bespaart op de korte termijn geld met deze deal maar ondermijnt tegelijkertijd de positie van de fotojournalist.

Fotojournalisten leveren foto’s aan de beeldbank van Novum. Als Novum een foto doorverkoopt, ontvangt het persbureau een percentage van het verkoopbedrag. Tot zover niets aan de hand, ware het niet dat Novum foto’s voor bodemprijzen doorverkoopt aan derden. Bij plaatsing op de website van De Telegraaf ontvangt een fotograaf € 15,- voor zijn foto. Bij plaatsing in het Nederlands Dagblad (ND) ontvangt de fotograaf € 6,- per foto.

Voor die bodembedragen moet een fotojournalist op pad (naar locatie), maakt hij reiskosten en is hij gemiddeld inclusief de afwerking van de foto, het doorsturen van de foto en het opmaken van de factuur gemiddeld twee uur kwijt per foto opdracht. Dit betekent dat hij na aftrek van premies € 5,- per uur (€ 15,- bruto – 50% premies en belasting = € 7,50,- netto : 2 uur is € 3,75 per uur) overhoudt als Novum zijn foto heeft verkocht aan TMG. In het geval van ND houdt hij € 1,50 over per uur. Beide uurtarieven liggen ver onder het minimumloon van bijna tien Euro per uur. Ter vergelijking de uurtarieven van persbureau ANP liggen gemiddeld op €50,-. Geen vetpot maar wel beter.”

Fotografie is niet gratis

Het probleem is dat door de stap van Novum andere uitgevers hun tarieven ook naar bijstellen door te suggereren dat dit de nieuwe norm is, zo stelt de NVJ. Beeldredacties werken steeds meer met wisselende freelancers, van wie zij exclusiviteit en loyaliteit verwachten maar andersom is dat niet meer het geval. Fotografen moeten vaak het auteursrecht van hun foto’s overdragen en krijgen in ruil daarvoor een hongerloontje. Bovendien zijn ze niet eens van publicatie verzekerd als ze op pad gestuurd worden. De moedige stap van Bas de Meijer krijgt alleen een positief vervolg als andere fotografen hetzelfde doen en niet meer voor een hongerloontje (of zelfs gratis) kilometers rijden om ergens een foto te maken (omdat hun naam dan in de krant komt, wat leuk is voor op Facebook).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *