Fotograferen met 1.000.000.000.000 beelden per seconde

Camera’s worden steeds sneller. Zelfs consumentencamera’s kunnen al tien foto’s per seconde maken en voor 1080p video ligt de lat momenteel op 50/60 bps. Hoe meer beelden per seconde (bps), des te meer je kunt zien wat je normaal niet ziet. Hoe spat een ballon uit elkaar? Hoe ziet een appel er uit die doorboord wordt met een kogel? Hoe beweegt het licht zich? Dat laatste was nog nooit eerder zo helder waargenomen als door het project van Ramesh Raskar. Hij is professor bij MIT en richt zich op ‘computational’ fotografie. Zo werkt hij aan een nieuwe generatie CAT scan, interactieve 3D schermen en een zogenaamde ‘transient’ camera die om een hoek heen kan kijken (zonder fysieke hulpmiddelen).

Biljoen bps

Maar één van zijn huidige projecten is minstens zo verbluffend: samen met zijn team heeft hij een camera ontwikkelt die beeld toont met een biljoen beelden per seconde. Niet alleen kan deze daardoor de snelheid van een kogel (850 meter per seconde) vertragen tot slow motion, ook geeft deze camera een nieuwe kijk op licht. En dan met name de beweging van licht, dat botst met en reflecteerd op objecten. De camera is een combinatie van hardware en software en de techniek wordt ook wel photo-imaging genoemd. Fotografie is ‘schrijven met licht’, maar hoe dat licht beweegt was tot nu toe nauwelijks bekend. In de onderstaande TEDx video legt hij uit hoe het werkt en worden diverse voorbeelden getoond.

Wil je meer zien, dan zie je Ramesh Raskar in de onderstaande video aan het werk bij MIT met deze techniek, waarbij uitgelegd wordt hoe de proeven werden uitgevoerd. Ook zie je hoe de camera er uitziet.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *