Fotografe Marie-José Jongerius geeft gratis lezing in FutureLand

Speciaal voor de bezoekers van FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2 bij Rotterdam, geeft fotografe Marie-José Jongerius zondag 6 januari 2013 om 14:00 uur een lezing.

Marie-José Jongerius (De Bilt, 1970) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde in 2000 haar Master fotografie aan de AKV/st.Joost-Avans Hogeschool in Breda. In New York werkte ze met Dana Lixenberg en exposeerde in onder meer de ADC Gallery en het Riverside Museum in Los Angeles. Naast autonoom werk fotografeert zij onder andere in opdracht voor New York Times Magazine, ELLE en Vogue.

Anderhalf jaar lang zwierf Jongerius in het donker met haar camera over de Maasvlakte 2 in aanbouw. Met uitsluitende bestaande verlichting  fotografeerde ze de aanleg. Dit leverde raadselachtige, duistere en industriële foto’s op.



Foto’s: Marie-José Jongerius

Marie-José Jongerius exposeert op dit moment ook in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Haar toonstelling Lunar Landscapes–Maasvlakte 2  is daar tot en met 13 januari 2013 te zien.

De toegang tot het informatiecentrum en de lezing is gratis. Het full-color fotoboek van Jongerius is te koop in het bezoekerscentum van FutureLand en wordt tijdens de signeersessie voorzien van haar handtekening.

Persbericht

Landschap Maasvlakte 2 anderhalf jaar in aardedonker vastgelegd
Fotografe Marie-José Jongerius geeft 6 januari lezing in FutureLand

Anderhalf jaar lang zwierf fotografe Marie-José Jongerius in het aardedonker met haar camera over Maasvlakte 2 in aanbouw. Met minimale belichting en behulp van de maan fotografeerde ze de aanleg van Maasvlakte 2. Dit leverde raadselachtige, duistere en industriële foto’s op. Haar tentoonstelling Lunar Landscapes–Maasvlakte 2 ontving lovende recensies en is tot en met 13 januari 2013 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Speciaal voor de bezoekers van FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2, geeft Jongerius zondag 6 januari om 14:00 uur een lezing. De toegang tot het informatiecentrum en de lezing is gratis. Het full-color fotoboek van Jongerius is te koop in FutureLand en wordt tijdens de signeersessie voorzien van haar handtekening.

Maasvlakte 2 inspireert

Sinds 2007 hebben het Nederlands Fotomuseum, het Havenbedrijf Rotterdam en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) elk jaar een kunstenaar opdracht gegeven de aanleg van Maasvlakte 2 vast te leggen. Fotografen, filmmakers en fotografen werkten mee aan dit bijzondere initiatief. Na Dorothée Meijer, Marcel van Eeden, Rosa Barba en Erik Wesseloo is Jongerius de laatste kunstenaar die meewerkt. Fase 1 van de aanleg van Maasvlakte 2 wordt begin 2013 afgerond. Jongerius: “Dit is één van de grootste Nederlandse infrastructurele projecten. Zo uitgestrekt als Maasvlakte 2 is, zo onbegrensd kunnen ingenieurs het land naar hun eigen hand zetten. In mijn foto’s heb ik getracht de begrenzing van ons eigen blikveld weer te geven. En juist doordat we zo weinig kunnen zien, kijken we aandachtiger.”

Nederlands Fotomuseum over Lunar Landscapes–Maasvlakte 2

Jongerius heeft Maasvlakte 2 gefotografeerd met het zeer weinige aanwezige nachtelijke licht. Haar benadering komt voort uit de constatering dat het nieuwe, door mensenhanden gemaakte land in zee een land is zonder geschiedenis, dat cultuur noch natuur is. Een land zonder beelden. Uiterst gedetailleerd legt zij vast wat in het schaarse (kunst)licht zichtbaar word. Haar fotografie symboliseert daarmee de stappen in een denkproces, niet alleen over wat dit nieuwe land zou kunnen zijn maar ook over welke beelden ons houvast bieden om de onmogelijke genius loci van deze zandvlakte te verstaan.

Met eigen ogen bekijken

Bezoekers van de lezing door Jongerius kunnen zondag 6 januari Maasvlakte 2 met eigen ogen bekijken. Het enige verschil met de Lunar Landscapes van Jongerius dat er geen duisternis is. Dit kan op twee manieren; vanaf het water en het land. Een rondvaart met de FutureLand Ferry duurt ongeveer een uur en kost € 8,75 per persoon. De rondrit over het nieuw aangelegde land kost € 5,75 per persoon en duurt ook een uur. Een ervaren gids van FutureLand vertelt het verhaal over Maasvlakte 2, waar in 2014 de grootste containerschepen zullen afmeren. Een combinatieticket voor zowel de rondvaart als busrit kost € 13,- per persoon. Kijk voor informatie en het maken van reserveringen op www.futureland.nl.

Over FutureLand

In informatiecentrum FutureLand beleef je de haven van de toekomst. FutureLand staat op de grens van de huidige Maasvlakte en biedt een prachtig uitzicht op zee en Maasvlakte 2 in ontwikkeling. FutureLand is gratis toegankelijk en, naast de themadagen, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Onlangs ontving FutureLand de 440.000ste bezoeker. Kijk voor meer informatie, de programmering van 2013 en openingstijden op www.futureland.nl

Adres FutureLand:
Europaweg 902
3199 LC
Maasvlakte Rotterdam
Havennummer 8213

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *